Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Impozităm stâlpii, niciodată crucea (Gândul)

Antonescu, Ponta, FMI şi românii (Adevărul) - România a devenit o ţară de consultanţi. Una din 20 de firme dă sfaturi altora (Business Magazin) - Dan Pascariu destituit, înainte să pună Tarom pe butuci (Evenimentul Zilei)

Scumpirea benzinei e sigură, reducerea CAS – incertă (România Liberă)

Ce a negociat Guvernul cu FMI. În urma discuţiilor de ieri va rezulta o creştere a preţului la carburanţi şi noi taxe pentru firme. În schimb, vor fi indexate pensiile, dar cu un procent mic, iar de majorări de salarii nu vor beneficia toţi bugetarii. Acestea sunt certitudinile. Nu se ştie însă ce se va întâmpla cu CAS-ul, în condiţiile în care pentru a-l reduce cu cinci puncte Guvernul trebuie să caute în continuare soluţii bugetare. ”S-a stabilit pentru anul viitor un deficit de 2,2% din PIB. Pentru investiţii am prevăzut sume care să depăşească 6% din PIB”, a anunţat premierul Victor Ponta.

Impozităm stâlpii, niciodată crucea (Gândul)

Jurnalistul Claudiu Pândaru aduce în discuţie instituţia numită Biserică. Instituţia care face profit de pe urma credinţei. În 2011, Patriarhia a avut un profit de 6,6 milioane de euro, în acelaşi an McDonald's România înregistra un profit de 4,2 milioane euro. Biserica este o afacere. Una care este scutită de impozite.
"Legat de scutirile care se acordă pentru culte, nu s-a pus în discuţie, nu am discutat legat de măsurile fiscale pe această zonă", spune domnul Chiţoiu speriat că a deranjat moaştele fiscalităţii.
Este singura certitudine a domnului ministru.
În rest, certitudinile le  avem noi: pe stâlp nu ştie cât, ştim noi cine plăteşte factura la gaz şi electricitate, la benzină nu ştie cât, ştim noi cine plăteşte mai mult la pompă.

Antonescu, Ponta, FMI şi românii (Adevărul)

Bugetul nu înseamnă doar împărţirea banilor şi tăierea lor atunci când veniturile sunt mai mici decât prognozele, scrie Ion M. Ioniţă. Ar trebui să însemne viziunea de dezvoltare a ţării, alcătuirea listei de priorităţi şi mai ales, curajul de a schimba din temelii ceea ce nu merge. Medicii sunt în stradă, profesorii sunt în stradă. Şi ce dacă? Răspunsul guvernanţilor USL este acelaşi cu al tuturor guvernelor din ultimii 20 de ani: nu sunt bani. Da, este adevărat că nu sunt bani. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fie şi inteligenţă în a schimba situaţia.

România a devenit o ţară de consultanţi. Una din 20 de firme dă sfaturi altora (Business Magazin)

Cea mai bună radiografie a suferinţei economice a României se vede la Registrul Comerţului. Primele trei activităţi ale companiilor din ţară vizează, în această ordine, comerţul, construcţiile şi consultanţa de afaceri. Care este raportul corect între activitatea economică a unei ţări şi nevoia de consultanţă de business? Sau, mai pe scurt, are România nevoie de 31.799 de firme de consultanţă de afaceri şi management?

Dan Pascariu destituit, înainte să pună Tarom pe butuci (Evenimentul Zilei)

Ex-preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei a fost revocat din funcţie, împreună cu toţi ceilalţi membri CA. Performanţa bancherului din anii 90, când a prăbuşit Bancorex, nu s-a mai repetat datorită ministrului Ramona Mănescu.
Ministerul Transporturilor, care deţine 97% din acţiunile Tarom, le-a reproşat celor revocaţi că au încălcat statutul companiei şi mandatul cu care au fost învestiţi atunci când au redus mandatul managerului general, Christian Heinzmann, de la patru ani la un an. La finele primelor şase luni din an, sub mandatul lui Heinzmann, rezultatele financiare Tarom s-au îmbunătăţit substanţial.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu