Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roşia Montană - Gafă surprinzătoare a comisiei parlamentare (România liberă)

De ce a renăscut civismul în România? Marea necunoscută (Evenimentul zilei) - Şpagă fără anestezie la Spitalul militar (Adevărul) - Poziţia parlamentarului sau cum viaţa bate filmul (Jurnalul naţional)

Roşia Montană - Gafă surprinzătoare a comisiei parlamentare (România liberă)

Decizia Legislativului de a alcătui o comisie specială pentru Roşia Montană şi de a evita procedura normală a generat deja primele probleme. Parlamentarii din comisie s-au trezit că nu au certificate ORNISS, necesare pentru accesul la informaţii secrete.
Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a venit ieri în Parlament, dar nu în faţa Comisiei speciale, ci a Comisiei pentru controlul SIE. Meleşcanu a declarat că, în ultimii 10 ani, instituţia pe care o conduce a făcut 50 de informări în legătură cu Roşia Montană, trimise Preşedinţiei, prim-ministrului şi ministerelor economice.
Întrebat dacă SIE a identificat interese exterioare României deranjate de proiect, Teodor Meleşcanu a spus că este vorba de „ţările vecine şi prietene“, acestea fiind „afectate de implicaţiile ecologice ale proiectului“. El a declarat că activităţile identificate de SIE ce au legătură cu Roşia Montană au fost atât „activităţi de lobby“, cât şi „de blocare a proiectului“.

De ce a renăscut civismul în România? Marea necunoscută (Evenimentul zilei)

Principalul scop este împiedicarea guvernanţilor de a transforma o afacere periculoasă pentru mediu, într-o mega-escrocherie, comparabilă cu alte ţepe post-decembriste celebre, scrie Silviu Sergiu în editorial.
Jurnalistul reaminteşte şi că în vara fierbinte a anului 2012, când statul de drept a fost într-un real pericol, acesta nu a fost salvat de manifestaţiile de stradă din România, ci de protestele şi intervenţia energică a partenerilor occidentali ai României.
Cei mai mulţi se întrebau de ce nu se manifestă societatea civilă? În stradă, la urne. De ce nu a venit la vot în 2012 ca să împiedice instalarea unei puteri de 70%. De ce? Pentru că, acum un an, acest electorat se consolase cu proverbul "Pleacă-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii!". De data asta Sistemul este într-o parte, strada, în cealaltă. Lupta a început şi nu cred că se va sfîrşi prea curînd anticipează Silviu Sergiu în editorialul EVZ.

Epopeea bolnavului plimbat un an prin spitale, care a mituit un medic militar, cu bani de la procurori, ca să fie operat (Adevărul)

Un reputat medic de la Spitalul Militar a fost prins în flagrant în timp ce primea 2.000 de euro mită pentru a opera un bărbat cu grave afecţiuni cardiace. În birou mai avea 14.000 lei de la alţi pacienţi. Doctorul Iancu Mocanu le-a declarat procurorilor că gestul său este plin de „moralitate“. El şi-a justificat gestul prin necesitatea de a-şi menţine un anumit nivel social, adecvat statutului său.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 52 de ani, a fost depistat în 2012 cu o boală de inimă gravă. Chiar dacă avea nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă, acesta a fost plimbat între Spitalul Clinic Fundeni şi Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei, fără însă ca vreun medic să fie dispus să-l opereze.  Potrivit acestuia, medicii i-au refuzat tratamentul sub diverse motive, aducând în discuţie fie lipsa echipamentului medical necesar intervenţiei chirurgicale, fie lipsa posibilităţilor de cazare în unitatăţile medicale  amintite.

Pozitia parlamentarului sau cum viaţa bate filmul (Jurnalul naţional)

Pe scurt, deputatul PSD Victor Cristea a criticat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, premierea filmul "Poziţia copilului", arătând că în acest film sunt folosite expresii triviale şi a opinat că poate a fost premiat pentru că se doreşte denigrarea poporului român. El a adăugat că "un film, o poveste nu se face cu înjurături la adresa părinţilor din partea propriilor copii".
Nimeni nu este profet în ţara lui. O dovadă în plus. Urcată pe scenă pentru a primi Ursul de Aur, la Berlin, producătoarea Ada Solomon a spus, printre altele: "Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România", moment în care sala a izbucnit în aplauze. O altă sală decât cea a Parlamentului.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu