
Presa românească
Corina Creţu va putea decide soarta marilor proiecte ale UE (Adevărul)
Mizele portofoliului Politicii Regionale: comisarul român va putea decide soarta marilor proiecte ale UE (Adevărul)
Conform surselor de la Bruxelles, Corina Creţu ar urma să preia funcţia de comisar pentru Politici Regionale. Este al doilea portofoliu european în ordinea alocărilor bugetare din programul financiar 2014 - 2022 (351,8 miliarde euro). Politica de coeziune reformată vizează creşterea economică , crearea de locuri de muncă, rezolvarea unor mari teme legate de complexul schimbărilor climatice, şi dependenţei energetice, precum şi reducerea sărăciei şi excluziunii sociale.
Traian Băsescu: Candidaţii trebuie să spună dacă au fost ofiţeri acoperiţi. Dacă nu, o voi face eu (Evenimentul Zilei)
Traian Băsescu a declarat, marți seară, la postul B1 TV, că există candidați la prezidențiale care au fost ofițeri sub acoperire și nu au declarat acest lucru în CV. Președintele a avertizat că dacă ei nu vor afirma public acest lucru, va fi obligat să o facă el. Pe de altă parte, șeful statului a mărturisit s-a înşelat la adresa lui Klaus Iohannis după ce l-a urmărit, „cât e de şubred ca şi caracter” și și-a exprimat convingerea că Emil Boc ar fi fost un candidat mult mai bun la prezidenţiale decât Klaus Iohannis, chiar şi decât Cătălin Predoiu.
O nouă promisiune din partea SUA pentru românii care se vor în Programul Visa Waiver: Şi noi vrem, dar România nu poate (Gândul)
Rata de refuz a solicitărilor de viză pentru Statele Unite nu va scădea probabil sub 3% în 2014, a declarat, marţi, Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, precizând că preşedintele Barack Obama sprijină schimbarea criteriilor pentru accesul României în Programul Visa Waiver.
Interviu cu Dan Dima: Imaginea României poate fi „contaminată“ de relația cu SUA sau de cea cu China: depinde ce alege (România Liberă)
Dan Dima, coordonator al Centrului pentru Diplomație Publică, este de părere că „realitatea românească este net mai bună decât percepția pe care o avem din afară“. Dima recunoaște că principala problemă a României este „credibilitatea“, dar din punctul lui de vedere este o problemă care poate fi reparată dacă la oficialii autohtoni ar exista o „echivalență“ între „ceea ce spun“ și „ceea ce fac“. E nevoie de un brand de țară, spune Dan Dima, organizatorul Forumului European pentru Diplomație Publică, dar se teme să nu revină cuiva ideea „să mai cheltuiască milioane de euro pe reclame la TV cu... natura dezlănțuită“, fiindcă peisaje frumoase există și în țări subdezvoltate. Pe de altă parte, Dima subliniază că „dacă dorești o legitimare lângă SUA, altfel spus, dacă dorești ca legitimitatea SUA să te contamineze, atunci stai alături de americani, iar dacă dorești o legitimare raportată la spațiul de influență al Chinei, atunci mergi pe cealaltă variantă“.
Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“ (Adevărul)
Pe 10 septembrie se împlinesc 25 de ani de la cea mai mare catastrofă navală românească: scufundarea navei Mogoşoaia la Cotu Pisicii, în Tulcea. Aproximativ 200 de persoane au murit înecate. Teodor Neagu, unul dintre puţinii supravieţuitori, îşi aminteşte teribilul accident. Mogoşoaia, construită în anul 1975, făcea curse regulate între Galaţi şi Grindu, o localitate din judeţul Tulcea aflată pe Cotu Pisicii. În dimineaţa zilei de 10 septembrie 1989, pe o ceaţă cumplită, pasagerul a fost lovit de împingătorul bulgăresc „Petar Karamincev“ şi apoi s-a scufundat.