Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La rece, despre dezbaterea Ponta – Iohannis (Hotnews.ro)

Cristoiu: Ponta, turuind cifre, punând întrebări despre cifre, a reușit tot timpul să fie în ofensivă. Slab pregătit psihologicește, Iohannis a părut tot timpul în defensivă (EVZ) - Cine a câştigat dezbaterea de la Realitatea TV (Adevărul) - Ponta vs Iohannis. Cine a câştigat dezbaterea electorală televizată de marţi seara, potrivit institutului condus de consilierul de imagine al PREMIERULUI (Gândul)

La rece, despre dezbaterea Ponta – Iohannis (Hotnews.ro)

"Prima confruntare televizată dintre candidaţi a fost complet irelevantă în privinţa informaţiilor noi aflate despre poziţionarea candidaţilor pe temele mari. Dezbaterea de la Realitatea TV a fost însă relevantă pentru a afla cine şi cum SÎNT cu adevarat candidaţii, şi a fost mai mult despre Klaus Iohannis decît despre Victor Ponta. Ponta a fost exact aşa cum îl ştim din nenumăratele apariţii TV: agresiv, alunecos, manipulator, naţionalist de cartier. Marea miză a fost Iohannis", scrie Cristian Pantazi, redactor şef Hotnews.ro. "Şi am văzut un candidat care a apărut nepregătit de dezbatere şi a ratat câteva momente-cheie, precum discuţiile despre corupţie şi votul în diaspora, dar a fost calm, a încercat să aducă o abordare nouă a acestor dezbateri după standardul impus de Traian Băsescu, continuat de Crin Antonescu şi Victor Ponta. Ce e cel mai îngrijorător însă la Klaus Iohannis e lipsa de pregătire pe temele mari".

Evenimentul Zilei propune o analiză la cald a jurnalistului Ion Cristoiu

"Ponta, turuind cifre, punând întrebări despre cifre, a reușit tot timpul să fie în ofensivă. Slab pregătit psihologicește, Iohannis a părut tot timpul în defensivă.
Dezbaterea despre dezbatere a ridicat mult miza acestei confruntări. Chiar dacă vor mai fi și altele, tot la televiziuni de știri, nu vor beneficia de ațîțarea stîrnită de confruntarea de la Realitatea TV. Mult mai bine ar fi fost dacă avea loc o singură confruntare, la TVR, pregătită de staffuri prin negociere, cu un moderator mult mai bine pregătit decît Rareș Bogdan pentru ținerea în mîini a acestei emisiuni atît de importante.
Lui Klaus Iohannis i-a lipsit tema președinției, tema pentru care vrea să ajungă el președinte, la care trebuia să revină cu acceași încăpățînare cu care Victor Ponta a revenit la tema Traian Băsescu.
Am reținut credința lui Klaus Iohannis că-n 2012 n-a fost o lovitură de stat, nici măcar o tentativă, deoarece CCR a declarat că totul a fost legal.
Pe scurt, a fost un eșec de proporții, atît din punct de vedere electoral, cît și din punct de vedere mediatic", notează jurnalistul Ion Cristoiu.

Cine a câştigat dezbaterea de la Realitatea TV - „Iohannis a ratat ocazii de a ataca. Ponta a scos elevul la tablă” (Adevărul)

Rezumatul, din punctul de vedere al publicaţiei, este că am asistat la un meci de box în care niciunul dintre boxeri nu a dorit să se angajeze decisiv în luptă, preferând să facă joc de glezne unul în jurul celuilalt, să provoace, să tatoneze pentru un moment decisiv care nu a mai venit. Iohannis a preferat să rateze ocazii de a ataca, probabil, tot din raţiunea de a fi coerent cu imaginea sa. Victor Ponta a dorit să pară mult mai marţial, a venit cu hârtii şi cu dosarele despre temele aflate în discuţie.
Specialiştii în comunicare politică spun că dezbaterile prezidenţiale schimbă mai degrabă percepţii decât intenţii de vot. Este o întreagă literatură de specialitate care vorbeşte despre efectele minimale ale dezbaterilor prezidenţiale asupra intenţiei de vot. De exemplu, în SUA, începând cu 1960, în doar patru alegeri se consideră că dezbaterile au avut un rol decisiv.

Ponta vs Iohannis. Cine a câştigat dezbaterea electorală televizată de marţi seara, potrivit institutului condus de consilierul de imagine al PREMIERULUI (Gândul)

Echipa de imagine a lui Victor Ponta a lansat în timp real, marţi seara, la televiziunea RTV a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, un sondaj care să arate că premierul a câştigat zdrobitor confruntarea finală. Astfel, potrivit cercetării, 70% dintre persoanele chestionate care au urmărit emisiunea de la Realitatea TV de marţi seara consideră că Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, este câştigătorul dezbaterii electorale, în timp ce restul de 30% dintre respondenţi susţin că acela care ar fi dominat discuţiile este Klaus Iohannis, candidatul ACL, arată un sondaj CSCI. Cine este CSCI vedeţi în articolul din Gândul.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu