Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii îşi vând şi casele pentru a se trata în străinătate (Adevărul)

Cine a compromis intrarea în Schengen (România Liberă) - Crin Antonescu ar putea fi candidatul Dreptei. Vă place sau nu... (Evenimentul Zilei) - Ultima strigare pentru Autostrada Zăpezii (Gândul)

Cristian Buşoi: „Românii îşi vând şi casele pentru a se trata în străinătate“ (Adevărul)

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a declarat că pentru a se trata la spitale din UE românii sunt dispuşi să facă credite şi să-şi vândă locuinţele.
Sumele cheltuite de stat pentru tratamentele efectuate de români în spitalele din străinătate sunt în creştere de la an la an. Şi, cu toate că cifrele sunt îngrijorătoare, fenomenul nu poate fi catalogat drept unul de masă, susţine Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„În bugetul pentru anul viitor sunt prevăzuţi 535 de milioane de lei pentru închiderea tuturor datoriilor către spitalele europene, în valoare totală de aproximativ 700 de milioane de lei“, a mai spus Cristian Buşoi. Până acum s-au înregistrat cazuri sporadice de pacienţi români refuzaţi de medicii străini, dar „semnalele se înteţesc“, subliniază Buşoi. De asemenea, el a precizat că din bugetul alocat în 2013 pentru a plăti tratamentele în străinătate nu toţi banii vor merge în direcţia stabilită. „O mică parte probabil că o vom redistribui către spitalele din România“, potrivit preşedintelui CNAS.
În ceea ce priveşte faptul că peste 70.000 de angajaţi din sistemul de sănătate sunt dispuşi să intre în grevă generală la sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele CNAS spune că o astfel de acţiune ar pune, într-adevăr, numeroase probleme, în primul rând pacienţilor. 

Cine a compromis intrarea în Schengen (România Liberă)

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat luni, într-o emisiune a unui post TV francez, că România şi Bulgaria nu vor adera la spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, punând în acest fel capăt speranţelor actualului guvern.Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, şanse privind aderarea în 2014 există în continuare, dar ele depind de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Preşedintele a rostit însă numai jumătate de adevăr. Eşecul în absorbţia fondurilor europene a devenit o problemă care a pus o nouă piedică în calea aderării.

Crin Antonescu ar putea fi candidatul Dreptei. Vă place sau nu... (Evenimentul Zilei)

Editorialistul Silviu Sergiu consideră că cea mai importantă declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu a fost, luni seară, cea referitoare la şansele lui Crin Antonescu de a câştiga Preşedinţia României cu voturile electoratului de Dreapta.
Dacă USL se va rupe, iar PDL, Mişcarea Populară, Forţa Civică nu vor avea un candidat comun, şansele ca Antonescu să intre în turul doi,  împotriva lui Victor Ponta, sunt mari. În acel moment, electoratul de dreapta va avea de luat o decizie foarte dificilă: îşi va călca pe inimă şi va vota cu Crin Antonescu, sau nu se va duce la vot şi va contribui la alegerea lui Victor Ponta. Integral în EVZ.

Ultima strigare pentru Autostrada Zăpezii (Gândul)

La zece ani de la prima tentativă de a începe lucrările la Autostrada Comarnic-Braşov, cunoscută ca Autostrada Zăpezii, guvernul speră să bată palma cu constructorul care să execute cei 58 de kilometri spre munte pe care să se circule începând cu 2017. Acesta este ultimul termen stabilit de autorităţile de la Bucureşti pentru finalizarea lucrărilor, deşi iniţial premierul Victor Ponta promisese 2016 ca dată-limită, în cazul nerespectării susţinând că nu va mai candida la alegerile parlamentare.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu