Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marşul cadrelor medicale precede greva generală (Adevărul)

Descentralizarea mafiei (România Liberă) - Traian Băsescu la 62 de ani. Ce urmează? (Evenimentul Zilei)  - Miting uriaş Pro Europa la Chişinău (Jurnalul Naţional) - Suntem în pericol să nu vedem barajul! (Gazeta Sporturilor)

Marşul cadrelor medicale precede greva generală ( Adevărul)

„Marşul tăcerii”a scos sâmbătă în stradă 10.000 de cadre medicale, de la infirmieri până la reputaţi profesori doctori. Renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la marş. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.
Din recuzită nu au lipsit dricul, o cruce de lemn şi un sicriu, de acestea din urmă fiind agăţate fotografii ale ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Ba mai mult, pe tot parcursul marşului a răsunat, la unison cu vocile protestarilor, muzica atent aleasă: „Corul sclavilor” din „Nabucco” de Verdi şi „România, trezeşte-te!” a lui 1-Q Sapro.

Traian Băsescu la 62 de ani. Ce urmează? (Evenimentul Zilei)

Traian Băsescu împlineşte astăzi 62 de ani. Este penultima aniversare pe care o petrece la Cotroceni, întrucât în 2014 expiră cel de-al doilea mandat al celui care s-a definit, cu nouă ani în urmă, drept "preşedinte-jucător". Ani marcaţi de nenumărate conflicte cu adversarii politici, de eforturile de a reforma un sistem rezistent la schimbare şi de o luptă asumată cu criza economică.
În prezent, actualul preşedinte se află în faţa unei provocări: aceea de a se pregăti, de la anul, să se reinventeze politic.
După cum a declarat el însuşi, va ieşi din politică numai cu picioarele înainte. Creşterea de popularitate înregistrată în ultimele luni în sondaje îi creează preşedintelui o bună platformă pentru a se relansa. Băsescu a spus clar că nu se va rezuma la rolul de preşedinte onorific.

Descentralizarea mafiei (România Liberă)

USL se pregăteşte de un nou test crucial: descentralizarea, scrie în editorial redactorul şef RL Dan – Cristian Turturică.
Pe primele două, modificarea Constituţiei şi regionalizarea, le-a ratat. Cu toate că a demonstrat că nu are o capacitate administrativă şi politică pe măsura forţei de 70% din Parlament, a supravieţuit. Al treilea test major picat ar putea să-i fie fatal. Nu din cauza reacţiei cetăţenilor, ci a nemulţumirii propriilor activişti din eşalonul doi. Şi nu atât soarta Uniunii este în joc. Ea a fost tranşată din clipa în care a devenit evident că PSD nu va accepta să nu aibă candidat la prezidenţiale în 2014. De reuşita descentralizării depinde mai ales viitorul politic al celor doi lideri.Victor Ponta şi Crin Antonescu nu îşi permit să îi saboteze planurile lui Liviu Dragnea. Cel puţin, nu pe faţă. Dacă s-ar opune descentralizării sau ar încerca să o tergiverseze, reţelele locale de partid ar reacţiona furibund.

Miting uriaş Pro Europa la Chişinău (Jurnalul Naţional)

Peste 100.000 de oameni au participat la un miting uriaş în Chişinău, organizat de coaliţia aflată la putere. Moldovenii şi-au arătat astfel dorinţa ca Republica Moldova să devină parte din Uniunea Europeană. Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului a fost arhiplină, iar unii participanţi au comparat manifestaţia cu mitingurile organizate în anii 90 ai secolului trecut pentru proclamarea independenţei Republicii Moldova.

Suntem în pericol să nu vedem barajul! (Gazeta Sporturilor)

Grecia – România doar la radio? TVR a refuzat să dea 275.000 de euro pe meciul de la Atena al tricolorilor, care, deocamdată nu e achiziţionat de nimeni.
Cel mai probabil, trustul Intact va achiziţiona drepturile de televizare, Antena 1 fiind postul care transmite şi returul din 19 noiembrie.