Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta, o oră la discuţii cu vicepreşedintele SUA (Jurnalul Naţional)

Patriarhul Daniel vrea să facă jocurile în investiţiile strategice (Evenimentul Zilei) - Podul de şpăgi de peste Prut (Adevărul) - „Mortul” din dosarul lui Dragnea este viu şi fost lider PSD (Gândul) - Câtă putere primesc baronii locali (România Liberă)

Ponta, o oră la discuţii cu vicepreşedintele SUA (Jurnalul Naţional)

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook principala concluzie a ce a reieşit în urma discuţiilor purtate la Casa Albă cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
“Am avut o ora intreaga in care am discutat cu vicepresedintele Joe Biden, al doilea om in #SUA, principalul responsabil cu politica Statelor Unite in regiunea noastra, un om care stie foarte multe despre Romania. Vicepresedintele mi-a transmis ca #Romania ramane pentru SUA un aliat important in regiune, din punct de vedere politic, militar, dar si economic.
Mesajul a fost foarte clar: «Fiti puternici voi insiva, fiti puternici economic. Democratia are succes numai daca economia are succes»”, a scrisVictor Ponta.

Patriarhul Daniel vrea să facă jocurile în investiţiile strategice (Evenimentul Zilei)

Capul Bisericii implică instituţia pe care o conduce în politică, plasându-se ca inamic al investiţiilor străine de la Roşia Montană şi din domeniul gazelor de şist. Preoţii au devenit liderii unor proteste stradale violente.
Patriarhia Română a cerut ajutorul bănesc al americanilor de la Chevron pentru finanţarea unor proiecte ale Bisericii, în schimbul sprijinirii exploatării gazelor de şist din judeţul Vaslui, ne-au declarat surse extrem de sigure apropiate discuţiilor. Americanii au refuzat politicos afirmând că preferă să discute doar cu primarii.

Podul de şpăgi de peste Prut. Reţeta frăţească de împărţire a mitei între vameşii români şi cei basarabeni (Adevărul)

O acţiune comună a procurorilor anticorupţie din România şi din Republica Moldova a dus, ieri, la un adevărat cutremur în vămile Albiţa (Vaslui) şi Leuşeni (Basarabia): 23 de vameşi şi poliţişti de frontieră români au fost puşi sub învinuire, iar alţi 32 de basarabeni au fost arestaţi. Toţi sunt acuzaţi că ar fi pus la punct o reţea frăţească de împărţire a şpăgii. Conform anchetatorilor basarabeni, numai la angajaţii Vămii Leuşeni valoarea şpăgilor găsite, ieri, depăşeşte câteva zeci de mii de euro.
Adevărul reaminteşte de acţiunea din 2011 când imediat după dosarul „Albiţa I”, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins în mai multe vămi din ţară şi, în urma anchetelor, aproape 300 de vameşi şi poliţişti de frontieră au ajuns în faţa magistraţilor. După doi ani şi jumătate, doar 23 de persoane au fost condamnate, dintre care doar 13 definitiv, însă cu suspendare.

„Mortul” din dosarul lui Dragnea este viu şi fost lider PSD (Gândul)

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a acuzat pe procurorii DNA că l-au trimis în judecată în dosarul Referendumul având la bază o plângere penală a unui teleormănean mort în 1991. Gândul a stat de vorbă cu cel care în dosarul lui Liviu Dragnea este indicat drept denunţător. Numele său este Romică Părpălea, a fost până anul trecut membru PSD, chiar preşedinte de filială la Bragadiru. Plecarea sa din partid a avut loc înainte de referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, supărarea lui Romică Părpălea pe colegii săi fiind explicată de acesta prin presiunile pe care aceştia le-ar fi făcut asupra lui în calitate de director al unei companii de stat din Alexandria. 

Câtă putere primesc baronii locali (România Liberă)

USL a finalizat proiectul descentralizării administrative.
Preşedinţii consiliilor judeţene vor primi atribuţii sporite, preluând o serie de servicii, care până acum erau în subordinea ministerelor.
Autorităţile locale vor prelua atribuţii în domenii precum transport, sănătate, agricultură, mediu, turism sau cultură. Consiliile judeţene vor emite avize în aceste domenii, vor avea acces la baze de date şi vor prelua un patrimoniu consistent de terenuri şi clădiri. Ministerele vizate de descentralizare păstrează funcţiile de inspecţie şi control. Finanţarea instituţiilor transferate va fi asigurată de la bugetul de stat. Potrivit premierului Victor Ponta, dacă „va exista o largă majoritate de susţinere“, proiectul va fi adoptat prin angajarea răspunderii înainte de adoptarea bugetului, astfel încât să fie asigurată şi finanţarea necesară descentralizării. Problema majorităţii ar fi, practic, rezolvată prin consensul dintre PSD şi PNL, partide care au 70% în Parlament.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu