Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta, deja preşedinte? (Adevărul)

Poate recupera Iohannis diferența? (România Liberă) - Campania DNA și-a atins scopul: Cea mai slabă prezență la vot din postdecembrism! (Evenimentul Zilei) - 20 de întrebări la care să răspundă cei doi candidaţi pentru preşedinţia României (Ziarul Financiar)

Poate recupera Iohannis diferența? (România Liberă)

În bătălia pentru turul doi, Victor Ponta a făcut deja primul pas, anunțând pentru astăzi o reuniune a coaliției de guvernare, în care va încerca să obțină sprijin din partea lui Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor sau Dan Diaconescu.
Victor Ponta a fost votat de 40,33% din alegători, iar Klaus Iohannis de 30,44%, conform rezultatelor parţiale oficiale, anunţate ieri de BEC, după centralizarea a 98,30% din procesele verbale.
În turul al doilea de scrutin, Iohannis speră să obțină voturile alegătorilor care au optat pentru Elena Udrea şi Monica Macovei. Varianta cea mai probabilă ar fi ca ACL să se adreseze direct acestor alegători, apelând la orientarea lor anti-Ponta.

Ponta, deja preşedinte? (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniţă consideră că 10 procente în favoarea lui Victor Ponta este mult.
În lipsa unor cataclisme sociologice, votanţii lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis care s-au exprimat deja la urne vor pune ştampila pe acelaşi candidat şi peste două săptămâni. Şansa, poate singura a candidatului ACL este să mobilezeze electoratul anti-PSD care nu a votat duminică. Aproape jumătate din electorat a preferat să stea acasă, aşa că potenţial ar fi. Iohannis se mai poate baza pe votul românilor din diaspora. Aici contează cît de mulţi vor reuşi să îşi exprime votul în condiţiile în care am văzut ce s-a întâmplat duminică. Şi, dincolo de aceste calcule, Iohannis are nevoie de o campanie mult mai dinamică.
Peste două săptămâni, finaliştii nu vor pleca de la zero-zero, dar nici nu se poate spune că a fost desemnat deja câştigătorul. Iar România este o ţară este o ţară plină de surprize.

Campania DNA și-a atins scopul: Cea mai slabă prezență la vot din postdecembrism! (Evenimentul Zilei)

Scandalul Votului din străinătate, unul dintre cele mai grave pentru imaginea României (după cerşetori şi hoţi de buzunare, iată şi jandarmii francezi veniţi să rezolve o ciondăneală a moldo-valahilor!), campania idioată dusă de talibanii Monicăi Macovei împotriva lui Traian Băsescu, scorul incredibil obţinut de Victor Ponta, au împins în plan secund cel mai neliniştitor adevăr al primului tur de scrutin: Cea mai slabă participare la primul tur al prezidențialelor vot din perioada postdecembristă, scrie jurnalistul Ion Cristoiu. Statistica ne arată o cădere fatală, scrutin de scrutin, a prezenţei la vot: de la 86,19% în 1990 la 53,10% în alegerile prezidenţiale din 2014.

20 de întrebări la care să răspundă cei doi candidaţi pentru preşedinţia României (Ziarul Financiar)

Fiscalitatea, politicile de ocupare şi salarizare, infrastructura, sistemul de sănătate, legislaţia, politica externă, educaţia sau birocraţia sunt doar câteva dintre domeniile identificate ca prioritare pentru agenda viitorului preşedinte de către jurnaliştii ZF. Chiar dacă aceste întrebări economice nu vizează constituţional funcţia de preşedinte, ZF consideră că este obligaţia celui care se va instala la Cotroceni să urmărească îndeplinirea acestor lucruri de către guvern, pentru că de ele depind „propăşirea materială şi spirituală a poporului român“, pentru care jură preşedintele când îşi preia mandatul.

 

Revista presei din 4 noiembrie 2014