Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Furtuna perfectă (România Liberă)

Pentru cine joacă Băsescu Traian? (Jurnalul Naţional) - Noi nu murim chiar acum. Dar dvs. de ce vă sinucideţi? (Hotnews.ro) - Prin dezvăluirea de la Realitatea TV, Traian Băsescu l-a făcut pe Victor Ponta preşedintele României (Evenimentul Zilei) - Cine joacă finala la alegerile prezidenţiale (Adevărul)

Furtuna perfectă (România Liberă)

Dezvăluirile făcute de președintele Traian Băsescu, privind fosta calitate de ofițer acoperit SIE a lui Victor Ponta, plasează România în mijlocul unui ochi de furtună. Există numeroase nuanțe de gri. Deconspirarea lui Ponta survine într-un context geopolitic delicat, în care amenințarea externă, pe filiera rusă, ține serviciile de informații în prima linie de apărare. Din acest punct de vedere, rolul lor e unul evident major. În același timp, însă, acuzațiile lansate de șeful statului readuc în discuție problema infiltrării serviciilor în justiție și, în general, în sfera publică. Nu în ultimul rând, scandalul Ponta-SIE reliefează o dată în plus apetitul politicienilor de a se folosi, într-o formă sau alta, de niște instituții a căror reformare este crucială pentru evoluția României ca stat de drept.

Pentru cine joacă Băsescu Traian? (Jurnalul Naţional)

În disperarea de a o vedea pe pupila Nutzy Udrea jucând rolul Evita Peron, ca succesoare la Cotroceni, Băsescu Traian aruncă în campania electorală finalul poveştii “Ofiţerul acoperit”. În laboratorul “Cotroceni” s-a lucrat de mult timp la această diversiune care l-a avut ca ţintă pe Victor Ponta, candidatul cu şansa cea mai solidă de a ajunge preşedintele României. Acţiunea a pornit în 8 noiembrie 2013, ca o contralovitură în scandalul Nana, fiind urmărită cu premeditare pas cu pas. Diversiunea lui Băsescu induce ideea că SIE ar fi un serviciu ilegal, antinaţional, colaboratorii şi ofiţerii acestuia putând fi anatemizaţi după deconspirare.

Noi nu murim chiar acum. Dar dvs. de ce vă sinucideţi? (Hotnews.ro)

Un mesaj al jurnalistului Dan Tăpălagă pentru preşedintele Băsescu.
"Pot să vă înţeleg starea de surescitare. Vine finalul de mandat, Doamna stă prost în sondaje, partid nu aveţi, vă părăsesc colaboratorii, adio imunitate, fratele zace în arest, nici alţii din familie nu se simt prea bine, în fine, se anunţă o mică apocalipsă în viaţa dvs. Terminaţi aiurea, credibilitatea ţăndări. Un final, trebuie să admitem cu toţii, profund nedrept. Trist destin pentru un mare politician. Uman, vă înţeleg disperarea şi vă privesc cu toată compasiunea de care sunt în stare. Politic vorbind mi se pare că primiţi ce meritaţi. Ce faceţi acum este să vă afundaţi în mocirlă". Găsiţi textul integral pe Hotnews.ro.

Prin dezvăluirea de la Realitatea TV, Traian Băsescu l-a făcut pe Victor Ponta preşedintele României (Evenimentul Zilei)

"În cazul Ponta, Traian Băsescu n-a dovedit nimic", consideră jurnalistul Ion Cristoiu. "Lui Victor Ponta dezvăluirea nu-i va produce niciun rău electoral. Dimpotrivă!
Electoratul PSD va aprecia în mod deosebit faptul că Victor Ponta a ascuns. Cu o propagandă PSD formidabilă, refuzul de a vorbi despre asta va trece drept un act de mare patriotism, ba chiar şi de bărbăţie. Mulţi inşi devin glorioşi sugerându-ne că au făcut lucruri despre care nu vor să vorbească deoarece aşa le cere misiunea. În concluzie, prin dezvăluirea de la Realitatea TV, Traian Băsescu l-a făcut pe Victor Ponta preşedintele României".

Cine joacă finala la alegerile prezidenţiale (Adevărul)

Barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“ după prima săptămână de campanie electorală, cu toţi candidaţii înscrişi deja în cursa electorală, arată cea mai fidelă „fotografie” a alegerilor prezidenţiale 2014. 59% declară că se vor prezenta în mod sigur la vot.
40,6% declară că ar vota cu Victor Ponta în turul 1, cu peste 10 procente peste următorul clasat, Klaus Iohannis care ar fi votat de 30,1% din alegători. Cei doi cumulează împreună puţin peste 70% din voturi, fiind finaliştii cerţi ai alegerilor prezidenţiale. Pe locul 3 se clasează Elena Udrea cu 6,7%, urmată foarte aproape de Călin Popescu Tăriceanu cu 6,2%. Locul 5 este împărţit de Teodor Meleşcanu şi Monica Macovei, ambii cu 4,6%. Kelemen Hunor ar obţine 2,5%.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu