Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legalizarea moştenirii lui Băsescu (Gândul)

Doamna anticorupţie a arestat-o pe domnişoara crimă organizată (Adevărul) - Omul din spatele președintelui ales dezvăluie de ce Klaus Iohannis a câștigat alegerile (Evenimentul Zilei) - Săptămână de foc pentru Ponta (România Liberă) - România intră în ninsoare fără buget, cu un gol de 15 miliarde de lei şi cu un guvern care îşi caută încrederea în viitor (Ziarul Financiar)

Doamna anticorupţie a arestat-o pe domnişoara crimă organizată (Adevărul)

Şefa DIICOT, Alina Bica, alături de alte trei persoane, a fost arestată de DNA după ce comisia din cadrul Autorităţii de Restituire a Proprietăţilor, din care procurorul făcea parte în anul 2011, ar fi acordat ilegal despăgubiri pentru un teren supraevaluat din Capitală.
Stelian Gheorghe, cel favorizat de Alina Bica, este patronul firmei Steda Residence, care se ocupă cu lucrări de construcţii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. Totodată, acesta este proprietarul unui hotel de cinci stele din staţiunea Mamaia.
Alina Bica a fost numită la conducerea DIICOT în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta.

Legalizarea moştenirii lui Băsescu (Gândul)

Cristian Tudor Popescu consideră că "o probă de bună funcţionare a unui organism statal este capacitatea de a-şi identifica şi autoopera propriile tumori. Potrivit procurorilor DNA,  femeia Bica, Alina pe numele mic, conducătoarea operaţiunilor de luptă împotriva crimei organizate şi terorismului, a răşluit de la statul român 60 milioane de euro, în beneficiul guşatului Stelian „Stelu” Gheorghe. Cu cine era înhăitat numitul Stelu? Cu d-na Udrea şi fosta ei jumătate, Dorin Cocoş, care şi-a luat partea lui de caşcaval, vreo 10 milioane de euro, alea de care soţioara Elena zice că nu ştia nimic. Cu cine s-a dus la Paris ca să stea într-un apartament de 1.700 euro pe noapte, şi să spargă alte mii de euro la shopping, bugetara antitero Bica? Cu sora ei de poşetă, Elena Udrea.
Şi uite-aşa se vede cuibul şopârlelor care au trecut ani în şir prin toate urechile de ac fără să-şi lase măcar coada. Sub mandatul cui? Al anticoruptului Băsescu.
Căci din asta se compune, paradoxal, moştenirea lui Băsescu: de-o parte Justiţia funcţională, de cealaltă, famiglia Udrea şi alte personaje care ar putea sta acum dimineaţa cu urechea ciulită la uşă şi periuţa de dinţi împachetată, cum ar fi Videanu, Falcă, Berceanu, Olteanu, Roberta Anastase & comp.
Cred că, pentru a legaliza definitiv această moştenire, mai lipseşte ca, după 21 decembrie, dl. Băsescu să răspundă la nişte întrebări, şi nu la televizor, puse de un procuror".

Omul din spatele președintelui ales dezvăluie de ce Klaus Iohannis a câștigat alegerile. Felix Tătaru, intervievat de Dan Andronic (Evenimentul Zilei)

Principalele declaraţii:
Campania negativă a PSD-ului a ajutat.
Nu Victor Ponta a pierdut alegerile. PSD a pierdut. L-au tras în jos şi l-au vulnerabilizat.
România era ca o oală sub presiune, la care PSD a contribuit din plin prin tot felul de
Dezbaterea de al Realitatea TV, un dezastru în lumea comunicatorilor.
Puteţi citi interviul de 3 pagini în ediţia tipărită a EVZ.

Săptămână de foc pentru Ponta (România Liberă)

Plecarea premierului într-un scurt concediu nu a temperat tensiunile din PSD, ci le-a accentuat. Săptămâna aceasta ar trebui să aibă loc Comitetul Executiv al PSD, în care să se analizeze rezultatul obținut în alegeri și să se decidă ce va face partidul pe termen mediu și lung. Data exactă a CEx al PSD nu a fost anunțată încă, dar se știe că ședința va fi extrem de furtunoasă. Mai ales că, așa cum s-a întâmplat și cu alte ocazii, pierderea prezidențialelor a potențat răfuielile interne și a ascuțit orgoliile unora dintre lideri.
Ion Iliescu vrea congres extraordinar, Adrian Năstase, vot de încredere în Parlament, liderii de filială se războiesc. Și cu toții așteaptă explicații despre escapada în Emiratele Arabe Unite.

România intră în ninsoare fără buget, cu un gol de 15 miliarde de lei şi cu un guvern care îşi caută încrederea în viitor (Ziarul Financiar)

FMI vine în decembrie să discute bugetul pe anul viitor care trebuia, conform legii, să fie prezentat în septembrie şi aprobat de parlament până pe 15 noiembrie. Mediul de business aşteaptă în continuare bugetul, proiectul urmând să fie finalizat cel mai devreme în decembrie.  Menţinerea cotei reduse de CAS şi anul viitor, formula cu care va fi calculată valoarea accizelor, noile reguli privind redevenţele sunt câteva incertitudini fiscal-bugetare, iar riscul de a vedea noi taxe sau impozite majorate anul viitor persistă.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu