
Presa românească
Traian Băsescu critică dur Guvernul şi pe candidaţii la Preşedinţie (EVZ)
Traian Băsescu critică dur Guvernul şi pe candidaţii la Preşedinţie (EVZ)
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o declarație de presă susținută la Cotroceni că a promulgat legea reducerii CAS cu 5%. Șeful statului a adăugat că nu o va ataca la CCR pentru că legea este simplă, nu pune probleme de constituționalitate și s-ar pune într-o situație penibilă. Băsescu a lansat un atac dur la adresa Guvernului despre care a spus că nu înțelege ce are de făcut și că prioritatea sa ar trebui să fie crearea de locuri de muncă. Șeful statului a adăugat că există riscul ca la anul să avem creșteri de taxe și impozite sau reducerea CAS poate fi anulată.
Ce s-a ales din jucătorul Băsescu (Gândul)
Oricât ar sta lipit de masa verde, preşedintele Traian Băsescu nu mai este un jucător, consideră jurnalista Rodica Ciobanu.
Aproape zece ani, a controlat tensionata partidă politică, câştigând de cele mai multe ori, pierzând pe mize mici, câteodată, iar alteori, plusând la cacealma. Cu vreo şase luni înaintea ieşirii oficiale din joc, dl Băsescu, căruia îi mai rămăseseră câteva atuuri, s-a transformat, brusc, în chibiţ.În această calitate, preşedintele îi dă sfaturi şi-i ţine pumnii Elenei Udrea, candidata în care are mai multă încredere decât în toţi ceilalţi, fiindcă „nu a miniţit niciodată”. Cum şefa PMP, cotată în sondaje cu 8 la sută, este sigură că are mari şanse să intre în turul doi al prezidenţialelor, dl Băsescu îi netezeşte drumul, lovind în cel pe care-l consideră rivalul ei direct, singurul obstacol în calea participării dnei Udrea la runda finală. Aşadar, este de aşteptat ca atacurile la adresa candidatului liberal – rivalul-ţintă - să crească în intensitate, două fiind temele cu oarecare impact popular, conturate până acum – casele şi omul neclar. Dl Băsescu vorbeşte pentru nehotărâţi şi pedeliştii din ACL, aruncând, cu perfidie, sămânţa îndoielii în privinţa caracterului dlui Iohannis, descris drept mincinos, slab, ascuns, adică un dubios periculos.
Ce efecte poate avea proiectul Ținutului Secuiesc (România Liberă)
UDMR propune printr-un proiect de lege autonomia Ţinutului Secuiesc, recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială sau înfiinţarea unor instituţii proprii. Lansarea proiectului poate influenţa campania prezidenţială dar şi relaţiile româno-maghiare.
Câţi bani face cetăţenia RO? (Adevărul)
Scriitorul Vasile Ernu se ocupă de cazul Irinei Tarasiuc căreia i s-a restras cetăţenia română, la cererea unui grup de internauţi, în număr de aproximativ 1000, după cum scrie promotime.md”. Ştirea nu a fost confirmată deocamdată.Tînăra din Republica Moldova, Irina Tarasiuc, şi-a redobîndit (important) cetăţenia RO apoi a postat pe Facebook ceva de genul: „Paşaportul românesc este pentru mine doar o viză care-mi permite să fiu mobilă, nu înseamnă cetăţenie. Eu sunt moldoveancă şi punctum”. A încălcat cu ceva legea?
Avem peste 600.000 de cetăţeni ai RM care au devenit cetăţeni ai RO. Ei nu „au primit”, ci şi-au redobândit cetăţenia: adică au primit înapoi ceva ce li se luase abuziv. Aşa a decis statul român. E bine, e rău? Cum procedăm, ce facem? Care este proiectul politic al României în relaţia cu Republica Moldova? Nu ştim pentru că nu-l avem. Dar ceea ce ştim e că a venit perioada electorală şi discursul unionist al preşedintelui Băsescu a fost preluat de premierul Ponta. El a anunţat „a doua Mare Unire” peste 4 ani. Cetăţenii celor două state or fi de acord? Dar cine-i mai întreabă de sănătate?
Zilele Bucureştiului. Calendarul complet al evenimentelor (Jurnalul Naţional)
În perioada 19-21 septembrie, Capitala îşi pune haine se sărbătoare şi îi invită pe bucureşteni la distracţie! Cu ocazia aniversării celor 555 de ani de viaţă ai Bucureştiului, Primăria Capitalei ne răsfaţă cu concerte de muzică uşoară, muzică populară, muzică alternativă, clubbing, expoziţii de artă, dans în aer liber, târguri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epocă, faimoasa "bătăie cu flori de la Şosea" şi cu proiecţii 3D de ultimă generaţie.