Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE şi SUA smulg Moldova din ghearele Rusiei (Adevărul)

Acciza: unde sunt 3 miliarde de lei? (România Liberă) - Camdessus: Acceleraţi creşterea economică pentru a recupera decalajul faţă de zona euro (Ziarul Financiar) - Armata de teracotă a premierului Victor Ponta (Evenimentul Zilei)

UE şi SUA smulg Moldova din ghearele Rusiei (Adevărul)

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a parafat, joi, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, cu puţin timp înaintea începerii summitului Parteneriatului Estic. O ultimă pagină din cele 1.000 ale documentului a rămas a fi semnată vineri, în cadru festiv, de premierul Iurie Leancă.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Georgiei. Ucraina, cel mai „cu greutate“ stat din Parteneriatul Estic, care trebuia să semneze, joi, Acordul de asociere cu UE, s-a răzgândit la presiunea Rusiei. Totuşi, Bruxelles-ul i-a mai acordat un răgaz de gândire, până vineri.

Acciza: unde sunt 3 miliarde de lei? (România Liberă)

Deşi reprezentanţii Guvernului spun că toţi banii din creşterea accizei la combustibili vor fi direcţionaţi către infrastructura rutieră, cifrele oficiale ale bugetului pe 2014 îi contrazic.
În timp ce Finanţele afirmă că vor intra suplimentar la buget 4 miliarde de elei din supraimpozitarea carburanţilor, banii pentru drumuri sunt mai mulţi cu doar 850 de milioane de lei. Carburanţii vor fi mai scumpi cu cel mult 40 de bani pe litru, după creşterea accizei la combustibili, estimează ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Udrea la arat. Blonda cumpără un conac la Greaca cu 80 de hectare de vie (Jurnalul Naţional)

Eşuată în invstiţiile imobiliare care i-au provocat manifestări insomniace din cauză de rate neplătite la bancă, fost ministreasă schimbă domeniul. În încercarea de a abate atenţia asupra scandalului legat de “Ferma preşedintelui”, Udrea a ieşit şi a făcut declaraţii bombastice. A anunţat că s-a mutat cu chirie şi îşi vinde casele pe care le deţine pentru a face rost de bani să îşi cumpere 500 de hectare de teren agricol. Nu îşi permite însă un teren la Nana unde preţurile au crescut mult după ce Băsescu a devenit moşier.

Acceleraţi creşterea economică pentru a recupera decalajul faţă de zona euro (Ziarul Financiar)

Îndemnul vine de la Michel Camdessus, fost şef al FMI între 1987 şi 2000. El a susţinut un discurs la Gala ZF ieri.  Camdessus a remarcat progresele economiei în cei 24 de ani de la Revoluţie, dar a subliniat că România are nevoie de o creştere mai rapidă pentru a îi contrazice pe cei pesimişti care nu o includ în grupul ţărilor din Eu­ropa de Est capabile să recupereze substanţial din diferenţa de nivel de trai faţă de zona euro până în 2020.

Armata de teracotă a premierului Victor Ponta (Evenimentul Zilei)

Desantul chinezilor la Bucureşti a fost o lovitură de imagine reuşită. Rezultatele concrete ale vizitei depind însă de proiecte greu de dus la capăt. China şi-a atins însă scopul: a aliniat încă o dată statele Europei Centrale şi de Est ca pe o veritabilă armată de teracotă în faţa Bruxelles-ului, demonstrând autorităţilor europene ce influenţă are asupra acestui colţ de Europă.
În Evenimentul Zilei, jurnalistul Ion Cristoiu scrie despre un triumf de politică externă care nu-i costă nimic pe comuniştii chinezi. Premierul chinez a venit în România cu un sac de vorbe frumoase şi o traistă de hîrtii numite acorduri.
Cînd se va pune problema transpunerii în practică a acestor acorduri, comuniştii chinezi nu vor proceda altfel decît ca nişte capitalişti sîngeroşi. Altfel spus, ca nişte inşi interesaţi de profit. Pînă atunci însă rămîne, ca o pată neagră în istoria României postdecembriste atmosfera de slugărnicie multilateral dezvoltată din aceste zile faţă de un străin văzut ca un Stăpîn împărţitor de bacşişuri, scrie Ion Cristoiu. Comentariul integral în EVZ.