Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China-România în 20 de ani: de la tenişi şi creioane la reactoare şi trenuri rapide (Ziarul Financiar)

Chickie-run (România Liberă) - Greva generală a medicilor: „O situaţie penibilă de care pacientul nu se poate feri“ (Adevărul)

China-România în 20 de ani: de la tenişi şi creioane la reactoare şi trenuri rapide (Ziarul Financiar)

Chinezii au venit la Bucureşti să vândă tehnologie şi să investească în energie hidro şi nucleară. România speră să ducă în China bovine şi cereale, ceea ce exporta şi în urmă cu 100 de ani.
16 ţări din Europa Răsăriteană sunt reprezentate la Bucureşti în aceste zile la Bucureşti, la summitul Europa de Est - China. Aceste ţări au împreună 10% din populaţia Chinei, un PIB cumulat de 1.400 de miliarde de euro, de cinci ori mai puţin decât PIB-ul Chinei, un necesar de finanţare de mii de miliarde, în vreme China are rezerve valutare de peste 2.000 de miliarde de dolari, suficient cât să îngroape acest colţ de lume în bani. Cum să nu fii tentat să faci afaceri cu China?
Deficitul de democraţie al ţării a fost acoperit de multiplele sale oportunităţi de afaceri.

Chickie-run (România Liberă)

Duminică seară, într-un interval de numai o oră, ne-a fost revelat tot ceea ce ne aşteaptă, politic, anul ce vine, scrie redactorul şef Dan Cristian Turturică. Adică, un preşedinte care va toca mărunt guvernarea USL, cu accent special pe Victor Ponta, şi o alianţă PSD-PC care se va apăra şi va contraataca prin orice mijloace, inclusiv prin lovituri sub centură.
Dacă preşedintele, premierul şi maşinăriile lor nu ajung la o înţelegere amiabilă, ambalatul motoarelor la care asistăm acum se va transforma foarte curând într-o cursă a morţii.
Jurnalistul RL se opreşte pentru o clipă asupra adevărului celor spuse, luni, de Duane Butcher, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti: „O Românie puternică înseamnă instituţii puternice“.
O Românie cu instituţii decredibilizate ca urmare a unui joc politic în care strategia „distrugerii reciproce asigurate“ a eşuat ar fi un dezastru de proporţii istorice.

FERMA PREŞEDINTELUI. Comisia parlamentară are undă verde şi de la liberali (Jurnalul Naţional)

Comisia parlamentară de verificare a “împroprietăririi lui Băsescu” la Nana are undă verde şi din partea PNL. Liberalii au adoptat o decizie politică în acest sens în conducerea partidului. Iniţiativa unei comisii de anchetă parlamentară a fost a PSD, premierul Victor Ponta anunţând formarea ei.
Jurnalul Naţional a adus în atenţie acest caz care are multe semne de întrebare pe tot traseul achiziţiei. Implicarea consilierului de stat de la Cotroceni, Adrian Rădulescu, pe post de misit în cumpărarea terenului, poate fi considerată un trafic de influenţă. Suspiciuni ridică şi ancheta procurorului Papici Lucian, şef secţie DNA, care verifică legalitatea restituirilor de terenuri din judeţul Călăraşi, coincidenţă, tocmai în perioada de sondare a pieţei suprafeţelor agricole în zonă de către Traian Băsescu şi familia.
Condiţiile acordării creditului, considerate preferenţiale pentru Ioana Băsescu, vor fi analizate de subcomisia deja formată la Senat.

CORUPŢIA DE LA AGRICULTURĂ. Ministerul condus de omul lui Voiculescu, zguduit de anchetele DNA (Evenimentul Zilei)

Sutele de milioane de euro şi mizele imobiliare de la Ministerul Agriculturii au atras atenţia unor grupuri de interese. De asemenea, înalţi funcţionari au cerut şpagă pentru dirijarea fondurilor. Instituţia este condusă de conservatorul Daniel Constantin.

Greva generală a medicilor: „O situaţie penibilă de care pacientul nu se poate feri“ (Adevărul)

Greva de avertisment a personalului medical de luni a paralizat mare parte din sistemul sanitar. Concret, internările, intervenţiile chirurgicale şi programările la doctor în mai multe spitale din ţară au fost amânate, medicii grevişti  asigurând numai o treime din serviciile medicale, în special urgenţele. O parte dintre pacienţi nu au înţeles, ieri, de ce a trebuit să stea două ore la coadă pentru internare la Spitalul de Urgenţă Floreasca, de exemplu. După ce au înţeles însă cei mai mulţi au declarat că susţin demersurile specialiştilor din sănătate. Totuşi, oamenii se tem de eventualitatea unei greve generale pe termen nelimitat. Cadrele medicale sunt hotărâte ca de joi, 28 noiembrie, să intre în grevă generală pe termen nelimitat, dacă astăzi şi mâine nu se vor lua măsuri concrete pentru revendicările lor.