Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pactul cu „mitomanul” (Gândul)

USL ţine până la primăvară (România Liberă) - Cât alcool poţi consuma legal la volan (Jurnalul Naţional) - De ce stă blocat tratatul dintre România şi Moldova (Adevărul)

Pactul cu „mitomanul” (Gândul)

Dezvăluiri la Cotroceni. Am aflat de la preşedintele Traian Băsescu, că Pactul de coabitare a fost o soluţie găsită de consilierii săi pentru a-l face pe premierul Victor Ponta „frecventabil” de către înalţii oficiali din UE. „Altfel, eram într-un blocaj”, a spus şeful statului, arătând că, punându-şi semătura pe document, alături de cea a compromisului prim-ministru, a deschis uşa pentru ieşirea României din izolare. De-acum înainte însă nu va mai sta „în remorca unui mitoman ca Victor Ponta”, fiindcă nu vrea să fie etichetaţi la fel. 
Altele sunt raţiunile pentru care dl Băsescu vorbeşte zilnic despre acord, fără să-l rupă. Existenţa lui este un nesecat izvor de ocazii de a ieşi la rampă. Totodată, documentul îi permite preşedintelui să intervină din postura de garant al independenţei justiţiei, chiar unicul apărător al acesteia, cum îi place să se prezinte.  Apoi, este preferabil să nu se grăbească, fiindcă, astfel, îşi poate construi o imagine de om responsabil care judecă îndelung, înainte de a tăia, fiind gata, iată, să le mai dea o şansă, chiar şi mincinoşilor infantili. În concluzie, Pactul de coabitare este o hârtie utilă preşedintelui Băsescu, dar României nu-i serveşte la nimic, scrie Rodica Ciobanu în Gândul.

USL ţine până la primăvară (România Liberă)

Interviu cu deputatul PSD Miron Mitrea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. El nu crede că problemele legate de Roşia Montană ar putea deveni un punct de cotitură pentru premierul Victor Ponta.
În ceea ce priveşte candidatul USL pentru preşedinţie, Miron Mitrea e destul de clar: „Sau USL merge cu Antonescu, sau se sparge“. Totuşi, „dacă PSD va trebui să aibă propriul candidat, candidatul va fi Ponta“. Miron Mitrea recunoaşte că USL nu mai este „la fel de solidă ca acum un an“ şi crede că „va ţine până la primăvară, cel puţin“.

Cât alcool poţi consuma legal la volan (Jurnalul Naţional)

Ultima modificare adusă noului proiect de Cod Rutier a stârnit largi polemici. După ce toată lumea a fost revoltată de amenzile uriaşe, acum atenţia a fost mutată pe limita alcoolemiei permise la volan. Premierul Ponta spune că noul cod aplică regulile europene în privinţa consumului de alcool şi permite o concetraţie de 0,2 la mie fără ca şoferul să fie măcar amendat. În schimb, o alcoolemie de 0,5 la mie înseamnă dosar penal.
Situaţia în Europa diferă de la un stat la altul, iar concentraţia se aplică la alcoolemia din sânge. Doar câteva state au limită zero la consumul de alcool la volan: Ungaria, Cehia, Slovacia, Albania şi Ucraina. În cele mai multe state europene, limita până la care nu riscaţi amendă este de 0,5 la mie în sânge. Campioni la consumul de băuturi alcoolice legal sunt cetăţenii Marii Britanii, unde limita este de 0,8 la mie. 

De ce stă blocat tratatul dintre România şi Moldova (Adevărul)

Tratatul de Frontieră între România şi Republica Moldova, semnat  în 2010, a fost ratificat de Chişinău, nu şi de Bucureşti,din motive tehnice, dar mai ales din raţiuni istorice.
Germania, prin vocea lui Philipp Missfelder, mâna dreaptă a cancelarului Angela Merkel, insistă ca România să ducă la bun sfârşit acordul.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu