Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ţinta PSD: să conducă România în următorii 10 ani (România Liberă)

Adevăratul duşman al lui Victor Ponta (Gândul) - Guvernul ne ia din buzunar ca să dea la primari (Adevărul) - Antonescu se debarasează de Sorin Roşca Stănescu (Evenimentul Zilei)

Ţinta PSD: să conducă România în următorii 10 ani (România Liberă)

Consiliul Naţional al PSD a decis ca la alegerile europarlamentare de anul viitor partidul să meargă singur. Reuniunea a constituit şi un bun prilej de a arăta liberalilor că sunt tot mai numeroase vocile ce vor ca la Palatul Cotroceni să fie, pentru următorii 10 ani, un social-democrat.
Convocat pentru a fi prezentate obiectivele şi liniile de acţiune ale social-democraţilor în 2014, Consiliul Naţional al PSD de la sfârşitul săptămânii trecute s-a remarcat în special prin delimitarea de partenerii de guvernare, liberalii. Nu doar că numele lui Crin Antonescu nu a fost asociat vreun moment cu postura de prezidenţiabil al USL, dar mai toţi vorbitorii au trimis săgeţi otrăvite în direcţia acestuia. „PSD va fi câştigătorul anului 2014“ a fost laitmotivul Consiliul Naţional, refren pe care unii lideri social-democraţi l-au fredonat şi la reuniunea Ligii aleşilor locali ai PSD.

Adevăratul duşman al lui Victor Ponta (Gândul)

Adevăratul duşman al lui Victor Ponta este el însuşi. Cu fiecare vorbă pe care o spune, îşi mai bate un cui în talpă. Iar actualul prim-ministru vorbeşte prea mult.
Lungul său discurs rostit sâmbătă, la Sala Palatului, umplută până la refuz cu aleşi şi lideri locali ai PSD, este ancorat într-o realitate paralelă. În această dimensiune, România merge într-o direcţie bună, oamenii sunt mulţumiţi şi recunoştiinţa lor faţă de alianţa la putere se vede în sondajele de opinie, unde – a repetat prim-ministrul – „USL nu a pierdut niciun procent”. Cufundat în această proiecţie trandafirie, în care pare să creadă sincer, Victor Ponta a ţinut o cuvântare triumfală cu mesajul narcisist „Eu sunt marele conducător al celui mai competent guvern şi al celui mai puternic partid”.
Discursul său lăudăros vine nu doar împotriva aşteptărilor populare, ci contra speranţelor partidului. Primarii şi consilierii locali voiau susţinere financiară, nu comenzi politice, ei plângându-se în cor că nu au bani de investiţii şi nu pot face nimic din ce-au promis. „Nici eu nu m-aş vota!”, a răbufnit unul dintre ei.  În aceste condiţii, obiectivul „Să luăm totul!”, strigat cu voce de soprană  de Mircea Geoană, şi îmbrăţişat de Ponta-„Pacificatorul” va fi definitiv compromis. Însă acesta din urmă n-a greşit, cum n-a plagiat, scrie Rodica Ciobanu.

Guvernul ne ia din buzunar ca să dea la primari (Adevărul)

În timp ce Guvernul pune taxe peste taxe pentru a acoperi găurile din bugetul de stat, vicepremierul Liviu Dragnea se arată mână-largă cu o categorie aparte de bugetari: primarii. La „Atelierele Viitorului“, conferinţă organizată de PSD, ministrul Dezvoltării Regionale a venit cu un mesaj-surpriză pentru edili: lefuri mai mari şi schimbarea sistemului de calculare a salariilor în funcţie de numărul locuitorilor din comunele sau din oraşele pe care le administrează, sporuri de vechime şi bonusuri pentru proiecte europene.

Antonescu se debarasează de Sorin Roşca Stănescu (Evenimentul Zilei)

Excluderea senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu ar urma să fie decisă în şedinţa conducerii liberalilor de astăzi, au declarat surse din PNL pentru EvZ. Propunerea îi va aparţine chiar preşe dintelui PNL Crin Antonescu, care a convocat Biroul Politic Naţional al partidului cu acest scop.
Oficial, motivul îl reprezintă afirmaţiile lui Sorin Roşca Stănescu privind faptul că în conturile de campanie ale Alianţei DA din 2004 ar fi intrat aproximativ 7 milioane de dolari americani, care nu au fost declaraţi în anul următor în Monitorul Oficial.
În fapt, excluderea sa face parte dintr-un plan mai amplu al prezidenţiabilului Antonescu de a se debarasa de liberalii cu probleme de imagine în vederea alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu