Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj de la Atena: ca să ajungă la Mondiale, România se bate cu o ţară învinsă (Adevărul)

De ce a pierdut Mitică Dragomir (Gazeta Sporturilor) - Greva generală a medicilor prevesteşte măsuri radicale (România Liberă) - Ruşinea care apasă Braşovul. 15 noiembrie 1987 comemorat cu un securist torţionar în fruntea oraşului (Evenimentul Zilei) - Why don't you come over. Să le răspundem britanicilor (Gândul)

Reportaj de la Atena: ca să ajungă la Mondiale, România se bate cu o ţară învinsă, scârbită de barajul de vineri (Adevărul)

Grecia nu arată deloc bine după criza financiară pe care a traversat-o în ultimii ani, constată trimisul special al ziarului. Atena s-a transformat într-o capitală cenuşie, cu oameni împovăraţi, care încă se mai chinuie să înţeleagă ce li se întâmplă. Străzile sunt pline de rable, terasele sunt aproape goale, iar locuri precum Piaţa Omonia, un punct central al oraşului, te fac să te simţi ca în Bucur Obor.
Partida tur dintre Grecia şi România este departe de a stârni vreun entuziasm printre locuitorii Atenei. Am încercat să vorbim cu oameni despre meci şi s-au uitat la noi cu expresii scârbite, ceva de genul „de asta ne arde nouă?“.
Deşi stadionul Karaiskakis are o capacitate de numai 32.000 de locuri, până joi la prânz nu se vânduseră încă toate biletele. Ieri, la case mai erau disponibile chiar şi bilete la peluză, la preţul de zece euro.

De ce a pierdut Mitică Dragomir (Gazeta Sporturilor)

Prin votul a 11 electori din 18, Gino Iorgulescu a devenit noul președinte al Ligii Profesioniste, izbîndă ce trebuie să fi surprins chiar mai tare decît eșecul suferit de Mitică Dragomir. Jurnalistul Ovidiu Ioaniţoaia apreciază că votul n-a fost atît unul pro Gino cît unul împotriva lui Mitică. Dincolo de faptul că politicul şi-ar fi băgat coada printr-o şedinţă de taină la care au participat premierul Ponta şi vicepremierul Dragnea, lumea fotbalului lansase semnale peste semnale că s-a plictisit de Dragomir. Că s-a săturat de stilul lui de a conduce după ureche şi în funcţie de interese, cu comisioane şi cu paraîndărături, amestec de înţelepciune şi de viclenie, de miştocăreală şi de caterincă .
Iorgulescu are datoria să justifice încrederea celor care l-au votat. Fără să fie imposibilă, căci Dragomir a lăsat LPF dezorientată şi în alertă, dar nu şi în sapă de lemn, misiunea fostului mare internaţional nu se anunţă floare la ureche. Va fi dificilă.

Căderea aşteptată şi controversată a lui Mitică Dragomir (România Liberă)

Gino Iorgulescu are câteva planuri îndrăzneţe pentru primul eşalon al fotbalului românesc, însă deocamdată ele au doar un caracter electoral. Iorgulescu are trei mari obiective: înfiinţarea Cupei Ligii, pentru care se va încerca şi obţinerea de drepturi de difuzare, reducerea numărului de echipe la 16 şi aducerea unui preşedinte străin la conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor. De asemenea, Iorgulescu ar mai vrea revitalizarea echipelor de juniori care să fie o pepinieră pentru naţionala de seniori.
Gino Iorgulescu a promis după ce a fost ales în funcţie că va fi un preşedinte transparent, care să ajute la reconstrucţia fotbalului românesc.

Greva generală a medicilor prevesteşte măsuri radicale (România Liberă)

După ce au stabilit data grevei generale, medicii ne-au precizat că au studiat posibilitatea de a ajunge şi la alte forme, finale şi extreme, de protest. Acestea se vor desfăşura „în mod legal“ şi „în două săptămâni vor gripa întreg sistemul de sănătate“. Greva nu va afecta cazurile de urgenţă.

Ruşinea care apasă Braşovul. 15 noiembrie 1987 comemorat cu un securist torţionar în fruntea oraşului (Evenimentul Zilei)

Este 15 noiembrie. La troiţa din faţa Spitalului Judeţean din Braşov se depun coroane de flori, oameni zgribuliţi susţin discursuri despre suferinţele muncitorilor bătuţi şi deportaţi de Securitate după revolta din 15 noiembrie 1987. Un moment de curaj cu care Braşovul se mândreşte. În biroul său cald din Primăria Braşov, fostul maior de Securitate Nicolae Paraschiv are şi el un moment de mândri. Stă fără prea multe griji în fruntea Braşovului de 12 ani.

WHY DON'T YOU COME OVER. Să le răspundem britanicilor (Gândul)

Cotidianul britanic The Guardian îşi schimbă tonul şi îi invită pe români să spună de ce iubesc să trăiască în România, de ce nu ar vrea să-şi părăsească niciodată ţara şi ce le-ar lipsi cel mai mult, dacă ar alege să vină în Marea Britanie. Prezentat într-o categorie specială - guardianwitness - mesajul, lansat miercuri, este prezentat în limba română urmat de precizarea că demersul este făcut în contextul discuţiilor despre numărul mare de români care ar urma să vină în Marea Britanie, odată cu ridicarea restricţiilor de muncă la 1 ianuarie 2014