Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce n-ar fi bine să luăm Nobelul sau Oscarul (Adevărul)

Cum arată linia dură a partidelor: corupţie, evaziune, abuz în serviciu (România Liberă) - Investitorii români ridică tonul la guvern. „Nu aţi făcut nimic pentru economie“ (Ziarul Financiar) Noul Cod Rutier, amânat iar. Bilanţul beţiei la volan îl contrazice pe Ponta (Adevărul) - Reguli noi pentru proprietarii imobilelor cu risc seismic (Jurnalul Naţional) -

De ce n-ar fi bine să luăm Nobelul sau Oscarul (Adevărul)

Azi se anunţă laureatul Nobel pentru literatură. Presa (românească şi internaţională) vorbeşte din nou despre şansele lui Mircea Cărtărescu. Iar The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences a publicat lista celor 76 de filme care concurează la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Printre ele, şi Poziţia copilului.
Ar trebui să ne bucurăm enorm că reprezentanţi ai culturii române se află deja acolo, sus, în aerul rarefiat al marilor performanţe artistice… La noi, de câţiva ani încoace, Mircea Cărtărescu a avut parte de linşaje mediatice, de campanii denigratoare şi de foarte, foarte puţină solidaritate intelectuală.
Deşi  m-aş bucura enorm ca un film românesc să ia Oscarul sau un scriitor român să ia Nobelul (sau, de ce nu?, vreun cercetător român să ia Nobelul pentru chimie ori fizică), cred că societatea noastră nu e pregătită pentru aşa ceva. Ca să se pregătească, ar avea nevoie înainte de toate de un lucru foarte simplu: să reînveţe respectul pentru creaţie, pentru performanţă, pentru intelectualii de elită. Dacă ia cineva vreun mare premiu internaţional, toate nulităţile politice care ne conduc se vor lăuda cu asta. Ar fi un spectacol greţos, scrie Mircea Vasilescu. Integral în Adevărul.

Cum arată linia dură a partidelor: corupţie, evaziune, abuz în serviciu (România Liberă)

Trimis în judecată, social-democratul Liviu Dragnea nu dă nici un semn că ar vrea să plece din Guvern şi din conducerea PSD. La rândul său, liberalul Varujan Vosganian a renunţat la funcţia de ministru, dar nu şi la cele de senator şi de vicepreşedinte al PNL. Cazurile celor doi nu sunt însă singulare. Toate partidele politice au în prima linie mai multe personaje trimise în judecată sau urmărite penal.
Criteriile de integritate sunt invocate mai mult de dragul presei şi al oficialilor europeni.

Investitorii români ridică tonul la guvern. „Nu aţi făcut nimic pentru economie“ (Ziarul Financiar)

Antreprenorii români, strânşi sub umbrela Consiliului Investitorilor Români, o iniţiativă a lui Ioan Niculae gândită ca o replică la Consiliul Investitorilor Străini, au cerut ieri guvernului să vină cu măsuri concrete pentru accelerarea creşterii economice, extinderea TVA redusă la 9% şi în alte segmente ale industriei alimentare, relaxarea fiscală în sistemul de contribuţii sociale şi simplificarea legislaţiei muncii.

Noul Cod Rutier, amânat iar. Bilanţul beţiei la volan îl contrazice pe Ponta (Adevărul)

Imposibilitatea tehnică de a colecta amenzile a dus la o nouă amânare a Codului Rutier. Premierul nu dă însă semne că ar vrea să renunţe la ideea de a-I lăsa pe şoferi să conducă băuţi, cu toate că, potrivit statisticilor, în 10 ani, accidentele provocate de alcool au crescut de şapte ori. Statisticile arată că unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool şi în 85% din cazuri acesta este provocat de băutorii ocazionali.

Reguli noi pentru proprietarii imobilelor cu risc seismic (Jurnalul Naţional)

Noua lege va propune ca cei care se opun sub orice formă consolidărilor să poată fi acţionaţi în instanţă. Clădirile cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate. Măsuraîşi propune să responsabilizeze proprietarii.