Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta va fi validat candidat la prezidenţiale într-un Congres tip Eurovision şi lansat pe Naţional Arena de ziua lui (Gândul)

Cât de importantă va fi Corina Creţu pentru România (Adevărul) - Universităţile de tradiţie resping proiectul guvernamental “La Facultate fără Bac” (România Liberă) - Pericol pe calea ferată: 90% dintre locomotive, cu revizia expirată (EVZ) - Românii cheltuie 4 mld. euro pe an în 60 de malluri, din care 15 sunt în Capitală (Ziarul Financiar)

Ponta va fi validat candidat la prezidenţiale într-un Congres tip Eurovision şi lansat pe Naţional Arena de ziua lui (Gândul)

Pesediştii pregătesc un Congres-premieră pentru desemnarea lui Victor Ponta drept prezidenţiabilul PSD, evenimentul urmând să aibă loc la hotel Mercur din Alba Iulia. Noutatea o reprezintă faptul că toate celelalte organizaţii judeţene vor fi conectate prin sistemul de video-conferinţă cu sala Cupola a hotelului din Alba Iulia, ele urmând să anunţe decizia locală în privinţa candidatului. Sistemul, gen Eurovision, va fi pentru prima dată folosit de un partid politic din ţara noastră.
După ce toate organizaţiile vor anunţa că îl susţin pe Victor Ponta la prezidenţiale, preşedintele PSD urmează să aibă un discurs în care să-şi prezinte programul de candidat. 
Săptămâna viitoare, pe 20 septembrie, chiar de ziua de naştere a lui Victor Ponta, care împlineşte 42 de ani, prezidenţiabilul PSD se va lansa în faţa a peste 50.000 de militanţi social-democraţi pe stadionul National Arena. Cea mai mare arenă sportivă din ţară a mai fost folosită pentru un eveniment politic şi în campania din 2012 de USL.

Cât de importantă va fi Corina Creţu pentru România (Adevărul)

Comisarul pentru Politici Regionale, Corina Creţu, va putea susţine România mai mult la nivel diplomatic, şi nu direct financiar, aşa cum se aşteaptă liderii de la Bucureşti.
Corina Creţu va fi super-super vizată în CE. Deşi a obţinut un portofoliu cu greutate la nivelul Comisiei, Politici Regionale, cu un buget de 352 de miliarde de euro, practic o  treime din bugetul UE, europarlamentarul PSD va avea o putere de decizie controlată. Ea va fi supravegheată de patru vicepreşedinţi, plus olandezul Timmermans, care în plus, se va ocupa şi de Raportul MCV pentru România şi Bulgaria.  Niciun alt portofoliu nu va fi atât de ţinut sub lupă.

Universităţile de tradiţie resping proiectul guvernamental “Facultate fără Bac” (România Liberă)

Instituțiile de învățământ superior cu vechime din România, dar și profesori sau cercetători dezaprobă decizia Executivului de a permite universităților să primească elevi fără bacalaureat. Potrivit acestora, măsura de înființare a colegiilor unde poți intra fără a fi absolvit 12 clase nu încurajează studiul și reprezintă o sursă de venit amorală pentru instituțiile de învățământ superior sub cupola cărora vor funcționa colegiile.

Pericol pe calea ferată: 90% dintre locomotive, cu revizia expirată (Evenimentul Zilei)

Mașinăriile CRF-ului sunt ieșite din uz, iar uzinele care fac reviziile sunt pe butuci. Cei care aleg să circule cu trenul își riscă, practic, viața, în peste 60 la sută din cazuri. Sindicaliștii angajațiilor de la CFR au dezvăluit, pentru EVZ, că mare parte din locomotive au durata de viață expirată, iar uzina care face reparații și revizii este în prag de faliment. Și în cazul CFR Marfă, situația stă la fel.

Românii cheltuie 4 mld. euro pe an în 60 de malluri, din care 15 sunt în Capitală (Ziarul Financiar)

Primul mall din România a fost inaugurat în septembrie 1999 în cartierul bucureştean Vitan. La 15 ani distanţă, mallurile au devenit a treia destinaţie a românilor, după casă şi serviciu, şi atrag cea mai mare parte a bugetelor de cumpărături.
Mallul a intrat în cotidian nu doar ca destinaţie comercială, ci şi ca spaţiu de plimbare, iar cinematograful, locurile de joacă şi restaurantele sunt alte „ancore“ care atrag doar în Bucureşti peste 300.000 de oameni pe culoarele şi în magazinele mallurilor.