Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri prezidenţiale 2014. Prima săptămână de campanie: primele murdării (Adevărul)

Ce fel de președinți vor să fie candidații (Evenimentul Zilei) - Un uragan în devenire. Dimensiunile strategice ale dosarului Lukoil (România Liberă) - Cutremurele de la Izvoarele sunt de natură tectonică (Jurnalul Naţional) - Lucian Boia: “Şcoala? Nu mi-a plăcut!” (Adevărul)

Alegeri prezidenţiale 2014. Prima săptămână de campanie: primele murdării (Adevărul)

Privite din unghiul celor mai importanţi candidaţi la Preşedinţie, primele zile de campanie electorală au trecut aproape pe nesimţite. Klaus Iohannis a umblat prin ţară, le-a vorbit oamenilor despre „România lucrului bine făcut“. Victor Ponta s-a împărţit între turneele electorale şi activităţile din fruntea Guvernului. Elena Udrea şi-a lansat clipul electoral „Udrea Preşedinte. Bună pentru România!“. Monica Macovei a participat la o lansare de carte într-o berărie. Călin Popescu Tăriceanu a fost cu soţia la Antena 3. Aşa arată rezumatul unei săptămâni anoste de campanie electorală pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Candidaţii la Preşedinţie nu s-au împroşcat cu noroi, dar de lucrurile murdare au avut grijă purtătorii de vorbe - vezi declaraţiile lui Dan Şova şi Gabrielei Vrânceanu Firea la adresa lui Klaus Iohannis.

Ce fel de președinți vor să fie candidații (Evenimentul Zilei)

Marea provocarea a candidaților la Președinție pare a fi haina pe care și-au croit-o pentru a vinde electoratului un nou model de președinte, după 10 ani dominați de președintele-jucător. Unificatori, împăciuitori, dirijori, justițiari sau curajoși, toți s-au raportat la Traian Băsescu atunci când au conceput tiparul.

Un uragan în devenire. Dimensiunile strategice ale dosarului Lukoil (România Liberă)

După ce a beneficiat de numeroase facilități fiscale, Lukoil anunță că ar putea închide definitiv rafinăria Petrotel. Conducerea companiei este nemulțumită că se află în vizorul procurorilor și avertizează că închiderea rafinăriei va crește prețul carburanților, va scădea încasările la buget și va conduce la creșterea șomajului. Într-o intervenție fără precedent, președintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să naționalizeze rafinăria dacă astăzi nu se reia producția.
Ce se întâmplă dacă se închide Petrotel? Într-un caz scade oferta și crește prețul carburanților. Al doilea scenariu arată că pe o piață competitivă, golul lăsat prin închiderea unei rafinării este imediat umplut de competitorii acesteia, fie prin mărirea capacității de producție, dacă tehnic este posibil, fie prin importuri de produse petroliere. Rafinăria Petrobrazi are o capacitate de 4,2 milioane de tone/an, în prezent funcționând la capacitate maximă. Rafinăria asigură 47% din cererea internă de carburanți.

Cutremurele de la Izvoarele sunt de natură tectonică (Jurnalul Naţional)

Un număr de 30 de cutremure, cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat din septembrie şi până în prezent în satul Izvoarele din judeţul Galaţi, toate fiind de natură tectonică, a anunţat ieri Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acest lucru înseamnă că respectivele cutremure nu au legătură cu explorările petroliere din zonă, pe care localnicii pun şi acum producerea seismelor.

Lucian Boia: “Şcoala? Nu mi-a plăcut!” (Adevărul)

Istoricul Lucian Boia povesteşte că în şcoală a fost “terorizat de matematică” şi că a fost obligat să înveţe lucruri care nu îl interesau. Dar nimic din toate acestea nu l-a împiedicat să fie “premiantul clasei”.