
Presa românească
Taxa pe benzină vine “în echipă”. Ce ne mai pregăteşte Guvernul în 2014 (România Liberă)
Taxa pe benzină vine “în echipă”. Ce ne mai pregăteşte Guvernul în 2014 (România Liberă)
Revelaţie. În ultimii 5 ani accizele s-au calculat la un curs în creştere. S-a descoperit “arbitrariul” acestei metode”când euro s-a ieftinit.
Propunerea de a suplimenta acciza la combustibili pentru a susţine construcţia de autostrăzi nu e singura măsură de echilibrare a veniturilor bugetare. Ministrul Finanţelor a pomenit miercuri de “eliminarea excepţiilor de taxare” ceea ce lasă loc CAS-urilor mărite la drepturile de autor, PFA, noi aşezări la microîntreprinderi. N-a fost avansată nici o sugestie concretă pentru combaterea evaziunii.
Să spunem şi că Victor Ponta neagă că guvernul pe care îl coordonează va creşte vreo taxă, din 2014.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Măriri de taxe? Este inevitabil“ (Adevărul)
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că golul bugetar este prea mare pentru a putea fi umplut în doar două luni. Cum va proceda Guvernul pentru a umple acest gol? Cheltuielile vor fi greu de tăiat, mai ales într-un an electoral, aşa că mai rămâne majorarea de venituri. Iar veniturile pentru buget înseamnă taxe pentru noi, contribuabilii. Guvernul a introdus deja impozitul pe piscină şi pe parcare.
În acest week-end se va tranşa totul (Ziarul Financiar)
Întâlnire crucială între guvern şi cei care ne dau cei mai mulţi bani - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Până în week-end, guvernul trebuie să prezinte soluţii realiste privind golul care există în acest moment între venituri şi cheltuieli plus deficitul deja convenit. Surse de pe piaţa financiară spun că suma care lipseşte în acest moment este de cinci miliarde de lei, sumă care este greu de acoperit prin măsuri minore de genul taxarea piscinelor.
Reacţia ministrului Daniel Constantin la scandalul cărnii infestate (Gândul)
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a ţinut să dea asigurări că toate produsele din supermarketuri sunt sigure pentru comercializare, admiţând că pot exista şi excepţii, caz în care medicii veterinari trebuie să îşi facă datoria de a le descoperi. Constantin a mai spus că evaziunea la carne este estimată la 40-60% din piaţă.
La rândul său, şeful ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat la GÂNDUL LIVE, că nimic din carnea contaminată "nu ajunge în consum pentru că pe flux sunt filtre multiple". Şi totuşi, ANSVSA a dispus retragerea a 13,5 tone de carne de pui suspectate că sunt infectate cu Salmonella. Procurorii au arătat că una dintre firmele implicate în aceast reţea de evaziune, Avicola Călăraşi, a livrat în luna septembrie către supermarketul Selgros cantităţi importante de carne alterată, roasă de şobolani, adusă în paleţi în care erau şi excremente de rozătoare.Comercianţii, Selgros Braşov şi Selgros Cluj, au returnat carnea, însă Orlando Daher, unul dintre administratorii de la Avicola Călăraşi, a dispus reambalarea cărnii alterate, chiar dacă fusese informat de subordonaţi că aceasta este infestată cu Salmonella.
Misterioasele dispariţii din cutiile de valori ale băncilor (Evenimentul Zilei)
Poliţiştii au de furcă cu un furt unic, până acum, în România. O operaţiune de amploare a fost declanşată în urma dispariţiei unor sume mari de bani şi bunuri de valoare din cutiile de valori ale unor bănci din Piteşti şi Ploieşti. Verificările de până acum ale poliţiştilor conduc către concluzia că deţinătorii micilor averi au fost jefuiţi. „E sută la sută furt”, a declarat pentru „Evenimentul zilei” un anchetator care a adăugat că principalii suspecţi în acest caz s-au făcut nevăzuţi în urma unor scurgeri de informaţii.