Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase” (EVZ)

Liviu Dragnea, de la baron local la lider naţional (Adevărul) - Cei mai căutați parlamentari (România Liberă) - Harta salariilor din România. Judeţele în care femeile câştigă mai mult decât bărbaţii (Gândul) - România trece la ora oficială de iarnă (Jurnalul Naţional)

Liviu Dragnea, de la baron local la lider naţional (Adevărul)

Drumul lui Liviu Dragnea de la baron de provincie la lider al PSD înseamnă 20 de ani de politică, 14 ani de administraţie locală, doi ani de guvernare, o avere impresionantă, scandaluri cu fonduri europene şi un proces penal. Şi-a căpătat porecla de „Teroristul“ de la Traian Băsescu, pe vremea când activa în PD, a creat legende despre morţii care votează şi a atras atenţia Comisiei Europene, pe vremea când gestiona fondurile la CJ Teleorman.

Andrei Hrebenciuc a fost ARESTAT PREVENTIV. Profesor și în spălarea banilor, Hrebe Jr. a pus teoria în practică (Evenimentul Zilei)

Magistrații de la Curtea Supremă au decis, în această dimineață, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Andrei Hrebenciuc, pus sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale. În acest caz sunt cercetate mai multe persoane, printre care Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam (PSD), senatorul Ilie Sârbu (PSD), șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecători, avocați și intermediari. Prejudiciul: 304 milioane de euro. Procurorii DNA spun că Andrei Hrebenciuc era destinatarul final al combinațiilor făcute de tatăl său, Viorel Hrebenciuc, și este acuzat că a spălat banii obținuți din mită. Deputatul demisionar trăgea sforile pentru retrocedarea frauduloasă a 43.000 de hectare, iar „partea sa” din întreaga afacere era de 12.000 de hectare. În acest context a fost implicată în tranzacții o firmă, despre care procurorii susțin că era controlată de Andrei. Procurorii DNA au găsit agenda compromițătoare a șpăgarului lui Viorel Hrebenciuc: „Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase” mai scrie Evenimentul Zilei.

Cei mai căutați parlamentari (România Liberă)

În jur de 60 de senatori și deputați din cei 580 au probleme cu legea. În majoritatea cazurilor, colegii parlamentari s-au mobilizat pentru a-i feri de cercetările procurorilor.
Confruntați cu o avalanșă de dosare penale, parlamentarii au dezvoltat, în timp, strategii din ce în ce mai rafinate de salvare a colegilor cu probleme. Repertoriul s-a dovedit unul extrem de vast: amânări repetate, invocarea unor chichițe procedurale, provocarea lipsei de cvorum și, în cele din urmă, respingerea prin vot a solicitărilor de ridicare a imunității.

Harta salariilor din România. Judeţele în care femeile câştigă mai mult decât bărbaţii (Gândul)

La nivel naţional, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii - în medie, cu circa opt procente.În judeţul Gorj, de exemplu, femeile au lefuri cu aproape 30 la sută mai mici decât cele ale colegilor de sex masculin. Doar în cinci judeţe din ţară, femeile sunt remunerate mai bine decât bărbaţii, respectiv Covasna, Neamţ, Suceava, Maramureş şi Vaslui. În Covasna, o femeie câştigă, în medie, cu 10,2% mai mult decât un bărbat.

3,3 milioane de persoane vor primi ajutoare alimentare. Ele vor fi distribuite pe baza unui cupon nominal (Jurnalul Naţional)

Numărul beneficiarilor de ajutoare europene va creşte anul acesta cu 700.000 de persoane, iar cuantumul ajutorului se va mări. Coşul de alimente, în valoare de 128 de lei, conţine ulei, zahăr, făină, paste făinoase, conserve de porc, de vită şi de pate de ficat.

România trece la ora oficială de iarnă (Jurnalul Naţional)

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă. Astfel, ora 4.00 devine ora 3.00, iar ziua de 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an. CFR informează că trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu