Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucurați-vă! PSD nu învață absolut nimic din lecțiile trecutului (România Liberă)

Ce se ascunde în spatele lipsei manualelor școlare: O afacere de 50 de milioane € (Evenimentul Zilei) - Un impostor cu ifose (Gândul) - După aplauze, plângere penală pentru Mazăre (România Liberă) - Crin Antonescu se prăbuşeşte în topul încrederii românilor (Adevărul) - Situaţie fără precendent la Tarom: piloţii nu mai vor să zboare (Jurnalul Naţional)

Ce se ascunde în spatele lipsei manualelor școlare: O afacere de 50 de milioane €. Vinovați: Ministerul Educației, Editurile și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (Evenimentul Zilei)

Procedurile pentru achiziția primelor manuale digitale din România au demarat în martie 2014, când Ministerul Educației Naționale anunța calendarul pentru asigurarea cu manuale școlare pentru clasele I și a II-a pentru anul școlar 2014 – 2015. Disputa editori - minister a prelungit însă mult calendarul anunțat inițial și a dat peste cap planul ca elevii să capete cărțile în 15 septembrie. Ieri, elevii, nu au găsit pe bănci nicio carte sau, în unele cazuri, dascălii au comandat pe cheltuiala părinților manuale care să înlocuiască pentru moment lipsurile, cărți care sunt furnizate tot de edituri direct implicate în acest scandal.

Un impostor cu ifose (Gândul)

Sub tirul jurnalistei Rodica Ciobanu, nimeni altul decât ministrul educaţiei, Remus Pricopie. "Faptul că 15 septembrie a venit fără manuale şcolare la clasele întâi şi a doua, dar cu colegii „terţiare” în cadrul universităţilor, pentru picaţii la bac este rezultatul unui management dezorganizat şi al unei gândiri superficiale, care-şi propune să vopsească faţada, în timp ce edificiul se dărâmă. Şi aici, ministrul Pricopie să-l ia de mânuţă pe celălalt impostor, premierul Victor Ponta, care nu ştie „dacă mai e vreun copil chiar şi în clasa întâi care să nu aibă, sau să nu ştie să umble pe computer, ori să nu aibă un telefon legat la internet”. În consecinţă, s-ar impune digitalizarea manualelor, dar duşmanii politici sunt răi şi nu vor, vorbeşte, fără jenă, gura premierului. Şi-atunci cum se face că numai 54 la sută dintre români, conform unui raport Gemius, au acces la Internet, faţă de 96 la sută în Cehia, de exemplu? Ori restul îl ţin de bibelou? Poate dl Pricopie îşi mai auduce aminte o cifră – 18 la sută, rata abandonului şcolar din România -, să i-o şoptească şi lui Victor Ponta, ca să nu mai spună prostii. Sărăcia fiind principala cauză a abandonului, este logic să tragem concluzia că aceşti copii nu au nici computer, nici mobil. Au nevoie de mai mult ca să nu dispară în gaura neagră a ignoranţei. Dar strigătul lor e mut".

După aplauze, plângere penală pentru Mazăre (România Liberă)

Ultimele declaraţii ale primarului Constanţei la adresa anchetatorilor anticorupţie şi înjurătura destinată procurorului care şi-a permis să dispună aducerea sa la audieri i-au adus, ieri, edilului o plângere penală la Parchetul General. CSM a sancţionat şi el dur depăşirea limitelor admise ale discursului politic. Singurii care păstrează tăcerea sunt liderii PSD, aşa că nici vorbă să-i fie aplicată lui Mazăre vreo sancţiune pe linie de partid. Deoarece nu s-a dezis de afirmaţiile primarului constănţean, opoziţia îi cere premierului Victor Ponta demisia.
Bucurați-vă! PSD nu învață absolut nimic din lecțiile trecutului, scrie în editorial jurnalistul Dan Cristian Turturică, redactor şef RL. "În urmă cu zece ani, Adrian Năstase predecesorul și mentorul actualului lider al PSD și candidat la președinție era văzut de subalternii și prietenii săi penali în aceeași ecuație simplă în care Mazăre îl fixează astăzi pe Ponta: noi te scoatem președinte cu voturi adunate cum știm mai bine și, în schimb, tu ne lași să furăm în liniște. Atunci, 72% din români considerau că Adrian Năstase va deveni viitorul președinte, reaminteşte Turturică. Dacă încă din 2004 devenise limpede că este destul de improbabil ca președinte să ajungă un politician încălecat de mafie, astăzi, zece ani mai târziu, când un astfel de risc se suprapune pe amenințarea Rusiei, este aproape imposibil". Integral în România Liberă.

Crin Antonescu se prăbuşeşte în topul încrederii românilor (Adevărul)

Cercetarea INSCOP Research demonstrează cât de volatilă şi de dependentă de mediatizare este încrederea românilor în personalităţile politice: ieşirea voluntară a lui Crin Antonescu din prim-planul veţiii publice i-a redus drastic scorul la acest parametru. Pe primul loc în topul încrederii se află în continuare Mugur Isărescu, 40,2% multă şi foarte multă încredere (procentele sunt raportate la total eşantion). Victor Ponta îşi conservă locul al 2-lea, cu 37,4% multă şi foarte multă încredere, urmat de Klaus Iohannis cu 34%.

Situaţie fără precendent la Tarom: piloţii nu mai vor să zboare (Jurnalul Naţional)

Şapte zboruri ale companiei Tarom au fost anulate, ieri, din cauza unor acţiuni spontane ale piloţilor şi copiloţilor care au refuzat să mai decoleze. Protestul a început de la piloţii care zboară în special pe rutele interne, respectiv pe Airbusuri. Greva spontană a piloţilor şi copiloţilor de la Tarom s-a declanşat duminică, zi în care au fost înregistrate 12 curse interne întârziate şi două zboruri anulate.
Salariile piloţilor Tarom sunt cele mai mici din Europa, cu 50% mai puţin decât media europeană.