Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Domnule Victor Ponta, vă rog frumos să nu vă dați demisia! (EVZ)

După alegeri, cazanul de fasole de 1 decembrie s-a strâmtat, iar ciolanul s-a făcut mai mic (Gândul) - România încheie epoca Băsescu cu un PIB dublu şi cu 430 de kilometri de autostradă în plus (Ziarul Financiar) - Câţi bani pierde statul român cu medicii care pleacă în străinătate (Adevărul) - Moldova a rămas pe calea europeană, dar nu s-a desprins de Moscova (România Liberă)

Guvernul Ponta, examen cu FMI (Adevărul)

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional vine astăzi la Bucureşti pentru a afla de la Executivul român cum se va încadra în 2015 într-un deficit bugetar drastic de mic, 1,4% din PIB, respectându-şi în acelaşi timp şi promisiunile electorale din 2014.
În ciuda sarcinii dificile de a întocmi bugetul pentru 2015 cu o gaură de peste 15 miliarde de lei, Guvernul vrea să obţină de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană acordul de a adopta unele măsuri de relaxare fiscală sau de creştere a veniturilor pentru anumite categorii.

Domnule Victor Ponta, vă rog frumos să nu vă dați demisia! (EVZ)

Demisia lui Ponta de la partid și de la guvern ar închide ușile, ce sunt larg deschise acum, către culisele în care s-au tras sforile puterii de doi ani de zile… Dincolo de spectacolul inedit la care asistăm fascinați, cu floricele și suc, ca la cinema, mai este un motiv important pentru care este vital ca acest bâlci al turnătoriilor să continue în același ritm. Până acum, în declarațiile pe care le-au făcut Marian Vanghelie și Mircea Geoană sunt câteva motive serioase pentru tot atâtea dosare penale.
Să sperăm că procurorii DNA au fost pe recepție și s-au autosesizat. Este mult mai ieftin pentru sistemul judiciar să ajungă așa la adevăr, decât consumând resurse consistente din banii publici pentru investigații complicate. Procurorii trebuie să ceară doar transcrierile dezbaterilor televizate și declarațiilor publice, pentru a afla tot ce le trebuie în noile dosare penale, scrie Mălin Bot în editorialul EVZ.
Mai este o întrebare cheie legată de PSD.De ce tac toți ceilalți lideri PSD care nu au nimic de împărțit cu o gașcă sau alta? Nu a mai rămas nimeni cinstit în acest partid?

După alegeri, cazanul de fasole de 1 decembrie s-a strâmtat, iar ciolanul s-a făcut mai mic: „Vanghelie nu mai are bani de iahnie, că i-a tocat Ponta pe toţi în campanie” (Gândul)

Harta bucureşteană a tradiţionalei fasole cu cârnaţi, de Ziua României, a fost aproape la fel de albă ca ninsoarea care s-a aşternut peste Capitală. Pomenilor festive le-a apus zodia. Chiolhanurile suprapopulate, cu mâncare de popotă şi muzicanţi populari, organizate odinioară de Marian Vanghelie în sectorul 5 şi de Neculai Onţanu în sectorul 2 nu mai sunt. La timida fasole din Drumul Taberei, oferită de Rareş Mănescu, s-a discutat politică şi viaţă. Un expert într-amândouă, care-şi aşteaptă prietenul căruia i s-a pus pata pe-o fasole de pomană şi stă la coadă, radiografiază: cei de la PSD nu mai au bani, că i-a cam tocat Ponta la alegeri. Politica e ca femeia, când munceşti 30 de ani de căsnicie, ca să-ţi plece nevasta la divorţ, cu banii.

Peste 1.400 de invitaţi şi-au luat la revedere de la preşedintele Traian Băsescu aseară la Cotroceni, la ultimul său discurs de 1 decembrie. România încheie epoca Băsescu cu un PIB dublu şi cu 430 de kilometri de autostradă în plus (Ziarul Financiar)

Bilanţul ultimului deceniu în care Traian Băsescu a fost preşedinte arată că PIB-ul, exporturile şi salariul mediu din România s-au dublat, în timp ce reţeaua de autostrăzi a crescut de trei ori, având la finalul anului trecut cu 431 kilometri în plus faţă de 2005.
Pe de altă parte, lipsa locurilor de muncă şi dezindustrializarea din ultimul deceniu au „forţat“ peste 2,3 milioane de români să plece la muncă în străinătate, în încercarea de a dobândi un nivel de trai mai bun.

Câţi bani pierde statul român cu medicii care pleacă în străinătate (Adevărul)

600 de milioane de euro este suma pe care România a cheltuit-o în ultimii zece ani cu pregătirea medicilor şi asistenţilor medicali care profesează acum peste hotare. Bani pierduţi, spun la unison cei din sistem, care atrag atenţia că nu doar statul român are de pierdut pe termen lung, ci mai cu seamă pacienţii, privaţi de un act medical de calitate. Asta pentru că, spre deosebire de anii precedenţi, medicii specialişti sunt cei care pleacă pe capete, şi nu medicii tineri. Aceştia din urmă preferă să se pregătească pe banii statului şi optează pentru munca în străinătate după ce câştigă experienţă într-o anumită specialitate.

Moldova a rămas pe calea europeană, dar nu s-a desprins de Moscova (România Liberă)

Alegătorii moldoveni au salvat majoritatea pro-europeană de la Chişinău, dar victoria neconvingătoare a coaliţiei nu rezolvă nici parcursul european al Moldovei şi nici reducerea influenţei Rusiei în politica de la Chişinău. În cazul în care coaliţia pro-europeană continuă cu aceeaşi guvernare coruptă, data viitoare s-ar putea să găsească porţile Europei închise.