Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vasile Dâncu: 14 sfaturi ca să pierzi alegerile. Cum le „respectă” Ponta şi Iohannis (Adevărul)

PSD a cumpărat liniștea revoluționarilor înainte de alegeri (România Liberă) - Cum a reuşit Victor Ponta să câştige, în premieră, voturile românilor din Republica Moldova (Gândul) - Traian Băsescu nu scapă de dosarul “Flota” (Jurnalul Naţional)

Vasile Dâncu: 14 sfaturi ca să pierzi alegerile. Cum le „respectă” Ponta şi Iohannis (Adevărul)

Sociologul Vasile Dâncu a enumerat 14 greşeli pe care le pot face candidaţii la Preşedinţie pentru a pierde alegerile în turul doi. „Adevărul“ a corelat sfaturile sociologului cu mişcările politice ale celor doi candidaţi la Preşedinţie: Victor Ponta şi Klaus Iohannis.
Sfatul 1: „Are şanse mari de a pierde alegerile candidatul fricos. Frica aduce greşeli majore, absenţa de la confruntări, tendinţa de face gesturi bruşte, necalculate, fuga după alianţe nefireşti sau neverosimile, demagogia greţoasă în discurs“.
Sfatul 2: „ O altă reţetă de a pierde este neglijarea capitalului adunat în turul întâi, pe care-l poate considera ca fiind capital politic pentru vecie.
Sfatul 3: „Poate pierde alegerile şi candidatul hapsân, cel care caută să adune totul, să ia tot ce se poate lua, fără un calcul exact al consecinţelor. Face alianţe cu toată lumea, fără să se uite la incompatibilităţi“.

PSD a cumpărat liniștea revoluționarilor înainte de alegeri (România Liberă)

În a patra zi de campanie electorală a primului tur al alegerilor, PSD a semnat un protocol cu asociațiile de revoluționari în care le promite reluarea plății indemnizațiilor. Scopul, spun revoluționarii, a fost să-i reducă la tăcere până după alegeri.
Guvernul Boc a tăiat, în 2010, indemnizațiile pentru în jur de 13.000 de luptători, lăsându-i pe lista celor plătiți doar pe răniți, reținuți și urmași ai morților. În următorii ani, Guvernul Ponta a prelungit decizia lui Emil Boc, prin ordonanțe de urgență.

Cum a reuşit Victor Ponta să câştige, în premieră, voturile românilor din Republica Moldova (Gândul)

Premierul Victor Ponta a reuşit pentru prima oară în istoria recentă a alegerilor din România, ca reprezentant al stângii, să câştige mai multe voturi de la cetăţenii români din Republica Moldova, decât contracandidaţii de dreapta. Explicaţia este simplă, consideră analişti din Republica Moldova: bucurându-se de susţinerea premierului Iurie Leancă, care s-a pus de-a curmezişul propriului partid (afiliat popularilor europeni, de dreapta), Victor Ponta a tras pentru sine capitalul de imagine oferit de proiectele de asistenţă pe care Guvernul României le-a oferit Moldovei – zeci de milioane de euro, maşini, gaze, modelul SMURD. Dacă alteori Traian Băsescu, PDL sau PNL câştigau la scor voturile de peste Prut, acum Ponta şi PSD au luat cu 6% peste Iohannis şi alianţa de dreapta.

Traian Băsescu nu scapă de dosarul “Flota” (Jurnalul Naţional)

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, susţine că după terminarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu dosarul “Flota” ar putea fi redeschis. Controversatul dosar în care Traian Băsescu a fost inculpat după ce au dispărut navele maritime româneşti a fost curăţat de procurorii anticorupţie. Fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar a anunţat în februarie 2008 că dosarul a fost închis încă din decembrie 2007, deşi, iniţial statul român a fost prejudiciat cu aproximativ 275 milioane de euro

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu