Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proştii lui Ponta (România Liberă)

Când va putea fi arestat Hrebenciuc (Adevărul) - Candidatul flasc (Hotnews.ro) - Cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Măgurele (Jurnalul Naţional) - România este pe locul trei în UE la exportul de cereale către pieţele „orientale” (Ziarul Financiar)

Criză la vârful mafiei (România Liberă)

Conducerea PSD a decis, marți, suspendarea din toate funcţiile a lui Dan Șova, Marian Vanghelie și Sebastian Ghiţă. Viorel Hrebenciuc nu a primit vreo sancțiune pe linie de partid, iar demisia sa din Parlament nu este, încă, efectivă.
În editorial, redactorul-şef adjunct, Gabriel Bejan, se concentrează pe Proştii lui Ponta:
„Nu ştiu ce vedeţi când vă uitaţi în oglindă, dar să ştiţi că Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, Dan Şova şi mulţi dintre oamenii plătiţi de PSD pentru a se ocupa de propagandă au cu totul altă impresie despre dumneavoastră. Cu fiecare scuză, promisiune deşănţată sau minciună grosolană, pe care ei ne-o servesc zilnic, suntem consideraţi cei mai proşti oameni care au trăit în această ţară.
Nu ar trebui să surprindă pe nimeni că liderii PSD voiau să dea o lege care să-i scape de puşcărie pe baronii locali sau parlamentarii cu dosare penale. După atacul eşuat la justiţie din 10 decembrie 2013, „marţea neagră”, era evident că pesediştii nu vor renunţa aşa uşor la amnistie şi graţiere şi nici la modificarea unor legi penale care îi împiedică să fure liniştiţi.
Nu ar trebui să ne surprindă nici prejudiciile imense produse statului sau şpăgile cu multe zerouri, date sau promise, din dosarele retrocedărilor frauduloase şi Microsoft- EADS.
Ar trebui să răsuflăm uşuraţi că DNA a reuşit să pună cap la cap dovezi zdrobitoare despre aceste furăciuni şi să le transforme în dosare penale.
Ce ar trebui să ne surprindă şi să ne revolte, totodată, este modul jignitor prin care Victor Ponta, oamenii lui şi aparatul de propagandă încearcă să spele imaginea partidului şi să-l extragă pe candidatul stângii la prezidenţiale din orice scandal care i-ar putea afecta imaginea”.

Când va putea fi arestat Hrebenciuc (Adevărul)

Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament, pentru a renunţa la imunitate, dar gestul a fost mai mult unul electoral. Procurorii nu-l vor putea putea încarcera până când demisia nu va fi publicată în Monitorul Oficial, traseu ce se poate întinde uşor până după alegerile prezidenţiale.

Candidatul flasc (Hotnews.ro)

„Rar a avut un candidat la prezidenţiale atâta muniţie cum are Klaus Iohannis în lupta politică dusă cu Victor Ponta. Iată doar câteva dintre bombele din ultima lună: dosarul Microsoft, dosarul Retrocedarea pădurilor, dosarul Hrebenciuc - Şova - Mitică Iliescu. Toate arată un PSD corupt şi un Ponta care s-a ridicat pe această corupţie. Ce face Iohannis într-o zi în care trebuie să măture pe jos cu PSD? Participă la evenimentul "Pedalăm pentru o Românie a lucrului bine făcut" din Parcul Herăstrău”, scrie Cristian Pantazi, redactor şef Hotnews.ro.
„Aproape toată campania lui Iohannis a stat până acum sub semnul inadecvării. Candidat la preşedinţie poţi fi o dată - de două ori în viaţa (cu ceva noroc). E de aşteptat deci să încerci din toate puterile să te ridici la înălţimea momentului.
Dar, în loc de angajament maxim în lupta politică, ce vedem? Un candidat care se fereşte să utilizeze armele pe care contextul social şi istoric le-a pus pe tava gratis: marile dosare de corupţie din PSD, taxele şi impozitele care au cocoşat mediul de afaceri, scandalul ofiţerului acoperit, scandalul autostrăzii Piteşti - Sibiu, ba chiar şi bâlbele administrative care erau să distrugă proiectul laserului de la Magurele.Vedem un Iohannis care se ţine scai de strategia tăcerii. Problema e că el confundă tăcerea productivă cu non-combat-ul”.

Cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Măgurele (Jurnalul Naţional)

Cel mai puternic laser din Europa şi al doilea laser din lume, de un petawat, a fost inaugurat ieri la Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei de la Măgurele. Finanţat integral de statul român (72 de milioane de lei) Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser deschide noi perspective pentru cercetări de vârf, cum ar fi aplicaţii în fizică, chimie, biologie, medicină, energie, ştiinţa materialelor, tehnologii ultra avansate de producţie care vor avea un impact important pentru economia românească, a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu.

România este pe locul trei în UE la exportul de cereale către pieţele „orientale” (Ziarul Financiar)

Apetitul egiptenilor pentru grâul românesc sau al saudiţilor pentru orzul recoltat în Ialomiţa sau Călăraşi face ca exporturile româneşti de cereale să fie un ghimpe în coasta liderilor europeni Franţa şi Germania.
Traderii de materii prime agricole au exportat 2,1 milioane de tone de cereale (grâu, orz şi po­rumb) în perioada 1 iulie-14 octombrie.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu