Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât va rezista PSD presiunii diasporei? (România Liberă)

Uniţi, salvăm? Ardealul şi Banatul luptă singure pentru democraţia din România. Inerţie în restul ţării (Adevărul) - Preşedintele puşcăriilor (Gândul) - Ponta şi Iohannis ne cer să le dăm un credit pe 5 ani. Dar încă nu am aflat de unde şi cum îl vor rambursa (Ziarul Financiar) - "Mapă de președinte": Cine sunt consoartele candidaţilor (EVZ)

Cât va rezista PSD presiunii diasporei? (România Liberă)

Un număr mare de români din străinătate nu au reușit să își exercite dreptul constituțional de a vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. Autoritățile au promis că vor lua măsuri, dar cu o săptămână înainte de turul doi a rămas în suspensie răspunsul la principala solicitare: înființarea unor noi secții de votare.
O primă problemă este lista secțiilor de votare din străinătate, stabilită printr-un ordin al ministrului de Externe, Titus Corlățean – 1839 din 16 septembrie 2014. Ministerul a păstrat numărul de secții - 294, dar a fost schimbată locația mai multor secții de votare, mutate din zone cu comunități consistente de români în zone cu mai puțini români.
BEC arată că numărul secțiilor de votare din străinătate nu poate fi legat de listele de vot, deci poate fi suplimentat. MAE a considerat însă că decizia BEC nu creează “temeiul legal pentru completarea listei secțiilor de votare din străinătate” și a cerut precizări suplimentare. Cum BEC nu are putere legislativă, ci doar de interpretare, MAE putea solicita Guvernului să emită o ordonanță de urgență cu prevederi clare.

Uniţi, salvăm? Ardealul şi Banatul luptă singure pentru democraţia din România. Inerţie în restul ţării (Adevărul)

Proteste ample de susţinere a Diasporei au fost, în acest weekend, la Cluj şi Timişoara, iar în restul ţării fie au ieşit în stradă câteva sute de oameni, fie mitingurile au fost anulate. De ce doar Transilvania şi Banatul s-au mobilizat? „Adevărul” a consultat mai mulţi specialişti pentru a explica mobilizarea din cele două regiuni, dar şi lipsa de reacţie în restul ţării. “Dincolo de opţiunea de vot, s-a ieşit în primul rând împotriva dispreţului; nu se poate ca Ministerul de Externe să-şi bată joc de românii plecaţi. Când trimite bani şi salvează PIB-ul, diaspora e bună, când e să aleagă, e umilită în ultimul hal. În Ardeal şi Banat nu te joci cu asta”, spune jurnalistul clujean Sabin Gherman, autorul manifestului „M-am săturat de România” (1998).

Preşedintele puşcăriilor (Gândul)

Premierul Victor Ponta câştigat în faţa lui Klaus Iohanis în 92 din cele 100 de secţii de votare în care au votat deţinuţii din penitenciarele din România. În acest an şi-au exprimat dorinţa de vota la primul tur al prezidenţialelor 21.000 de deţinuţi din cei aproape 32.000 care sunt cazaţi în închisori.

Ponta şi Iohannis ne cer să le dăm un credit pe 5 ani. Dar încă nu am aflat de unde şi cum îl vor rambursa (Ziarul Financiar)

"În această campanie, poate cea mai proastă din cei 25 de ani, nu am aflat de la cei doi cum vor să lase România în 2019, după cinci ani de mandat.
Mulţi vor spune că nu preşedintele conduce economia, ci guvernul. Greşit! Oamenii îşi aleg preşedintele să le aducă bunăstare sau să facă astfel încât creşterea nivelului de trai să se întâmple.
Puterea preşedintelui şi a României trebuie să vină din puterea economiei.Degeaba te duci la Bruxelles sau te întâlneşti cu liderii lumii, dacă la masă nu ai ce să pui şi doar ceri. Dacă altcineva îţi achită nota de plată îi vei rămâne îndatorat.
Nu este preşedintele responsabil de inflaţie, curs, dobânzi la credite. Dar el trebuie să vegheze şi să se asigure că lumea - persoanele fizice şi companiile  plătesc un preţ corect care să asigure un echilibru şi un viitor"... Este un comentariu semnat de directorul editorial al publicaţiei, Cristian Hostiuc.

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte" - Cine sunt consoartele candidaţilor

Daciana Sârbu, la brațul soțului în drumul spre Cotroceni. Fost deputat, Daciana Sârbu este în prezent europarlamentar, la al doilea mandat. A terminat Facultatea de Drept și a lucrat inițial într-un cabinet de avocatură. La doar 19 ani a decis să intre în politică, alegând să intre în PDSR.
Carmen Iohannis, discreta primă doamnă a Sibiului. Prezenţă elegantă, profesoara de engleză o admiră pe Michelle Obama, deşi femeile din familia regală sunt cele care o inspiră. Nu are pagină de Facebook, nu are blog şi, exceptând câteva declaraţii de presă, nu pare dornică să dea interviuri presei. Împlinirea a 25 de ani de la căsătoria cu prezidenţiabilul Alianţei Creştin- Liberale a prins-o pe Carmen Iohannis în plină campanie electorală, alături de soţul său.


 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu