Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevăratul motiv al celei de-a treia Suspendări (EVZ)

Al doilea om în stat, corigent la Constituţie (Adevărul) - Dan Voiculescu: Misiunea mea nu s-a încheiat (Jurnalul Naţional) - CNADNR are 400 mil. euro pentru autostrăzi anul acesta, dar a cheltuit mai puţin de un sfert din bani (Ziarul Financiar) - Piţi? (Gazeta Sporturilor)

Al doilea om în stat, corigent la Constituţie (Adevărul)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a dovedit că el însuşi nu cunoaşte Constituţia, deşi a propus suspendarea lui Traian Băsescu tocmai pe motiv că şeful statului nu ar fi respectat Legea Fundamentală. Calendarul propus al suspendării: 23 septembrie votul în Parlament şi 2 noiembrie referendumul de demitere. „Coincidenţa datei primului tur al alegerilor prezidenţiale cu Referendumul de demitere al Preşedintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1“, susţine Călin Popescu Tăriceanu. Legea fundamentală spune însă clar că referendumul trebuie organizat la cel mult 30 de zile după votul din parlament. Însă, cum 22 cade într-o zi de miercuri, data-limită a referendumului rămâne 19 octombrie, pentru că pică duminica, singura zi în care poate fi organizat referendumul. Greşeala de calcul, cauzată de necunoaşterea Constituţiei, a fost taxată imediat de fostul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu.
ACL şi UDMR fac front comun şi nu susţin suspendarea.

Adevăratul motiv al celei de-a treia Suspendări: Penalii din PSD vor să pună mîna pe Justiție cu trei luni mai devreme! (EVZ)

Jurnalistul Ion Cristoiu observă că deşi inițiativa lui Călin Popescu Tăriceanu se anunța serioasă liderii Opoziției, analiștii politici au luat-o drept o glumă. Cum dracu să-ți asumi atîtea riscuri – inclusiv cel de a deștepta electoratul și a provoca o Revoluție anti- PSD prin vot-, să cheltuiești atîția bani și atîta energie, să-ți atragi nemulțumirile partenerilor occidentali numai și numai pentru o demitere ritualică?!
O analiză mai atentă arată că PSD are interese crîncene în Suspendarea și Demiterea lui Traian Băsescu: Blocarea lui Klaus Iohannis e doar unul dintre aceste interese, și nu printre cele mai importante. Marele interes constă în scoaterea din joc a lui Traian Băsescu cu trei luni înainte de finele mandatului. Mandatul lui Tarian Băsescu se încheie pe 21 decembrie 2014. Traian Băsescu a declarat în mai multe rînduri că, deși noul președinte va fi cunoscut pe 16 noiembrie 2014, el își va exercita mandatul pînă-n ultima zi. A treia Suspendare e lansată după condamnarea lui Dan Voiculescu. Penalii din PSD văd uluiți cum DNA continuă să le facă dosare, iar Justiția continuă să-i condamne. La întrebările lor furioase, Victor Ponta răspunde că Traian Băsescu e de vină. Dacă ar fi el președinte, lucrurile ar sta altfel.

Dan Voiculescu: Misiunea mea nu s-a încheiat (Jurnalul Naţional)

Preşedintele Fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a publicat o scrisoare pe blogul personal  în care afirmă că rezultatele muncii sale au fost întotdeauna la vedere, “transparente oricând, pentru oricine”, având suficiente resurse interioare pentru “a gândi şi concretiza lucruri”. Voiculescu mai scrie că ura lui Băsescu îl face “mai puternic, mai demn, mai curajos”. JN publică integral textul acestei scrisori.

CNADNR are 400 mil. euro pentru autostrăzi anul acesta, dar a cheltuit mai puţin de un sfert din bani (Ziarul Financiar)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a cheltuit în primele opt luni ale acestui an doar 79 mil. euro pentru construirea de autostrăzi, adică mai puţin de un sfert din banii pe care statul i-a alocat pentru aceste şosele pentru întreg anul 2014, aproape 400 de milioane de euro, arată o analiză a ZF pe baza informaţiilor transmise de com­pania de drumuri. Astfel, CNADNR mai are de cheltuit în ultimele patru luni ale anului circa 300 de milioane de euro pentru autostrăzi, în con­diţiile în care sezonul de construcţii s-ar putea încheia în octombrie-noiembrie, în funcţie de condiţiile meteo.

Piţi? (Gazeta Sporturilor)

Selecţionerul e pe picior de plecare în Arabia Saudită. Piţurcă s-a întâlnit aseară la Bucureşti cu şeful departamentului de transferuri de la Al Ittihad. Antrenorul de 58 de ani ar fi aşteptat joi la Ryadh, iar vineri ar putea debuta pe banca lui Al Ittihad. FRF stă în stand by, Burleanu admite că decizia îi aparţine acum doar lui Piţurcă. Numai faptul că am ajuns la mâna lui Piţurcă spune sufficient despre fotbalul nostru, comentează în Gazetă Maria Andrieş. Piţurcă merită statuie! Dacă pleacă! scrie jurnalista.