Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum au ascuns parlamentarii Roşia Montană în legea exploatărilor miniere (România Liberă)

"Urâtul şi Frumosul" în USL (Gândul) - Afacerea deszăpezirea (Evenimentul Zilei) - Sărbătorile pe Valea Prahovei, un lux pentru români (Adevărul) - Făţărnicia numită Schengen (Jurnalul Naţional)

Sunt dezamăgit de Victor Ponta. Începem cu această declaraţie a lui Crin Antonescu, facută aseară la Realitatea TV. Preşedintele PNL a spus că este dezamăgit de atitudinea din ultima perioadă a liderului PSD Victor Ponta dar  "asta nu înseamnă că nu mergem mai departe împreună".
Binevenit, în context, este comentariul semnat de Rodica Ciobanu, în Gândul.

"Urâtul şi Frumosul" în USL (Gândul)

Nu spiritul revoluţionar îl determină pe Crin Antonescu să se pună contra perechii sale de la conducere PNL, ci nevoia de a impune, pe fondul scăderii galopante a încrederii în guvernarea uselistă, o imagine de erou pozitiv, cu care să se prezinte la scrutinul prezidenţial. Iar cea mai simplă modalitate de a-şi retuşa aparenţa publică este raportarea la eroul negativ al momentului. Cum preşedintele Traian Băsescu nu mai candidează, ci cultivă legume, iar premierul Victor Ponta începe să-i ia locul în antipatia publicului, este firesc ca şeful liberalilor să se pună în antiteză cu acesta din urmă. Şi, având în vedere evoluţia primului ministru, nu-i este deloc greu dlui Antonescu să pară pozitiv.
Jocul acesta s-ar putea să-l coste însă multe voturi pesediste, o pierdere, probabil, luată în calcul şi contrabalansată de un ipotetic câştig din partea cealaltă, a nehotărâţilor, scrie Rodica Ciobanu.

Cum au ascuns parlamentarii Roşia Montană în legea exploatărilor miniere (România Liberă)

Comisia specială din Parlament a finalizat dezbaterile.  În varianta discutată în comisie, nu mai există nicio referire la exploatarea de la Roşia Montană, nici măcar în titlu. Însă, legea reglementează exploatarea minereurilor auro-argentifere “de interes public deosebit”, definite drept proiectele prin care se extrag anual cel puţin cinci tone de aur. Or, o singură exploatare se încadrează 100% în această categorie – cea de la Roşia Montană, unde firma canadiană estimează să exploateze 15 tone anual.
Modificările operate de comisia specială în proiectul elaborat de guvernul Ponta.au fost votate de PSD, PPDD şi PC, în timp ce PNL şi UDMR au cerut respingerea proiectului.

Afacerea deszăpezirea (Evenimentul Zilei)

Compania de Drumuri a atribuit, nu prin licitaţie deschisă, ci prin negociere directă, primele contracte pentru deszăpezire. Valoarea totală a contractelor încheiate este de 71,6 milioane de euro. Printre firmele câştigătoare se numără şi unele care au lăsat România sub nămeţi, anii trecuţi. Evenimentul zilei a aflat cine sunt beneficiarii acestor contracte şi care sunt sumele puse la bătaie de fiecare firmă.

Sărbătorile pe Valea Prahovei, un lux pentru români (Adevărul)

Hotelierii au anunţat ofertele pentru Crăciun şi Revelion 2014, peste 60% din locuri fiind deja ocupate. Surprizele sunt de la un pahar cu ţuică fiartă, la ritualul tăierii porcului, până la sosirea Moşului într-o maşină decapotabilă. Preţurile, însă, în Austria şi în Bulgaria sunt sub cele din Poiana Braşov.

Făţărnicia numită Schengen (Jurnalul Naţional)

Sute de refugiaţi economici se îneacă în Mediterana. Milioane de români şi de bulgari, cetăţeni ai Uniunii Europene, aşteaptă să fie acceptaţi în spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi se lovesc de amânări. În paralel, ruşi, chinezi sau arabi înstăriţi obţin destul de uşor drept de rezidenţă în Europa. Pentru asta, străinii trebuie să cumpere proprietăţi imobiliare scumpe. Spania şi Portugalia oferă rezidenţă pentru cei care au achiziţionat proprietăţi de o jumătate de milion de euro, de exemplu. Este un adevărat fenomen, descris de jurnaliştii de la Der Spiegel şi preluat de Courrier International, care îl cataloghează drept “un business”.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu