Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lacrimi şi sfinţi, între gogoşi şi friptane. Totul, în numele credinţei (Jurnalul Naţional)

Politicienii s-au băgat din nou în faţă la moaştele Sfintei Parascheva (Adevărul) - CFR Marfă, succes sau eşec? (Ziarul Financiar) - Aproape 4.000 de manifestanţi antiRoşia Montană, în marş prin faţa DNA (Gândul) - Scapă de pedeapsă torţionarii şi cei implicaţi în mineriade? (România Liberă)

Lacrimi şi sfinţi, între gogoşi şi friptane. Totul, în numele credinţei (Jurnalul Naţional)

Ca în fiecare an, pe 14 octombrie are loc în capitala Moldovei prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Oraşul se transformă peste zi în capitala credinţei, dar şi în una a prostului gust şi a exagerării. Printre oameni străbătuţi cu adevărat de smerenie şi bună cuviinţă se strecoară comercianţi lacomi, cerşetori, hoţi de buzunare, escroci. Însă sentimentul final pe care îl simt toţi aceşti compatrioţi după sărbători este unul de satisfacţie. Indiferent de pericole, hramul la români a reprezentat întodeauna un moment de meditaţie, dar şi un prilej de distracţie.
Zilele acestea, la Iaşi, pelerinii bolnavi, sosiţi de la sute de kilometri distanţă, îşi pun în pericol viaţa alături de copii stând zile şi nopţi la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele sfinte. până în după-amiaza zilei de 13 octombrie, au trecut prin faţa raclei 100.000 de oameni. Coada se întinde, în medie, pe o distanţă de trei kilometri. Fiecare pelerin trebuie să aştepte 15 ore. Până ieri, echipajele Ambulanţei, SMURD şi voluntarii de la Crucea Roşie au intervenit în peste 550 de cazuri pentru a acorda asistenţă medicală pelerinilor doborâţi de oboseală.

Politicienii s-au băgat din nou în faţă la moaştele Sfintei Parascheva. Un pelerin de rând aşteaptă 15 ore să ajungă la raclă (Adevărul)

Printre politicienii de prim rang care "au fentat" coada pelerinilor adunaţi în preajma Catedralei Mitropolitane din Iaşi se numără vicepremierul Liviu Dragnea, primarul Iaşiului Gheorghe Nichita şi prefectul Iaşiului, Romeo Olteanu.
Liturghia este oficiată începând cu ora 9.00 de un sobor format din 23 de preoţi. Imediat după slujbă, în jurul orei 13.00, credincioşii vor lua parte la Masa Pelerinilor, unde vor fi servite 65.000 de sarmale gătite de angajaţi ai Primăriei Iaşi şi ai instituţiilor din subordine.

CFR Marfă, succes sau eşec? (Ziarul Financiar)

Astăzi este ultima ziua în care Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român, firma desemnată în iulie câştigătoare a licitaţiei pentru pachetului majoritar al companiei CFR Marfă, poate depune suma de 170 de milioane de euro pentru preluarea transportatorului de stat.
De realizarea acestei plăţi depinde finalizarea procesului de privatizare, ce ar marca ieşirea statului din transportul de marfă pe calea ferată, după 144 de ani de la prima linie de cale ferată Bucureşti - Giurgiu.
Ce se va întâmpla cu transportatorul de stat, care asigură 8.000 de locuri de muncă şi care în ultimii ani s-a afundat în pierderi uriaşe? Ieri, deznodământul privatizării era incert.

Aproape 4.000 de manifestanţi antiRoşia Montană, în marş prin faţa DNA. A şaptea duminică de proteste (Gândul)

Manifestanţii au plecat de la staţia de metrou 1 Mai,pe bulevardul Ion Mihalache spre Piaţa Victoriei. De aici protestatarii s-au îndreptat  spre Ştirbei Vodă, făcând o oprire în faţa sediului DNA, pentru a ajunge apoi în Piaţa Universităţii. Proteste au avut loc în alte 25 de oraşe din ţară. Marşul de duminică nu a fost lipsit de incidente. Ajunşi la Universitate, protestatarii s-au văzut blocaţi de jandarmi care nu le permiteau accesul spre rondul din piaţă. După mai multe îmbrânceli cu forţele de ordine, manifestanţii au rupt cordonul jandarmilor punând stăpânire pe carosabil şi blocând total Piaţa Universităţii. În jurul orei 21:15, traficul a fost reluat, manifestanţii risipindu-se.

Scapă de pedeapsă torţionarii şi cei implicaţi în mineriade? (România Liberă)

Se aşteaptă o decizie crucială a Curţii Constituţionale. CCR urmează să hotărască dacă îi iartă pe cei care au ucis cu intenţie directă sau indirectă în perioada comunismului şi la Revoluţie.
Cu alte cuvinte, Curtea Constituţională hotărăşte dacă România rămâne în rândul ţărilor civilizate ca Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, alte ţări, unde legile în domeniu sunt mult mai drastice, sau îi protejează pe criminali.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu