Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ACL „a slăbit” cu 300 de primari după ordonanța traseiștilor (EVZ)

Torpile de campanie: de la „Credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?“ la căprioara lui Năstase şi candidatul 007 (Adevărul) - De ce vrea Băsescu SCANDAL LA SIE? Cui serveşte de fapt conflictul cu spionajul românesc (Jurnalul Naţional) - Oamenii care leagă dosarele penale Microsoft şi EADS (România Liberă)

ACL „a slăbit” cu 300 de primari după ordonanța traseiștilor (Evenimentul Zilei)

Astăzi, expiră termenul de 45 de zile în care și-a făcut efectele ordonanța de urgență a Guvernului, prin care aleșii locali puteau să își schimbe partidul. Alianța Creștin-Liberală a trimis, miercuri, o circulară tuturor organizațiilor, în care li s-a cerut să-și evalueze până luni pierderile.
Potrivit surselor EVZ, aproximativ 250-300 de primari ai PNL și PDL au părăsit cele două formațiuni, în favoarea PSD și UNPR. Numărul acestora poate suferi, însă, modificări, în contextul în care luptele pentru racolarea de aleși locali se duc până în ultimul moment. Printre fililalele ACL care au înregistrat cele mai mari pierderi se numără Giurgiu, Buzău sau Iași.
Deși Emil Boc a afirmat că o va susține pe Elena Udrea în cursa pentru Cotroceni, în detrimentul lui Klaus Iohannis, el a spus că nu va profita de ordonanța guvernului Ponta pentru a trece la PMP.

Torpile de campanie: de la „Credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?“ la căprioara lui Năstase şi candidatul 007 (Adevărul)

Aproape toate campaniile pentru alegerea preşedintelui au fost condimentate cu veritabile bombe electorale, de presă sau nu, care au avut darul de a hotărî rezultatul final al scrutinului. „Weekend Adevărul“ vi le prezintă pe cele care s-au dovedit mai eficiente.
Anul acesta, campania pentru alegerea preşedintelui României a început sub semnul suspiciunilor, după ce serviciile de informaţii din România au fost invocate în repetate rânduri în context politic. Confruntarea finală o să-l găsească pe Victor Ponta cu un partid aproape în întregime la DNA, în timp ce Klaus Iohannis va fi terfelit mult mai mult decât şi-a imaginat. Simbolic, moderatorul dezbaterii va fi Traian Băsescu, nemilos cu ambii pretendenţi“, spune consultantul Dan Ionescu la solicitarea Adevărul.. În ce priveşte efectele „deconspirării“ lui Ponta, analistul susţine că, pe fondul scăderii popularităţii preşedintelui, este puţin probabil ca dezvăluirea să fie una decisivă pentru soarta campaniei.

De ce vrea Băsescu SCANDAL LA SIE? Cui serveşte de fapt conflictul cu spionajul românesc (Jurnalul Naţional)

Doar un naiv poate crede că afirmaţiile lui Băsescu nu sunt analizate de parteneri şi folosite de adversari. Or, lupta cu serviciile ostile apare în cazul României în condiţiile de vecinătate cu spaţiul estic, disputat de Rusia până la gradul de război cald în Ucraina. Interesele României şi ale Rusiei se ciocnesc aprig în Republica Moldova şi la Marea Neagră.
Isteria ''ofiţerilor acoperiţi'' devin aur pentru o propaganda adversarilor României şi ai NATO. Presa din Rusia va prelua '' creator'' subiectul pus pe tavă de Preşedintele României şi îl corelează cu momentul preluării comenzii bazei de la Deveselu de către SUA. România are public statut de ţintă în cazul măsurilor preventive anunţate de vocile ruseşti.

Oamenii care leagă dosarele penale Microsoft şi EADS (România Liberă)

Percheziţiile de joi ale DNA, la mai multe locuinţe şi sedii de firme, dezvăluie conexiunile celor două mega-dosare penale ce au aruncat în aer o bună parte a clasei politice româneşti şi a oamenilor de afaceri importanţi. Astfel printre cei anchetaţi se numără şi fostul şef al SIE dintre 1997-2000, Cătălin Harnagea, a cărui firmă ICAR Business Research, a încheiat un contract de consultanţă cu grupul EADS, care s-a oupat de securizarea frontierelor României. Potrivit procurorilor, acest mare contract ar fi debutat cu plata unei mite, către alt om de afaceri percheziţionat ieri, Sandu Georgescu. Alţi oameni cunoscuţi implicaţi în acest caz sunt Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru (NIRO Group) sau Remus Truică.

Revista presei românești cu Magda Prelipceanu