Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezidenţiabilii au început campania printr-un schimb de terenuri (România Liberă)

Kelemen Hunor, maghiarul care vrea la cârma României (Adevărul) - George Maior, stăpânul bugetelor? (Jurnalul Naţional) - România condamnată la subdezvoltare: consum pe datorie, investiţii abandonate (Capital) - Datoriile ascunse ar putea sista căldura în Bucureşti (Evenimentul Zilei)

Candidații la prezidențiale au început campania cu un schimb de terenuri (România Liberă)

Competiția pentru Cotroceni a început cu încercări de pătrundere pe teritoriul adversarului.
Candidatul ACL, Klaus Iohannis, și-a început campania în inima Olteniei, zonă în care Victor Ponta ar obține cel mai bun scor, potrivit sondajelor de opinie. La Craiova, Iohannis și-a centrat mesajul pe ideea că el nu se luptă cu persoana lui Victor Ponta, ci cu “sistemul pe care el îl reprezintă”. De asemenea, candidatul ACL i-a îndemnat pe cei prezenți la miting să dărâme un mit, ”acela că Oltenia este roșie”.
În schimb, premierul Victor Ponta s-a deplasat la Sibiu, el a declarat că Sibiul este un oraș care i-a plăcut întotdeauna și că nu a înțeles niciodată de ce Klaus Iohannis vrea mereu să plece de acolo, fie ca prim-ministru, fie ca președinte. O a doua vizită a lui Ponta a avut la Brașov, în condițiile în care, potrivit sondajelor, candidatul ACL are cel mai bun scor în Transilvania.

Kelemen Hunor, maghiarul care vrea la cârma României (Adevărul)

A intrat în tumultuoasa campanie a alegerilor prezidenţiale 2014, din start, cu un aşa-zis „neajuns“: este maghiar. Maghiar în România. Cu toate acestea, Kelemen Hunor crede în şansele sale, crede în faptul că există români care vor pune ştampila în dreptul numelui său, crede că poate schimba ceva în bine în ţara în care trăieşte.
Discret în ceea ce priveşte viaţa personală, Kelemen Hunor a devenit din ce în ce mai vizibil în viaţa politică mai cu seamă în ultima perioadă, după ce a fost cel care a prezentat oficial mult dezbătutul şi controversatul proiect al UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc.Despre veterinarul filosof puteţi citi pe adevarul.ro.

George Maior, stăpânul bugetelor? (Jurnalul Naţional)

Victor Ponta lasă bugetul 2015-2016 pe seama viitorului premier şi nu respinge scenariul conform căruia şeful SRI ar putea fi desemnat prim-ministru.

România condamnată la subdezvoltare: consum pe datorie, investiţii abandonate (Capital)

Fiecare român are de plătit 3.000 de euro în contul datoriilor făcute de stat. Datoria publică a depăşit 271 miliarde lei, la jumătatea lui 2014, fiind de două ori şi jumătate mai mare decât în 2008, anul în care criza economică a explodat în România. Sume imense au fost împrumutate pentru plata salariilor şi a pensiilor, într-un moment în care statul nu a mai fost în stare să-şi achite obligaţiile curente. În ciuda tăierilor şi a încercărilor de echilibrare a bugetului, tendinţa se menţine până în prezent: guvernul continuă să ia bani pentru consum, fără să genereze investiţii productive.

„Ziua fără apă caldă” nu a fost decât începutul. Datoriile ascunse ar putea sista energia termică (Evenimentul Zilei)

Bucureștenii stau în frig, cu toate că și-au achitat facturile. Situația este mult mai gravă, iar șefii de la RADET și ELCEN nu scot niciun cuvânt. Concret, în timp ce bucureștenii din sectoarele 2, 3 și 4 stau deja fără apa caldă și în frig, cei responsabili de această situație ridică din umeri, dau vina pe alții și susțin că nu este nimic grav. Cert este că apa caldă nu a mai ajuns în case pentru că Distrigaz a oprit gazele, pe motiv că ELCEN, condusă de Gabriel Ignat, nu a plătit facturile.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu