Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fermier de Nana! Băsescu îşi vede visul cu ochii (Jurnalul Naţional)

Scandalul medicamentelor falsificate loveşte şi în România (Adevărul) - Comisia Roşia Montană cere, în raportul final, desecretizarea licenţei de exploatare (Gândul) - Pericolele descentralizării lui Dragnea (România Liberă) - Diversiunea lui Sorin Roşca Stănescu, demontată de Evenimentul zilei

Scandalul medicamentelor falsificate loveşte şi în România (Adevărul)

Zeci de seringi preumplute contrafăcute, care conţineau apă şi glucoză în loc de interferon, un medicament folosit de bolnavii de hepatită, au fost confiscate de poliţişti, după ce au fost identificate în trei farmacii din ţară.
Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi punerea de produse contrafăcute în circulaţie.
De asemenea, Agenţia Naţională a Medicamentului a dispus începerea unor controale în farmacii, împreună cu reprezentanţii Poliţiei.

Comisia Roşia Montană cere, în raportul final, desecretizarea licenţei de exploatare (Gândul)

Comisia Roşia Montană a finalizat, după aproximativ zece ore, raportul pentru proiectul de exploatare venit de la Guvern, urmând ca votul final să fie dat luni, la ora 18.00. Cea mai importantă recomandare regăsită în acest raport este desecretizarea licenţei de exploatare, care se poate face cu acordul celor două părţi, adică RMGC şi statul român. O altă recomandare importantă este şi crearea unei legi generale pentru exploatările miniere.

Roşia Montană învrăjbeşte USL (România Liberă)

Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întâlnit, ieri după-amiază pentru a identifica o soluţie de compromis în cazul Roşia Montană, după aproape două zile în care social-democraţii şi liberalii din comisia specială s-au blocat reciproc.
Aseară, până la închiderea ediţiei, cei doi lideri ai USL nu identificaseră o formulă de raport al comisiei speciale pentru proiectul de la Roşia Montană, care să fie susţinută.

Pericolele descentralizării lui Dragnea (România Liberă)

Printr-o scrisoare deschisă, 15 organizaţii nonguvernamentale au cerut ieri premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea să retragă proiectul descentralizării de pe agenda Executivului şi să-l pună în dezbatere publică, aşa cum prevede Legea transparenţei decizionale în administraţia publică. Semnatarii atrag atenţia că proiectul favorizează corupţia din administraţia publică şi pune autorităţile judeţene în conflict de interese. ONG-urile atrag atenţia, totodată, că pot apărea efecte negative majore în gestionarea resurselor umane şi financiare din administraţia publică şi că România poate pierde importante fonduri europene.

Diversiunea lui Sorin Roşca Stănescu, demontată de Evenimentul zilei

Senatorul liberal a prezentat cinci hârtii însăilate, fără elemente de identificare. Potrivit lui SRS, Vîntu a reuşit performanţa să transfere 7 milioane de dolari într-un cont deschis în lei, pentru finanţarea campaniei electorale a Alianţei DA (PNL şi PD) în 2004. După ce EVZ a demontat falsul, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că nu a transferat niciun ban şi că Roşca Stănescu a fost minţit, încercând astfel să-l salveze.

Fermier de Nana! Băsescu îşi vede visul cu ochii : devine fermier cu 350 hectare lângă Bucureşti. Fiica lui a dat 1,6 milioane de euro pe teren (Jurnalul Naţional)

Preşedintele Traian Băsescu declara astă-vară că vrea să îşi facă o livadă de 50 de hectare cu piersici, cireşi şi meri. Primul pas l-a făcut, se pare, prin achiziţionarea de către fiica sa a celor 350 de hectare de teren agricol, pe care îl ară tractoarele unei firme cercetate de procurori pentru un prejudiciu de 30 de milioane de euro. Tranzacţia s-a efectuat prin consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, care a confirmat afacerea.

Bugetul statului pe 2014 s-a poticnit în veniturile din fondurile europene (Ziarul Financiar)

Cea mai mare necunoscută din bugetul anului 2014 este situaţia fondurilor europene, care a dezamăgit şi în acest an, neputinţa atragerii banilor de la Bruxelles lovind direct în buget şi în economie şi forţând Finanţele să majoreze deficitul.
Deşi în primele trei trimestre din an ar fi trebuit să ajungă la buget 9,5 mld. lei, potrivit programării bugetare, nu a fost atrasă decât jumătate din această sumă, respectiv 5 mld. lei. Iar când a fost anunţată majorarea deficitului bugetar, la 2,5% din PIB, a fost invocată necesitatea de a cheltui mai mulţi bani cu programele derulate din fonduri europene nerambursabile.
 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu