
Presa românească
Reacții ale așa-zișilor ”prieteni” ai Rusiei, între ”Da, m-au contactat” și ”Cine, eu?! Doamne ferește!” (România Liberă)
Acrobaţiile bugetare ale Guvernului Ponta (Adevărul)
Guvernul a aprobat, prin derogare de la legislaţia în vigoare, cea de-a treia rectificare bugetară, însă Consiliul Fiscal avertizează că plata în avans a sumelor câştigate de bugetari în instanţă nu va ajuta prea mult pentru atingerea ţintei de deficit pe anul viitor. Executivul se prevalează de faptul că România are un surprinzător excedent bugetar de 0,29% din Produsul Intern Brut pe primele zece luni din acest an, în vreme ce Consiliul Fiscal contraatacă şi spune că excedentul vine din reducerea investiţiilor publice, nu dintr-o colectare mai performantă.
Românii dau cel mai important test anticorupție: șpaga dată medicilor (EVZ)
"Înalta Curte de Casație și Justiție a luat ieri o decizie extrem de importantă, în special prin efectele pe care le va produce la nivelul întregii societăți. Nouă magistrați ai ÎCCJ au stabilit, în unanimitate, că orice medic angajat la stat, într-o unitate medicală din rețeaua Ministerului Sănătății, este funcționar public. Cea mai importantă consecință a deciziei Instanței Supreme: se simplifică foarte mult mecanismul prin care cadrele medicale pot fi trase la răspundere penală, dacă primesc mită. De asemenea, persoanele care le oferă șpagă pot suferi mai lesne rigorile legii. Esențial este și că medicii-șpăgari vor fi anchetați de DNA ca orice funcționari publici acuzați de fapte de corupție...
În timp, Sănătatea a devenit unul dintre cele mai corupte domenii din societatea românească. Asta pentru că politicienii au încurajat corupția de la „firul ierbii”, pentru a alimenta corupția de la etajele superioare. Restabilirea stării de legalitate în Sănătate va contribui la reușita reformei în acest domeniu. Eliminarea sistemului ilicit de retribuire a medicilor le va reduce veniturile și va crea presiune asupra guvernanților. Ei vor trebui să găsească soluții legale de finanțare a cadrelor medicale", scrie în editorial jurnalistul Silviu Sergiu.
Unde sunt banii corupţilor trimişi după gratii? În România se ştie cine a furat, dar există DOUĂ PROBLEME: nu se ştie cât exact s-a furat, iar Fiscul nu recuperează prejudiciile (Gândul)
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu ştie în acest moment cât a recuperat din prejudiciile cauzate statului şi stabilite definitiv în dosarele penale din România. Aceasta este concluzia dezbaterii ExpertForum privind confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni. Numai anul acesta, DNA a pus sechestre pe bunuri a căror valoare cumulată este de 150 milioane euro. În 2013, în toate dosarele penale din România s-au constatat prejudicii de 2 miliarde de euro. Nimeni nu ştie însă din aceste 2 miliarde de euro cât este prejudiciu cauzat bugetului de stat şi cât unor entităţi private.
Dezvăluirile unui om de afaceri din Teleorman despre mafia din jurul lui Dragnea (România Liberă)
Sărăceşte-i pe oameni, ca să poţi să-I conduci, aceasta este filosofia politicienilor locali din Teleorman, a dezvăluit pentru RL un fost consilier judeţean, omul de afaceri Ion Codrea. El a declarat că actualul vicepremier Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, ar fi anulat din pix două licitaţii pe care firmele lui Codrea le câştigase. Mai mult, omul de afaceri susţine că autorităţile locale I-au verificat firmele la sânge, tocmai pentru că l-ar fi deranjat pe baronul de Teleorman.
Reacții ale așa-zișilor ”prieteni” ai Rusiei, între ”Da, m-au contactat” și ”Cine, eu?! Doamne ferește!” (România Liberă)
Directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, Ilie Bădescu, este trecut al patrulea pe lista de presupuși lideri de opinie de care Aleksandr Dughin s-ar fi folosit sau ar fi urmat să se folosească pentru fondarea unui grup de influență pro-ruse în înalta societate românească. ”Normal că m-am întâlnit cu Dughin, pentru că eu i-am scris postfața cărții, ”Geopolitica Rusiei”. Dar restul este o invenție, o speculație politică, nu am asemenea informații,” spune Bădescu, potrivit căruia întâlnirea sa cu Dughin a avut loc în urmă cu aproximativ doi ani.
Pe listă apar nume precum cel al fostului președinte Ion Iliescu, fostului prim ministru Adrian Năstase, dar și nume de sociologi, politologi, rectori, scriitori. Un personaj atipic de pe listă este actorul Dan Puric. Acesta a transmis RL că a fost amuzat și surprins de prezența sa pe acea listă. Artistul a negat că ar avea vreo implicare.
Extrem de surprinsă să audă că numele său figurează pe o astfel de listă a fost profesoarea de limba română Diana Câmpan, purtător de cuvânt al Universității din Alba Iulia. ”Cine, eu?! Doamne ferește! Nu am nicio legătură cu zona Rusiei. Noi, la universitate, avem legături cu Republica Moldova, prin acele schimburi de studenți. Dar nimic cu Rusia” spune Câmpan.
Lista de așa-ziși ”prieteni ai Rusiei” a fost dezvăluită de grupul de hackeri ruși Humpty Dumpty” - „Shaltai Boltai”, potrivit jurnaliștilor de la siteul ucrainean Texty, citați de inliniedreaptă.net. Astfel, hackerii ar fi spart e-mailul lui George Gavrisha, cunoscut ca apropiat al lui Aleksandr Dughin. Gavrisha a lucrat și cu fostul ministru pentru Comunicații și Media a lui Putin, potrivit presei ruse.