Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când a fost corupt Ponta de mafia politică? (România Liberă)

Parlamentul a devenit Casa contra Poporului (Adevărul) - Pentru cine lucrează sabotorii Justiţiei din Camera Deputaţilor (Evenimentul Zilei) - Cu încă 3 zile libere făcute cadou bugetarilor, economia pierde 400 de milioane de euro. „Se distribuie o bunăstare care nu s-a creat“ (Ziarul Financiar)

Parlamentul a devenit Casa contra Poporului. Cum au uneltit aleşii împotriva Codului Penal (Adevărul)

Procedura prin care parlamentarii şi-au asigurat o imunitate aproape absolută în faţa legii penale respectă legile militare şi strategiile de război: pretext de declanşare a ostilităţilor, atac frontal pe timpul nopţii, operaţiuni de diversiune. Război contra propriului popor. Comisia juridică s-a întrunit în clandestinitate în noaptea de luni spre marţi şi a luat în dezbatere, în procedură de urgenţă, două iniţiative legislative care zăceau în Parlament din 2011-2012, cât şi alte proiecte cu potenţial de scandal: amnistia şi graţierea unor pedepse, legea lobby-ului, legea Camerei de Comerţ. Trei au căzut victime colaterale, fiind amânate, dar una tot a trecut de votul în plen: modificările la Codul Penal.

REPUBLICA PENALILOR. Pentru cine lucrează sabotorii Justiţiei din Camera Deputaţilor (Evenimentul Zilei)

Cei nouă deputaţi din Comisia juridică, autori ai loviturii date statului de drept, sunt sprijiniţi de oameni politici care au probleme penale: Dan Voiculescu (PC), Liviu Dragnea (PSD), Marian Oprişan (PSD), Relu Fenechiu (PNL) sau Tudor Chiuariu.
O parte dintre ei sunt în război deschis cu procurorii DNA sau cu inspectorii ANI, fiind cercetaţi pentru corupţie sau conflict de interese.
După ce scandaloasele modificări ale Codului Penal au trecut de Camera Deputaţilor, Evenimentul zilei a încercat să afle de la parlamentari, în special de la cei din Opoziţie care au votat alături de USL, care au fost motivele pentru care şi-au votat o superimunitate. Parlamentarii se prefac că nu ştiu ce au votat.

Când a fost corupt Ponta de mafia politică? (România Liberă)

Sabina Fati, redactor-şef adjunct RL, crede că după reacţiile dure venite dinspre marile puteri, Victor Ponta nu va mai putea îmbrăca două costume diferite: unul pentru exterior, în care îşi arată modernitatea şi ideile europene, şi altul pentru baronii partidului, care îl presează să schimbe repede legile regimului Băsescu. Tactica lui de a da drumul hoţiei prin lege, într-o zi în care se afla în Africa de Sud zâmbindu-le jovial liderilor lumii, face parte dintr-un joc din care nu poate câştiga pe termen lung.
Chiar dacă va face un pas înapoi, Victor Ponta nu mai poate ascunde că el este alesul unui grup infracţional care vrea să pună mâna pe toate pârghiile statului în propriul folos…Victor Ponta trebuie să demonstreze că-şi poate apăra tovarăşii de vicisitudinile DNA, că le poate asigura protecţia împotriva instituţiilor statului, că banii şi afacerile lor oneroase vor fi puse la adăpost de regimul Băsescu.

Cu încă 3 zile libere făcute cadou bugetarilor, economia pierde 400 de milioane de euro. „Se distribuie o bunăstare care nu s-a creat“ (Ziarul Financiar)

„ Eficienţa economică, competitivitatea, fair-play-ul faţă de mediul economic par să nu conteze pentru guvernanţi. Este o irosire de resurse care nu are nicio raţiune economică“, a declarat Doru Lionăchescu, preşedinte al casei de investiţii şi consultanţă Capital Partners.
Nu e prima dată când guvernul este generos cu bugetarii în materie de acordare de zile libere, pentru ca angajaţii să aibă weekenduri prelungite sau pentru a crea „punţi“ libere între sărbători. Astfel, pe lângă cele nouă zile libere de sărbătoare legală, angajaţii bugetari au mai avut parte anul acesta de alte trei zile libere date de guvern (2 şi 3 mai, precum şi 16 august), iar la finele anului trecut au mai beneficiat de două zile libere „bonus“ de sărbători de iarnă (pe 24 şi pe 31 decembrie 2013).
„România va fi închisă două săptămâni, iar când angajaţii se vor întoarce la serviciu îşi vor da seama că sunt la fel de săraci şi că au mai multe probleme decât aveau la finalul lui 2013“, a mai spus Lionăchescu.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu