Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România între "Nu ne vindem ţara!" şi "uniţisalvăm" (Evenimentul Zilei)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Harta gazelor de şist din România (România Liberă) - FMI vine să ne taie cheltuielile de sănătate (Adevărul) – România s-a făcut de râs la Frankfurt. Ministrul Culturii nu înţelege a cui este vina (Gândul)

Harta gazelor de şist din România (România Liberă)

Cu începere din anul 2000, guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au semnat nu mai puţin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibilă, în viitor şi în anumite condiţii, exploatarea gazelor de şist.
Dezbaterile ce au început zilele acestea, după ce localnicii din comuna Pungeşti din judeţul Vaslui s-au revoltat împotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde în viitor în multe din judeţele ţării, în condiţiile în care lucrări de explorare ce au loc în 60 de perimetre vor indica prezenţa gazelor de şist şi se va apela la metoda fracturării hidraulice pentru extragerea acestora. Suprafaţa perimetrelor în cauză nu e mică. Unele din acestea au suprafeţe ce ocupă cam cât 1-2 judeţe.

România între "Nu ne vindem ţara!" şi "uniţisalvăm" (Evenimentul Zilei)

Proiecte importante pentru viitorul României sunt blocate şi riscă să fie ratate din pricina acţiunilor aparent stupide ale Guvernul Ponta, scrie Mălin Bot în editorialul EVZ.
Ţara, condusă de socialistul Ponta, arată la fel de răvăşită şi divizată ca România lui Ion Iliescu. Investitorii sunt alungaţi acum, exact ca atunci, cu proteste de stradă şi lozinci idioate. "Nu ne vindem ţara!" a devenit "unitisalvam", într-un haos care pare să capete dimensiunile evenimentelor absurde din 1990. Un haos provocat aparent de incapacitatea Guvernului de a gestiona proiecte sensibile. Sub masca incompetenţei s-ar putea însă ascunde ceva mult mai pervers şi grav: haosul şi situaţiile neclare favorizează şpaga.
E foarte posibil ca foamea de şpăgi să se ascundă sub incompetenţa aparentă cu care acest guvern gestionează situaţia.

FMI vine să ne taie cheltuielile de sănătate. Ce trebuie să facem pentru a încheia reforma sistemului sanitar (Adevărul)

Reforma sistemului sanitar trebuia încheiată încă din septembrie, dar Guvernul o are în dezbatere abia acum, la sosirea unei noi misiuni în România a Fondului Monetar Internaţional.
Conform draftului scrisorii de intenţie, Ministerul Sănătăţii va continua planul de reducere a numărului paturilor din spitale şi, implicit, al numărului de internări, în paralel cu atragerea unui număr mai mare de pacienţi pentru serviciile de tratament ambulatoriu. În domeniul medicamentelor, autorităţile din sănătate şi-au propus să revizuiască lista de compensate, iar dintre 130 de boli stabilite, s-au calculat costurile reale pentru 20.


"Stimat public, onorate scaune!" România, "în capot şi şlapi", s-a făcut de râs la Frankfurt. Ministrul Culturii nu înţelege a cui este VINA (Gândul)

La Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare astfel de eveniment din lume, la care, dacă nu eşti, nu exişti din punct de vedere literar, România a existat cu un stand prăfuit de o sută de metri pătraţi. Standul este descris pentru gândul de agenţi literari, editori şi scriitori români prezenţi la târgul care s-a desfăşurat în perioada 9-13 octombrie, drept "mizerabil", "ruşinos", "urât" ori "o dezamăgire".
Întrebat de gândul, ministrul Culturii, Daniel Barbu, neagă că de stand s-ar fi ocupat instituţia pe care o conduce, ci ICR. În schimb Ioan Matei, şeful Biroului Cultură Scrisă din cadrul Ministerului Culturii, confirmă că ministerul s-a ocupat de reprezentare României la târg.