Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marele cutremur (România Liberă)

Dosarul Robert Turcescu. Societatea Civilă vrea eliminarea „acoperiților” din redacții (Evenimentul Zilei) - Cine-i opreşte pe şoferii groazei? (Adevărul) - Banii de la Nana se pierd în paradisuri fiscale (Jurnalul Naţional) - După investiţii de 1 mld. euro, România devine independentă de motorina din import (Ziarul Financiar)

Marele cutremur (România Liberă)

Autodeconspirarea ca ofițer acoperit de armată a lui Robert Turcescu este doar ultimul dintr-o serie de evenimente care demonstrează că plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni va fi însoțită de un cutremur de proporții, scrie în editorial redactorul şef Dan Cristian Turturică.
Ce nu știm încă este dacă gestul fără precedent și periculos al jurnalistului de la B1, dar mai ales celelalte întâmplări șocante din ultima vreme sunt doar începutul unui scandal care va schimba soarta alegerilor prezidențiale. Și dacă, în urma sa, țara va ieși întărită sau se va alege praful de tot ce s-a construit în ultimii ani.

Dosarul Robert Turcescu. Societatea Civilă vrea eliminarea „acoperiților” din redacții (Evenimentul Zilei)

Reprezentanții socie tății civile – Freedom House, Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch - susțin, la unison, că ofițerii acoperiți nu au ce căuta în redacții. Mai multe încercări de a schimba asta au fost sortite eșecului după ce politicienii au refuzat să introducă în statutul ofițerilor de informații interdicția de a lucra sub acoperire ca jurnaliști. În plus, nici reprezentanții mass-media nu s-au grăbit să-și declare independența față de serviciile secrete. Dacă este autentic, gestul lui Robert Turcescu este de salutat și este un model de urmat.

Ce spun foştii şefi ai serviciilor secrete despre „spovedania“ lui Turcescu (Adevărul)

Costin Georgescu, fost director SRI, şi Ioan Talpeş, fost director SIE, nu sunt convinşi că actele prezentate de Robert Turcescu, prin care arată că ar fi fost ofiţer-acoperit, sunt reale. Corul celor care nu cred în spionul Turcescu este întregit de Cristian Troncotă, profesor al Academiei Naţionale de Informaţii, care spune că dezvăluirea „este un balon de săpun“.

Cine-i opreşte pe şoferii groazei? (Adevărul)

Accidentele rutiere din Bulgaria, Ungaria sau chiar Muntenegru în care mai multe persoane au murit, iar alte câteva zeci au ajuns cu răni grave în spital, arată cât de slab pregătiţi sunt cei pe mâna cărora îşi lasă viaţa turiştii atunci care pleacă în vacanţă. Specialiştii trag un semnal de alarmă asupra modului obscur în care şoferii care fac transport de persoane îşi obţin atestatele profesionale şi trec testele psihologice.

Banii de la Nana se pierd în paradisuri fiscale (Jurnalul Naţional)

Italienii care au vândut Ioanei Băsescu cele 300 de hectare de la Nana au dispărut din România.
Firma Berfige SRL de la care Ioana Băsescu a achiziţionat terenurile de la Nana a fost înfiinţată pe 23 iulie 2009. Pe 6 august 2009 începea achiziţia masivă de terenuri la Nana. Firma are ca obiect de activitate cumpărarea de bunuri imobiliare în nume propriu. O anchetă a Jurnalului Naţional arăta că la momentul achiziţiei terenurilor Berfige SRL avea sediul într-un bloc din sectorul 3 al Capitalei şi un capital social de 200 de lei.

Cu investiţii de 1 mld. €, cele mai mari rafinării locale pot asigura tot necesarul de motorină. Anul trecut, importurile au fost de aproape 840 mil. € (Ziarul Financiar) 

Investiţiile de aproape un miliard de euro realizate în ultimii ani în două dintre cele mai mari rafinării din Ro­mânia, Petromidia şi Petrobrazi, ar putea elimina dependenţa pieţei locale de importurile de motorină, produs care reprezintă circa două treimi din cererea totală de carburanţi.
În perioada 2008-2013, România a importat mo­torină de peste 4,5 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, vârful acestui interval fiind anul 2012, când România a adus de peste graniţe motorină în valoare de 1,2 miliarde de euro.