Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alertă la vârful PSD: votul din diaspora va fi anchetat de DNA (România Liberă)

Cât l-au costat pe Ponta cei 4 milioane de fluturaşi anti-Iohannis, împărţiţi de Poşta Română cu talonul de pensie (Gândul) - Lovitură năprasnică pentru medici. Și "CADOUL" de mulțumire îi poate duce în arest  (Evenimentul Zilei) - Povestea bisericuţelor din patrimoniul UNESCO (Jurnalul Naţional) - Portretul românului de mâine. „Aceşti copii vor schimba lumea“ (Adevărul)

Alertă la vârful PSD: votul din diaspora va fi anchetat de DNA (România Liberă)

Dosarul penal referitor la împiedicarea românilor din diaspora să voteze la alegerile prezidenţiale a fost preluat de DNA, în condiţiile în care, spun specialiştii, există indicii temeinice că unii dintre liderii PSD şi din Guvern au săvârşit fapte penale.
Constituția garantează dreptul la vot al românilor, iar de modul în care românilor din străinătate li se asigură  accesul la exercitarea dreptului constituțional răspunde Ministerul de Externe, potrivit legii. Decizia, însă, aparține membrilor Guvernului, liderilor partidului aflat la guvernare.
Dacă lideri ai unui partid sau ai Guvernului au împiedicat, prin folosirea autorității funcției lor, accesul românilor la exercitarea dreptului constituțional la vot, pentru a obține foloase pentru sine sau pentru altul, competența de anchetare revine DNA, spun specialiștii. La DNA ar exista indicii că s-ar fi săvârșit infracțiuni din această arie de competență, spun surse judiciare.
În acest caz se pot da pedepse de închisoare de la 1 la 5 ani.

Cât l-au costat pe Ponta cei 4 milioane de fluturaşi anti-Iohannis, împărţiţi de Poşta Română cu talonul de pensie (Gândul)

Poşta Română, instituţie a statului, a distribuit în timpul campaniei prezidenţiale, alături de talonul de pensie, peste patru milioane de flyere, comandate şi plătite de PSD, prin care pensionarii erau anunţaţi că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, vrea să le taie pensia dacă va ieşi preşedinte. Poşta Română este condusă de un membru PSD, care a declarat că s-a încheiat un contract pentru împărţirea acestor fluturaşi. Întreaga operaţiune i-a costat pe social-democraţi în jur de 50.000 de euro.

Lovitură năprasnică pentru medici. Și "CADOUL" de mulțumire îi poate duce în arrest  (Evenimentul Zilei)

Curtea Supremă a decis că medicii care primesc un venit de la stat sunt funcționari publici și pot fi cercetați pentru șpagă și abuz în serviciu. Specialiștii consultați de EVZ consideră că decizia luată de Instanța Supremă va unifica practica judiciară și ea este obligatorie pentru instanțele din România. Cei mai mulți dintre medici sunt beneficiarii sistemului de salarizare dual, adică sunt plătiți atât de stat, cât și de la privat.
Publicaţia reaminteşte cazul de răsunet în care două doctorițe din Argeș au luat peste o mie de șpăgi pentru adeverințe false de handicap. Ori, medicul din Miercurea Ciuc a primit mită de 98 de ori de la bolnavii de cancer, pentru a elibera rețete.
EVZ consemnează şi opinia profesorului Gheorghe Burnei, chirurg ortoped la Spitalul de copii „Marie Curie” din București: „După 35 de ani de experiență vă pot spune că este incorect ca actul medical să fie condiționat. Dar pun și eu o întrebare: dacă medicii sunt considerați acum funcționari publici, pot avea un program de funcționari publici? Prin contractul meu cu spitalul sunt obligat să acord 14-16 consultații pe săptămână și 1-2 operații. Atât. În fapt, acord mult mai multe consultații pentru că nu poți să lași pacientul care vine în suferință”.

Povestea bisericuţelor din patrimoniul UNESCO (Jurnalul Naţional)

Bisericuţele din lemn construite de meşterii populari, unele vechi de peste 400 de ani, răsfirate de-a lungul satelor din Maramureşului, sunt printre cele mai căutate obiective turistice, iar opt dintre acestea fac parte din patrimoniul UNESCO alături de celebrul “Cimitir Vesel” din comuna Săpânţa, informează Agerpres. Cele opt bisericuţe din lemn, vizitate anual de mii de turişti români şi străini, sunt situate în localităţile Şurdeşti, Rogoz, Poienile Izei, Plopiş, Ieud Deal, Deseşti, Budeşti şi Bârsana.

Portretul românului de mâine. „Aceşti copii vor schimba lumea“ (Adevărul)

Sunt liceeni, dar ştiu să conducă acţiuni, să organizeze echipe şi să instruiască alţi adolescenţi în misiunea voluntariatului. Raluca şi Monica au acumulat fiecare peste 1.000 ore de voluntariat în decursul acestui an, ceea ce - spun dascălii şi coordonatorii - este foarte mult pentru elevii care au un program atât de încărcat la şcoală. Şi fiecare dintre ele este un elev eminent.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu