
Presa românească
Armele folosite de prezidențiabili (România Liberă)
Cine sunt candidații care vor să intre în cursa, din 2 noiembrie, pentru Palatul Cotroceni (Evenimentul Zilei)
BEC și-a închis, aseară, ușile. La start pentru scrutinul din 2 noiembrie s-au aliniat 14 candidați. Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, a încercat să-l întreacă pe candidatul PSD, Victor Ponta, la strânsul semnăturilor. A fost pe aproape doar. Teodor Meleșcanu a ales să demisioneze din fruntea SIE pentru a se înscrie și el în alegerile prezidențiale. Tot ieri, a venit să-și încerce șansa, pentru a cincea oară, Vadim Tudor, candidatul, care după fiecare înfrângere s-a plâns că a fost fraudat. Președintele PMP, Elena Udrea, a intrat în cursă convinsă că după 25 de ani este vremea unui Președinte femeie. În cursă a intrat şi preşedintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu, “singurul candidat neacoperit”. Comunitatea maghiară are doi candidați: Kelemen Hunor și Szilagyi Zsolt.
Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României (Adevărul)
Klaus Werner Iohannis, cu siguranţă cel mai discret candidat din cursa pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, a reuşit totuşi să atragă atenţia României tocmai prin misterele care se leagă de viaţa sa personală. Adevărul vă prezintă în exclusivitate mărturiile unor apropiaţi ai primarului din Sibiu, care l-au cunoscut în diferite etape ale vieţii sale: copilărie, anii studenţiei, viaţa de familie, cariera în învăţământ dar şi momentele-cheie care l-au propulsat pe Iohannis dintr-un oraş transilvănean în politica mare a ţării.
SURPRIZĂ: Mai are ACL candidat? Curtea Supremă judecă joi primul termen în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis (Gândul)
Dacă instanţa va decide definitiv şi irevocabil că Iohannis este incompatibil, acesta nu ar mai putea candida, iar ACL ar fi privată de posibilitatea de a mai desemna pe altcineva în locul său. ”Nu luăm în considerare acest scenariu, nici nu există!”, spunea Klaus Iohannis în urmă cu două săptămâni la Braşov.
Armele folosite de prezidențiabili (România Liberă)
Victor Ponta, singurul candidat al stângii, intră în competiția pentru Cotroceni sprijinit de un uriaș aparat politico-mediatic. În schimb, voturile electoratului de dreapta sunt revendicate de cinci candidați, unii dintre ei făcând jocurile PSD. Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, este primul clasat în sondajele de opinie, având în jur de 40%. Însă, trebuie spus că la euroalegeri PSD a obținut doar 37%. În goana după procente, premierul a legiferat traseismul politic prin ordonanță de urgență, întărind rândurile aleșilor locali ai PSD, în condițiile în care social-democrații aveau, oricum, cei mai mulți primari. Pe de altă parte, candidatul Victor Ponta se folosește de poziția de premier pentru a promova o serie de măsuri cu impact social. Este vorba de reducerea CAS cu 5%, de legile de amnistiere fiscală a bugetarilor, pensionarilor şi mamelor sau de reintroducerea posibilității cumulului dintre pensie și salariu pentru bugetari. De asemenea, candidatul PSD joacă rolul de adversar al “regimului Băsescu”. Sprijinit puternic de o serie de televiziuni, Ponta a anunțat că nu va participa la confruntările din primul tur, preferând să ia popcorn și să se uite la ceilalți candidați.
În contextul prezidenţialelor, RL a încercat să analizeze şi semnificația recentei vizite a premierului pe șantierul Mântuirii Neamului. Politicienii participă la evenimentele religioase pentru a fi văzuți de cât mai mulți pelerini-alegători. Teologii cred că e greu de estimat cât ar putea influența Biserica votul enoriașilor tocmai pentru că politicienii au o credibilitate foarte scăzută.
Autostradă cu defect. Peste 200 de erori în construirea autostrăzii Sibiu-Orăştie (România Liberă)
Asfalt subţiat sub limitele minime admise, structuri de beton crăpate, straturi ale autostrăzii aşternute fără respectarea tehnologiilor corespunzătoare sunt doar câteva din cele peste 200 de nereguli privind calitatea lucrărilor efectuate la al treilea lot al autostrăzii Oraştie-Sibiu. Va mai fi gata la timp?
Primul torţionar comunist ajunge în faţa instanţei. Începe procesul lui Alexandru Vişinescu (Gândul)
După 421 de zile de anchete şi proceduri judiciare, Curtea de Apel Bucureşti începe judecarea pe fond a dosarului în care torţionarul Alexandru Vişinescu este acuzat de crime împotriva umanităţii. În urmă cu un an, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc depunea o plângere la Parchetul General în care lui Vişinescu i se imputa moartea a 12 deţinuţi politici printre care şi liderul ţărănist Ion Mihalache. Acum Vişinescu este chemat în faţa judecătorilor să răspundă în faţa acestor acuzaţii. În permanenţă, Vişinescu a negat acuazaţiile şi s-a apărat aruncând vina pe regimul comunist.
Apartamentele de lux se vând şi în 18 zile (Jurnalul Naţional)
Capitala a intrat într-un nou ciclu de evoluţie imobiliară. Înjumătăţirea preţutilor şi reducerea stocurilor face ca proprietăţile din zona de lux să se vândă în 32 de zile, în timp ce în zona periferică media este de patru luni.
Halep a rămas fără benzină pe final de an (ProSport)
Simona, Halep este singura jucătoare din primele opt fără semifinală în sezonul de hard. A doua jucătoare a lumii nu-şi mai găseşte jocul pe contre la care era cea mai bună din circuit, însă nu-i mai funcţionează nici serviciul.
Simona trebuie să-şi redreseze rapid bateriile pentru că urmează ultimele două turnee importante ale anului, ambele pe suprafaţă dură: Beijing (27 septembrie - 5 octombrie), turneu din seria Premier Mandatory, a doua ca valoare din circuit, şi Turneul Campioanelor de la Singapore (20 - 26 octombrie), competiţie dotată cu premii în valoare de 6,5 milioane de dolari.