Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe Băsescu nu-l mai interesează „poporul” (Gândul)

Cea mai mare criză dintre Palate (România Liberă) - Şefii locali au venit la Ponta să-şi ceară partea (Gândul) - Dacia: Este o nebunie să faci autostradă pe Valea Prahovei şi nu pe Valea Oltului (Ziarul Financiar) - România, tot mai coruptă (Evenimentul Zilei)

Cea mai mare criză dintre Palate (România Liberă)

Decizia preşedintelui de a nu semna memorandumul cu FMI, cuplată cu hotărârea Guvernului de a nu renunţa la acciza de 7 eurocenţi la litrul de combustibil, generează o ecuaţie cu multe necunoscute. Într-o tentativă de deblocare a situaţiei, Victor Ponta şi Traian Băsescu au avut ieri o discuţie, dar fără rezultat. Şeful statului a anunţat că va retrimite Parlamentului Legea Bugetului dacă Executivul nu taie din banii electorali, destinaţi mobilizării primarilor pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Ar fi vorba, în primul rând, de cele peste 1,2 miliarde lei din bugetul ministerului condus de Liviu Dragnea, bani care pot fi înlocuiţi cu fonduri UE. Reacţia lui Băsescu a venit la capătul unei zile în care liderii USL au insistat că poziţia Cotroceniului va afecta grav economia, fapt contrazis, totuşi, de analişti.

Pe Băsescu nu-l mai interesează „poporul” (Gândul)

Cristian Tudor Popescu se întreabă “Care este explicaţia comportamentului afişat de T. Băsescu? Nu mai candidează la vreo funcţie în stat – şi atunci, la ce bun această hărţuială electorală stearpă cu  USL şi V. Ponta?
Răspunsul este simplu. Ca să conteze în continuare în viaţa politică nu are decât o soluţie: să fie liderul opoziţiei „de dreapta” în anii care urmează.
Pe Băsescu nu îl mai interesează „poporul”, cu care oricum a pierdut contactul încă din vara lui 2012. De aceea a şi făcut la scenă deschisă afacerea din Călăraşi, care îl transformă în imagine publică într-un moşier, un latifundiar pe banii statului, ai zisului popor.
La rândul său, V. Ponta primeşte atacurile lui Băsescu ca pe o mană cerească.  Acţiunile dubioase şi erorile guvernului său au astfel acoperire în tot momentul.
Cine n-are nimic de câştigat din această tarantelă? Ghici, ghicitoarea mea“.

Şefii locali au venit la Ponta să-şi ceară partea. Liberalul Căncescu: "Sunt total nemulţumit. E un buget mai mic decât pe vremea lui Boc" (Gândul)

Chemaţi la Bucureşti înainte de votul final pe buget, preşedinţii de Consilii Judeţene au venit cu o listă întreagă de nemulţumiri şi reproşuri la adresa Guvernului. Cea mai mare supărare pe care liderii din teritoriu o vor pune pe masa lui Victor Ponta la întâlnirea Uniunii Consiliilor Judeţene din România este legată de tăierea cu 25% din 2014 a bugetelor judeţene pentru asistenţă socială.

Dacia: Este o nebunie să faci autostradă pe Valea Prahovei şi nu pe Valea Oltului (Ziarul Financiar)

Guvernul anunţă că amână cu aproape 10 ani construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, cel mai important proiect de infrastructură pentru industria şi exporturile locale, şi alege construcţia unei autostrăzi „de weekend“.
Surse oficiale din cadrul celui mai mare exportator român afirmă că decizia de a demara proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov şi de a amâna cu aproape zece ani construcţia celei dintre Piteşti şi Sibiu afectează competitivitatea economică a României şi transmite un semnal negativ investitorilor. Viteza medie comercială pe Valea Oltului este de 37 km/h, iar dacă ar fi autostradă, indiferent de traseu, camioanele ar putea circula cu 60-80 km/h, înregistrând atât o economie de timp, cât şi de bani.

România, tot mai coruptă (Evenimentul Zilei)

În 2013, într-un top al corupţiei realizat de Transparency International, România ocupă locul 69 din 177 de state, în coborâre faţă de poziţia 66 de anul trecut. Pe ultimele locuri se află Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia.
Potrivit Transparency International România, scorul obţinut de ţara noastră este expresia dezamăgirii pe care oamenii de afaceri şi experţii o împărtăşesc cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticorupţie, asumate de clasa politică în timpul campaniei electorale de anul trecut. Deşi au fost înregistrate unele îmbunătăţiri, lipsa unor măsuri anticorupţie sistematice, cu rezultate pe termen lung, au dus la o pierdere accentuată de credibilitate a angajamentului politic. România are un indice al corupţiei de 43 din 100, statul cu indicele "zero" fiind considerat cel mai corupt. Indice similar cu al României au Italia şi Kuweitul.

Adevărul despre România: două treimi din români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale (Adevărul)

O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României. Autorii cercetării precizează de la bun început că au formulat întrebările în aşa fel încât să evite folosirea sintagmelor „Roşia Montană” sau „gaze de şist”, pentru ca rezultatele să nu fie afectate major de polarizarea extremă din societate pe aceste două teme. Prin urmare, întrebările au vizat problematica generală a explorării şi a exploatării resurselor naturale ale ţării. În ceea ce priveşte prospectarea, 65,2% din totalul populaţiei investigate se pronunţă în favoarea explorării resurselor naturale, în timp ce 28,1% se opun acestei activităţi, se arată în „Barometrul – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu