Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu credem în veştile bune date de Ponta (România Liberă)

Guvernul extrage din economie peste 600 mil. € prin noile taxe pe benzină şi activele companiilor (Ziarul Financiar) - Harta şpăgii: cât, cum, unde şi de ce plătim (Capital) - Guvernul sârb îşi bate joc de averea românilor din Voivodina (Adevărul)

Economia, lovită de cutremurul preţurilor (Evenimentul Zilei)

Toate majorările de salarii şi pensii vor fi anihilate de creşterile de preţuri. Majorarea accizei la benzină şi "taxa pe stâlp" vor genera scumpiri în lanţ la toate produsele. Primele afectate vor fi alimentele şi energia.

Guvernul extrage din economie peste 600 mil. € prin noile taxe pe benzină şi activele companiilor (Ziarul Financiar)

Noua taxă pe combustibili va aduce la buget 500 milioane de euro, iar taxa pe proprietate pentru construcţiile speciale va strânge 100 mil. euro. Statul ar fi putut colecta aceeaşi sumă dacă TVA s-ar fi majorat peste noapte cu un procent.
„Este cel mai simplu mod de a strânge bani pe termen scurt, dar nu este şi cea mai bună variantă. Birocratic este cel mai simplu. Scumpirile se vor vedea însă în inflaţie pentru că scumpirea carburanţilor va genera un efect în lanţ. Mai departe, banii care rămân la consumatori sunt mai puţini. Normal ar fi fost să reducă evaziunea fiscală din acest domeniu“, spune Dragoş Cabat, analist financiar.

De ce trebuie să ne îngrijorăm când Ponta ne dă veşti bune şi Antonescu îl laudă (România Liberă)

Guvernul Ponta s-a ascuns luni seară după două veşti aparent bune ca să ne spună că, de fapt, va trebui să strângem cureaua anul viitor. În realitate, sunt mai multe motive de îngrijorare scrie în editorial redactorul şef adjunct Gabriel Bejan.
În plus, să nu uităm că ne aflăm în faţa unui an electoral, când, se ştie, punga oricărei guvernări este mai deschisă decât de obicei.
Deocamdată, “performanţa guvernamentală” înseamnă doar creşterile de preţuri, care sunt sigure pentru anul viitor. Cât despre avantaje, zic să nu ne grăbim cu concluziile, să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în 2014. Totuşi dacă aşa arată“performanţă”, apoi în cazul unui “eşec” ar trebui să fugim cu toţii din ţară.

Harta şpăgii: cât, cum, unde şi de ce plătim (Capital)

Mita pe care o achităm diferă de la zonă la zonă şi de la o instituţie la alta. Cele mai mari sume se plătesc în marile oraşe, iar procurorii, judecătorii şi chirurgii par a fi cei mai „scumpi“.
Potrivit calculelor realizate de platforma piatadespaga.ro, valoarea medie a şpăgii plătite de un român este de 206 euro. Cele mai mici şpăgi par a se plăti în judeţele Bihor, Sibiu şi Braşov (între 42 şi 50 de euro). La polul opus, e judeţul Timiş, pentru care au fost raportate şpăgi medii de 304 euro.

Guvernul sârb îşi bate joc de averea românilor din Voivodina (Adevărul)

Românii din Banatul sârbesc, regiunea Voivodina, riscă să piardă definitiv o serie de proprietăţi, care au aparţinut comunităţii şi au fost confiscate de statul iugoslav comunist, din cauza nepăsării statului român. Sârbii din România şi-au primit însă proprietăţile.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu