Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Temele care ne vor lipsi în lupta pentru Cotroceni (România Liberă)

Meleşcanu, blocat după ce românii au mizat sume uriaşe că va intra în turul 2 (Gazeta Sporturilor) - Cu 15 zile înainte de data legală pentru prezentarea bugetului pe 2015, Guvernul nu ştie cum să calculeze accizele (Gândul) - Teodorovici: România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare - preţul prostiei (Jurnalul Naţional) – Friedman: Suntem deja într-un Război Rece. SUA nu vor apăra România, dacă ea nu face eforturi pentru a se apăra (Adevărul)

Temele care ne vor lipsi în lupta pentru Cotroceni (România Liberă)

Justiţia, statul de drept, politica externă sau situaţia economică sunt câteva dintre temele care ar trebui dezbătute în campania electorală pentru prezidenţiale, potrivit analiştilor contactaţi de RL. Dezbaterea nu ar trebui să ocolească subiecte precum revizuirea Constituţiei, regionalizarea sau până la ce nivel ar trebui să se aplice politizarea funcţiilor publice. Analiştii sunt însă sceptici în legătură cu abordarea unor subiecte cu greutate. Caracteristica acestor alegeri este existenţa unui singur candidat al stângii, Victor Ponta, care intră în competiţia pentru Cotroceni sprijinit de un uriaş aparat politico-mediatic. În schimb voturile electoratului de dreapta sunt revendicate de cinci candidaţi: Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Monica Macovei şi Teodor Meleşcanu.

Meleşcanu, blocat după ce românii au mizat sume uriaşe că va intra în turul 2 (Gazeta Sporturilor)

Influenţaţi probabil de zvonurile privind implicarea unora dintre candidaţi în dosarul Microsoft şi de riscul unei eventuale decizii nefavorabile în privinţa compatibilităţii lui Klaus Iohannis, oamenii au pariat sume masive pe un iniţial outsider. Cota ca fostul şef al SIE să intre în turul 2 s-a diminuat de 180 de ori în interval de nici 24 de ore! Miercuri seară, la un euro pariat, ai fi încasat 900 dacă Meleşcanu prindea turul 2. Joi, la prînz, cota acestuia coborîse la 5.00! şi devenise al treilea favorit al bookmakerilor la alegeri, după Ponta şi Iohannis. Sumele uriaşe mizate i-au alarmat pe cei de la agenţia Winner, care au decis să blocheze bet-urile pe Meleşcanu.

Cu 15 zile înainte de data legală pentru prezentarea bugetului pe 2015, Guvernul nu ştie cum să calculeze accizele. În favoarea sau în defavoarea producătorilor? Ministrul Finanţelor: „Avem un grup de lucru” (Gândul)

Ministerul Finanţelor nu ştie până la această dată cum se vor calcula accizele în 2015, în condiţiile în care Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului, în cel mult 15 zile, proiectul de buget pentru anul viitor. Accizele reprezintă o componentă importantă a veniturilor încasate la buget, unu din zece lei colectaţi în vistieria statului provenind din această sursă. Ministerul Finanţelor analizează în prezent, la nivelul unui grup de lucru, formula după care ar urma să fie calculate accizele percepute pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunurile de lux, produsele energetice şi cafeaua.Anul trecut, formula a fost schimbată, astfel încât evoluţia cursului să nu afecteze negativ veniturile bugetare.

Teodorovici: România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare - preţul prostiei (Jurnalul Naţional)

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a apreciat, joi, la Alba Iulia, că faptul că România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare este preţul prostiei, pentru că au fost puse în funcţii cheie, în special în zona de achiziţii publice, persoane neavenite.
"Un miliard de euro înseamnă mult. Acest lucru s-a schimbat şi sperăm ca, pe viitor, lucrurile să nu se mai întâmple în felul acesta", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

George Friedman, fondatorul Stratfor: Suntem deja într-un Război Rece. SUA nu vor apăra România, dacă ea nu face eforturi pentru a se apăra (Adevărul)

România se află în plin proces de a-şi defini relaţia cu SUA, iar SUA încearcă să stabilească ce forţă militară trebuie să aibă România, un aliat esenţial al Washingtonului, în contextul crizei din Ucraina, explică George Friedman, fondatorul agenţiei de analize geopolitice Stratfor. Specialistul în geopolitică George Friedman a vorbit pentru „Adevărul” despre posibilitatea organizării unui referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, connflictul din Ucraina şi cooperarea militară dintre România şi SUA.    George Friedman consideră că NATO - „care, de fapt, înseamnă SUA, pentru că restul aliaţilor nu au forţă militară” - nu va ajunge să poarte un război direct, deschis în Ucraina şi arată că toate măsurile luate de SUA pentru consolidarea flancului estic al Alianţei Tratatului Nord Atlantic depind de eforturile României de a se apăra singură.

 

 
Revista presei românești cu Magda Prelipceanu