Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demisia de operetă a lui Ponta (Adevărul)

Lucrul care l-ar face pe V. Ponta să mai arate a om (Gândul) - Întrebarea nr. 1 în negocierile cu FMI: un deficit bugetar de sub 1% din PIB va frâna economia? (Ziarul Financiar) - Traian Băsescu – preşedintele jucător, adversarul tuturor (Evenimentul Zilei) - Moş Nicolae i-a adus preşedintelui CJ Buzău 50.000 lei marcaţi cu mită (România Liberă)

Demisia de operetă a lui Ponta (Adevărul)

Victor Ponta susţine că va demisiona din fruntea Guvernului dacă DNA va începe urmărirea penală în cazul votului din diaspora. Dar începerea urmăririi penale împotriva sa nu se poate face decât cu aprobarea Camerei Deputaţilor, din care face parte şi premierul.

Lucrul care l-ar face pe V. Ponta să mai arate a om (Gândul)

Singurul lucru pe care l-ar putea face dl. Ponta ca să mai arate a om („Dl Iohannis e un lucru, eu sunt un om” - V. Ponta în campanie) este să-şi dea demisia din funcţia de prim-ministru - la Partid poate să rămână şi preşedinte pe viaţă, e treaba lor.
Să demisioneze fără să mai aştepte DNA-ul. Nu chiar azi - nu e cazul ca T.Băsescu să aibă ocazia de a se rupe încă o dată în figuri la pupitrul Cotrocenilor punând un premier.
Dar în ianuarie, când se întoarce lumea la slujbă,dl.Ponta ar face bine să plece.
I-ar obliga în felul acesta pe preşedintele Iohannis şi Măreţul Nou PNL să arate ce-au de gând: ori propun un guvern cu adevărat al Schimbării, ori vin cu unul care să scoată din nou oamenii în stradă, scrie jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Întrebarea nr. 1 în negocierile cu FMI: un deficit bugetar de sub 1% din PIB va frâna economia? (Ziarul Financiar)

FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială cer guvernului să ducă deficitul bugetar la 0,9% din PIB anul viitor.
Paradoxal, tocmai deficitul mult mai mic obţinut în 2014 ca urmare a scăderii investiţiilor cu 12% ar putea fi alibiul Troicii pentru această cerinţă. „Aţi dovedit că puteţi, rămâneţi în continuare pe consolidare fiscală“, ar fi mesajul subînţeles al finanţatorilor internaţionali. Întrebarea este dacă la deficit bugetar de 0,9% din PIB creşterea economică nu va fi frânată sau chiar transformată în recesiune.
Concluzia după un week-end intens de negocieri ar fi că un deficit de 0,9% din PIB în 2015 este inacceptabil pentru guvern. Dar această cifră este rezultatul revizuirii unor calcule matematice în urma modificării estimărilor de creştere economică prognozată şi potenţială, precum şi al mutării din 2015 în 2014 a cheltuielilor legate de achitarea unor drepturi de natură salarială câştigate în instanţă. Important este că nu este totul pierdut, autorităţile române având spaţiu de negociere pentru un deficit mai mare de 1,4% din PIB, pe standardele cash. Rămâne de văzut dacă vor reuşi. Marea problemă este modalitatea de acoperire a golului de venituri de peste 15 mld. lei (circa 2,1% din PIB), care provine atât din reducerea deficitului bugetar, cât şi din măsurile legis­lative electorale.

Traian Băsescu – preşedintele jucător, adversarul tuturor (Evenimentul Zilei)

În decembrie 2004 a câştigat primul mandat şi a rezistat la Cotroceni timp de 10 ani. A provocat conflicte, a făcut dezvăluiri când nici nu te aşteptai, i-a pus la zid chiar şi pe cei pe care el i-a promovat, a fost suspendat de două ori. De fiecare dată a câştigat.

Moş Nicolae i-a adus preşedintelui CJ Buzău 50.000 lei marcaţi cu mită (România Liberă)

Președintele Consiliului Județean Buzău, pesedistul  Marian Cristinel Bîgiu, și finul său,Florin Mădălin Colgiu ( șeful tineretului liberal din Buzău), au fost ARESTAȚI preventiv pentru 30 de zile. Nașul este acuzat de luare de mită în formă continuată pentru atribuiri nelegale de contracte, iar finul de complicitate la aceste infracțiuni. Cei doi au fost prinși în timp ce numărau banii în mașină. O vrăjitoare i-a prezis baronului Bîgiu de Buzău că va fi luat de DNA.

Satul puturoşilor. Într-o localitate din Botoşani oamenii preferă să moară de foame decât să muncească (Adevărul)

Primarul comunei Dângeni din Botoşani se roagă de oameni să muncească, ba chiar le caută şi locuri de muncă, dar mulţi localnici aleg să-şi petreacă zilele în cârciumi, din ajutorul social.
Comuna Dângeni, situată la 30 de kilometri de municipiul Botoşani şi aproape de graniţa nordică a Uniunii Europene, este o localitate unde sărăcia şi lenea sunt la ele acasă. Din cei 3.000 de locuitori care populează cele patru sate ale comunei, aproximativ 800 de persoane trăiesc din ajutorul social sau cu ajutorul pensiilor bătrânilor.