Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stefan Hell, laureat al premiului Nobel: Educaţia primită în România m-a ajutat mult. Mi-a ușurat viața (Digi24)

Jucătorii din culise care pot tranşa bătălia pentru Cotroceni (România Liberă) - Ura şi la urne! (Gândul) - Verdict final în dosarul „Fugii teroristului nr. 1 al României”. Curtea Supremă a demontat minciunile lui Omar Hayssam și ale prietenilor săi politici (Evenimentul Zilei) - Românii cheltuie anual 200 mil. euro pe parfumuri şi de 3-4 ori mai puţin pe deodorante sau pastă de dinţi (Ziarul Financiar)

Stefan Hell, laureat al premiului Nobel: Educaţia primită în România m-a ajutat mult. Mi-a ușurat viața (Digi24)

Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe 2014, este cetăţean german şi a absolvit cursurile Universităţii Heidelberg (Germania) în 1990. El a plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, urmat în Timişoara.
În interviul acordat Digi24, omul de ştiinţă spune că principala dificultate pe care a trebuit să o depășească a fost neîncrederea altor cercetători, dat fiind că proiectul era atât de neconvențional. Pe de altă parte, Stefan Hell se declară mulțumit că românii sunt mândri de premiul pe care l-a primit și spune că vrea să vină în România pentru a se întâlni cu cercetătorii de aici.

Jucătorii din culise care pot tranşa bătălia pentru Cotroceni (România Liberă)

Competiția pentru Palatul Cotroceni este percepută, în general, strict ca o confruntare între candidații pentru postul de președinte. În realitate, liderii care nu candidează pot juca, de multe ori, un rol cel puțin la fel de important precum pretendenții oficiali ai partidelor.
Candidatura lui Victor Ponta poate fi influenţată de implicarea lui Liviu Dragnea. Rezultatul lui Klaus Iohannis (ACL) depinde de Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu sau Cătălin Predoiu. Procentele Elenei Udrea sunt legate de sprijinul preşedintelui Traian Băsescu.

Ce înseamnă România pentru ungurii din secuime: „Mă simt ungureşte, nu româncă. Părinţii sunt unguroaică” (Adevărul)

Lansat cu surle şi trâmbiţe cu puţin înainte de campania pentru prezidenţiale, proiectul de autonomie al UDMR, clar în teorie, pare să nu fie pe înţelesul multora dintre locuitorii din secuime. Într-o română aproximativă, maghiarii din Harghita şi Covasna nu reuşesc să explice cu exactitate ce presupune autonomia. Pe scurt, oamenii spun fie că “e bine, pentru bani”, fie că “este o prostie. Nu o poţi face în mijlocul ţării”. Alţii, care se luptă cu sărăcia, spun că problemele lor înseamnă traiul de zi cu zi şi că autonomia nu este prioritatea lor.

Ura şi la urne! (Gândul)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu scrie clar că nu cunoaşte cazul Petrotel – Lukoil. Doar Justiţia poate să decidă dacă sunt vinovaţi sau nu.
Politic însă, totul arată ca o manevră aducătoare de voturi pentru candidatul V. Ponta: voi puneţi sechestrul, eu zic că nu e bine pentru cei 3.500 de oameni ai muncii, voi ridicaţi sechestrul, eu salut gestul, ura şi la urne! Şi se vor găsi destui convinşi să-l voteze pe acest adevărat amic al poporului muncitor.
Însă preţul acestor voturi, pe care îl va plăti întreaga societate românească, e mare: V. Ponta a creat un precedent sumbru – locurile de muncă trec înaintea Justiţiei, dar sunt doar pe locul doi, pentru că pe primul, deasupra Justiţiei şi Economiei, se aşează falnic primul ministru.
Şi nici măcar V. Ponta nu e în vârful topului: deasupra lui suntem anunţaţi că vor fi hoţii care ne dau de mâncare. Comentariul integral pe gandul.info

Verdict final în dosarul „Fugii teroristului nr. 1 al României”. Curtea Supremă a demontat minciunile lui Omar Hayssam și ale prietenilor săi politici (Evenimentul Zilei)

Justiția a decis definitiv că Omar Hayssam a fost ajutat să fugă din România de frații săi și de un afacerist sirian. Este vorba de finalul unuia dintre cele mai mediatizate scandaluri din ultimul deceniu. Fuga sirianului din România, care era judecat în libertate, în baza unor acte medicale care atestau boli grave, pentru răpirea jurnaliștilor din Irak, a iscat unul dintre cele mai mari scandaluri de la noi. Trei șefi de servicii secrete -Radu Timofte (SRI), Gheorghe Fulga (SIE) și Virgil Ardelean (DGIPI) - și procurorul general al României, Ilie Botoș, au demisionat atunci.
EVZ reface cronologia fugii din România a lui Omar Hayssam în 2006.

Românii cheltuie anual 200 mil. euro pe parfumuri şi de 3-4 ori mai puţin pe deodorante sau pastă de dinţi (Ziarul Financiar)

Românii au cheltuit aproape 1 mld. euro anul trecut pe produse cosmetice, circa 40% din total mergând către parfumuri şi produse de îngrijire a pielii. La polul opus se află produsele de îngrijire orală, deodorantele sau produsele cosmetice pentru bărbaţi, pe fiecare dintre acestea cheltuindu-se de trei-patru ori mai puţin.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu