Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Voiculescu a câştigat (Gândul)

A fugit inutil de justiţie 1757 de zile (Evenimentul zilei) - Începutul sfârşitului (România liberă) - Dosarul Schengen se reaprinde: Franţa cere României să îndeplinească „condiţii“ care nu există (Ziarul financiar)

Sentinţa primită de Dan Voiculescuîn primă instanţă, domină presa de vineri de la Bucureşti.

Dan Voiculescu, 5 ani de închisoare cu executare şi sechestru pe casă şi pe toate conturile, anunţă Adevărul. Preşedintele fondator al Partidului Conservator şi ceilalţi 12 inculpaţi în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare au fost găsiţi vinovaţi de corupţie de către judecători.
A fugit inutil de justiţie 1757 de zile, notează la rândul său Evenimentul Zilei. Publicaţia reaminteşte că excepţii de neconstituţionalitate, de procedură şi contestaţii diverse au întârziat judecarea acestui dosar. Dan Voilescu a demisionat de trei ori din Parlament pentru a muta dosarul. Prescripţia vine în 2018.
Începutul sfârşitului, titrează simplu România liberă. Aflăm astfel că Voiculescu are posibilitatea de a tergiversa judecarea la Curtea de Apel Bucureşti, o perioada mai lungă, de peste un an, chiar doi. La Inalta Curte, unde cei mai mulţi judecătorii sunt mult mai severi, sentinţa finală se va da mai repede, dar tot va dura cel puţin două-trei luni. RL trece în revistă strategia adoptată de Voiculescu în cazul ICA. El s-a apărat, susţinând că, pe parcursul urmăririi penale, nu ar fi fost chemat niciodată în faţa anchetatorilor pentru a da declaraţie, în contextul în care toţi celelalţi inculpaţi ar fi fost întrebaţi în legătură cu persoana sa de către anchetatori şi că în dosar nu ar exista probe împotriva sa.
Jurnalul naţional numeşte dosarul "Telepatia" şi publică reacţia lui Voiculescu după anunţarea sentinţei: o NEDREPTATE. "Am un scurt mesaj pentru cei care mă cunosc – şi ştiu cât de mult îmi place lupta: să nu-şi facă griji! Iar cei care nu mă plac sau nu mă cunosc să nu se bucure prematur: orice s-ar intampla, REVIN", este mesajul postat de Dan Voiculescu pe blogul personal. Traseul acestui dosar a fost strâns legat de actele politice întreprinse de Dan Voiculescu pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu în două proceduri constituţionale, mai scrie Jurnalul naţional.
Dan Voiculescu a câştigat, comentează, în Gândul, Cristian Tudor Popescu. "Voiculescu, 5 ani cu executare, nu-i aşa că sună tare?
Dar 10 ani, cum sună? Atâţia au trecut de când Voiculescu a făcut manevra de zeci de milioane de euro cu Institutul de Cercetări Alimentare, pe care instanţa a considerat-o, în fine, penală. E greu de presupus că nu va trage de timp şi de-acum înainte.
Deci, vreo 12 ani,Voiculescu se va fi bucurat de roadele afacerii ICA. Apoi se apropie de 70 de ani. Ce puşcărie să mai facă? Câteva luni, ca Adrian Năstase?
Una peste alta, calculând rentabilitatea totală, dl.Voiculescu iese în câştig cu vârf şi îndesat. Iar Justiţia rămâne cu o temă de meditaţie: câtă vreme factorul timp îi va mai duce în derizoriu sentinţele?
Un singur lucru poate fi cu adevărat important în acest caz clasicizat: 1 miliard de euro, confiscare din averea proprie a marelui biznismen Voiculescu, întemeietorul de dinastie, ar începe să aducă a ceva numit dreptate" crede CTP. 

Dosarul Schengen se reaprinde: Franţa cere României să îndeplinească „condiţii“ care nu există (Ziarul financiar)

România se află din nou într-o situaţie politică dificilă în atingerea ţintelor sale de integrare europeană. După ce ani de zile i s-a promis o aderare în spaţiul Schengen, măcar în trepte (întâi deschiderea frontierelor din aero­por­turi, apoi a celor terestre), acum i se spune, din nou, că nu îndeplineşte „condiţiile“. Doar că, aşa cum observă oficialii de la Bucureşti, „condiţiile“ care i se cer a fi respectate pentru aderarea la Schengen nu există pur şi simplu nici în acest dosar, nici în altul. Iar ţara care a redeschis subiectul Schengen, Franţa, şi-a schimbat poziţia cu 180 de grade faţă de cea de acum două luni. „Legătura între romi şi Schengen nu există pentru simplul motiv că România nu este acum membră a spaţiului Schengen şi romii sunt acolo. Deci, nu există niciun fel de legătură, nici practică, cu atât mai puţin juridică“, a afirmat ieri premierul român Victor Ponta, după mai multe luări de poziţie ale reprezentanţilor administraţiei franceze potrivit cărora România nu va fi admisă, nici măcar parţial, în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, pentru că nu este pregătită.