Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A devenit Ponta favoritul SUA? (România Liberă)

TVA şi cotă unică de 22 la sută (Gândul) - Băsescu şi-a vârât coada şi în agenda digitală (Jurnalul Naţional) - Patimile „Comisarului Cattani“ (Adevărul) - Nevoiaşii primesc alimentele sărăciei cu ţârâita (Evenimentul Zilei)

A devenit Ponta favoritul SUA? (România Liberă)

Înaintea plecării lui Traian Băsescu de la Cotroceni, americanii caută un nou interlocutor la Bucureşti, care să aibă suficientă susţinere politică şi o orientare clară prooccidentală: două condiţii necesare, dar nu suficiente, pentru ca Victor Ponta să fie văzut acum ca un lider de încredere, crede Sabina Fati. Ponta ar putea deveni favoritul, pentru că este tânăr, pentru că are timp să înveţe, dar numai dacă îşi respectă promisiunile, inclusiv cele referitoare la independenţa justiţiei. Dacă îşi va păstra tactica de a spune ceva în biroul vicepreşedintelui american şi altceva în declaraţiile de presă, atunci, chiar şi în absenţa unui contracandidat serios, Victor Ponta ar putea eşua, notează redactorul şef adjunct al RL, Sabina Fati, în editorial.

Care Ponta? (Gândul)

Tânăra speranţă ecologistă s-a întâlnit cu şefuleţi de la Chevron. Nu mă aşteptam să se lege de calorifer în biroul distinselor gazde, dar nu mă aşteptam nici să încerce să-i convingă că oamenii din stradă sunt ”o minoritate radicală”, care nu trebuie lăsată să blocheze bunăstarea României, cum blochează Piaţa Universităţii. Ce nu pot pricepe în ruptul capului e cum ne căpătăm independenţa energetică, dacă, din ce va exploata Chevron, statul român ia o redevenţă de 3,5 (trei virgulă cinci) la sută. Înţeleg că mai avem doar 20 la sută necesar de gaze până la independenţă. Comentariul integral al Leliei Munteanu e pe gandul.info.

"Ideea deşteaptă" care i-a venit lui Ponta ca să astupe găurile din buget (Gândul)

Creşterea cotei unice la 22% şi scăderea TVA cu două procente, aceasta a fost varianta propusă de premierul Victor Ponta în ultima şedinţă a USL pentru a aduce bani la buget anul viitor. Şeful guvernului le-a transmis liberalilor, la întâlnirea de vineri, că încasările la buget nu sunt cele prognozate şi le-a propus unificarea cotei unice şi a TVA la 22%, măsura urmând a fi aplicată începând din 2014, au declarat pentru gândul surse din USL. În cadrul şedinţei nu s-a luat nicio decizie, propunerea premierului urmând a fi discutată pe larg într-o şedinţă ulterioară.

Băsescu şi-a vârât coada şi în agenda digitală (Jurnalul Naţional)

Un nou conflict între Guvern şi Preşedinţie: cine participă la discuţiile din Consiliul European privind Agenda Digitală. Logic, la o astfel de reuniune, extrem de tehnică, ar trebui să participe reprezentanţii Guvernului, mai ales că Ministerul Telecomunicaţiilor se ocupă, punctual, de implementarea acestui program. Dar Băsescu nu acceptă ca adversarul său politic să se afişeze alături de mai-marii UE. Izolat tot mai mult pe plan internaţional, locatarul de la Cotroceni nu putea rata ocazia pentru câteva fotografii de grup, că altceva nu pare să îi mai fi rămas.

Patimile „Comisarului Cattani“ (Adevărul)

Cutremur în Poliţie după ce, miercuri, Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba iulia şi comisarul numărul unu al ţării, este acuzat de procurori că ar fi colaborat şi i-ar fi acoperit pe cei mai mari interlopi milionari din Hunedoara.

Nesimţire pe bani europeni. Nevoiaşii primesc alimentele sărăciei cu ţârâita (Evenimentul Zilei)

Ajutoarele destinate persoanelor defavorizate sunt date cu o lună înainte de expirare. Anul acesta sunt din nou probleme în ceea ce priveşte livrarea produselor, "tunul" de 27 de milioane de euro nu a fost încă recuperat.
Mierea a fost deja retrasă, iar lista cu alimentele ridicate de români nu este la fel în toate judeţele. Cert este că UE dă fonduri nerambursabile României pentru organizarea acestui program destinat să îi ajute pe românii cu venituri mici, iar mai marii de la Ministerul Agriculturii şi de la APIA tratează programul cu indolenţă

 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu