Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un monstru: legea descentralizării (Adevărul)

Ponta şi Voiculescu îi fabrică un dosar lui Băsescu (Evenimentul Zilei) - 10 ameninţări pentru economie (România Liberă) - Se caută ”manager privat” pentru RATB (Capital)

Un monstru: legea descentralizării (Adevărul)

Redactorul şef – adjunct Adevărul,  Liviu Avram, scrie despre legea care are nu mai puţin de 128 de pagini, din care 71 sunt anexele. Şi explică: Liviu Dragnea a făcut aşa: a luat cele nouă ministere cărora li se aplică descentralizarea (agricultură, cultură, turism, educaţie, muncă, mediu, sănătate, sport şi transporturi) şi a decretat că direcţiile judeţene corespunzătoare trec de sub autoritatea ministerelor în cea a consiliilor judeţene. Apoi a a adăugat că şi patrimoniul public şi privat al statului, administrat până acum de ministere, trece în proprietatea şi administrarea judeţelor. După care a luat cu „copy” atribuţiile de până acum ale direcţiilor judeţene şi le-a dat „paste” în proiectul său de lege.
Cea mai gravă problemă pe care o ridică proiectul: ce se va întâmpla cu uriaşul patrimoniu public şi privat al statului, care trece acum de la guvern şi ministere la consiliile judeţene? Proprietatea întregului popor, administrată de Executiv, se realizează prin hotărâri de guvern care, sub sancţiunea nulităţii, se publică în Monitorul Oficial. Or regimul de publicitate al hotărârilor de consiliu judeţean este mult mai lax decât cel al hotărârilor de guvern.
Dacă proiectul se adoptă în forma propusă, să nu ne mire dacă vom auzi peste ani, când nu se va mai putea face nimic, de hotărâri de consiliu judeţean privind concesionarea fără licitaţie a masivului Ceahlău, vânzarea prin negociere directă a lacului Sfânta Ana sau finanţarea activităţilor esoterice şi de spiritism.

Ponta şi Voiculescu îi fabrică un dosar lui Băsescu (Evenimentul Zilei)

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, după întâlnirea cu parlamentarii PSD, că aceştia solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă în Parlament, care să analizeze posibile retrocedări de terenuri suspecte. Ancheta ar viza şi achiziţionarea unui teren, în judeţul Călăraşi, de către fiica mai mare a preşedintelui, Ioana Băsescu. Imediat, liderul PNL Crin Antonescu a spus că este de acord cu constituirea unei astfel de comisii. Declaraţiile au fost făcute după şase zile în care Antena 3, postul de televiziune al lui Dan Voiculescu, a alimentat scandalul cu un act livrat din Guvern şi pus la cale, potrivit documentelor aflate în posesia "Evenimentului zilei", în primăvara acestui an.

10 ameninţări pentru economie (România Liberă)

În ultimul raport asupra inflaţiei, BNR schiţează cinci provocări semnificative: majorarea accizelor, liberalizarea preţurilor la energie, situaţia economică a UE, politica monetară a Fed, preţurile materiilor prime pe plan extern. S-ar mai putea adăuga, însă, alte cinci: evaziunea asociată majorării taxelor, comprimarea consumului, absorbţia deficitară, fraudarea fondurilor europene, cosmetizările electorale şi sugrumarea investiţiilor.
Anul viitor se anunţă dificil din mai multe puncte de vedere. Vom experimenta încă din start scumpirile în lanţ, propagate de acciza majorată la combustibil, dar şi o tendinţă de creştere a evaziunii, cum se întâmplă de obicei ca reacţie la creşterea fiscalităţii.

Se caută ”manager privat” pentru RATB (Capital)

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) se află într-un ”amplu proces de restructurare”, purtându-se discuţii pentru transformarea ei în societate comercială. Astfel, ”poate se va schimba situaţia RATB” şi se vor găsi bani pentru investiţii.
În prezent, peste 100 de autobuze Mercedes, din cele 1.000 deţinute de RATB, nu mai sunt folosite din cauza lipsei fondurilor pentru reparaţii. Nu sunt bani. Iar de creşterea subvenţiilor nici nu poate fi vorba.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu