Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mergi sau crapă! Îndemnul lui Ponta către Antonescu (Evenimentul Zilei)

Bolcaş: Nu sunt antisemit, ci un adversar al preşedintelui Băsescu (Jurnalul Naţional) - Adevărul despre Pungeşti. Americanii, gazele şi moldovenii (Adevărul) - Efectul burselor pentru basarabeni (România Liberă)

Mergi sau crapă! Îndemnul lui Ponta către Antonescu (Evenimentul Zilei)

Editorialistul Dan Andronic crede că va urma ruperea USL.
Săptămâna aceasta vom asista la cel mai dur test pe care trebuie să-l treacă USL, la nivelul relaţiei între cei doi lideri. Prima încercare va fi la nominalizarea şi alegerea lui Rareş Bogdan, realizatorul Realitatea TV, în locul lui Claudiu Săftoiu (la şefia TVR - n.red.).
Urmează alegerea lui Lucian Bolcaş ca judecător al Curţii Constituţionale. O mişcare la care Victor Ponta trebuia să renunţe încă de sâmbătă, protestul comunităţii evreieşti fiind ultima grijă de care are nevoie, cu atât mai mult cu cât în acest caz nu poate da un răspuns de tipul "Vedeţi-vă de treaba voastră!" precum cel furnizat Ambasadei SUA.
Despre posibilul nou ministru al Culturii, nefericitul Gigel Ştirbu, am aflat că acesta nu este dorit de premierul Ponta, care ar prefera un alt liberal, pe Radu Boroianu, apropiat de prietenii pesedişti şi de o anumită zonă gri a pieţei de licitaţii cu opere de artă, cu interese de multe zeci de milioane de euro. Tot în această săptămână se va rediscuta legea amnistiei şi aici, din nou, PNL are o poziţie clară: Nu votăm! Deci, la ce mai foloseşte USL? O întrebare pe care cei doi o au în minte de ceva vreme.

În loc să facă bilanţul planului promis de atragere a 10 mld. euro investiţii în economie, USL plonjează în cel mai mare scandal politic de la preluarea puterii (Ziarul Financiar)

Iulian Anghel reaminteşte că investiţia de un miliard de euro din partea KazMunai Gaz pe care o anunţa premierul în vară nu s-a realizat, proiectul care o făcea posibilă  a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională.
Proiectul de la Tarniţa-Lăpuşteşti, de un miliard de euro, a rămas tot la stadiul de proiect.
Cât despre cele 50.000 de noi locuri de muncă promise în iulie pentru finalul anului, acestea par o iluzie.
Salariile bugetarilor au fost reîntregite, salariul minim pe economie a fost majorat, pensile vor fi indexate cum cere legea, de la 1 ianuarie. Dar cu ce preţ? Guvernul a introdus noi taxe.
Cu adevărat concrete sunt scandalurile politice care au culminat cu ceea ce s-a în­tâmplat săptămâna trecută când în Parla­ment a fost forţat votul care conferă superimu­nitate aleşilor.

Bolcaş: Nu sunt antisemit, ci un adversar al preşedintelui Băsescu (Jurnalul Naţional)

Lucian Bolcaş, distins maestru al Baroului, este ţinta unor atacuri violente care urmăresc blocarea numirii domniei sale ca judecător al Curţii Constituţionale. Lucian Bolcaş răspunde acestor atacuri, întru-un interviu acordat Jurnalului Naţional.
Aflăm astfel că Bolcaş este membru PSD în organizaţia Ilfov de doi ani. Cât despre acuzaţia de antisemitism, Lucian Bolcaş spune că a colaborat la legea care condamnă atitudinile antisemite şi xenofobe. În plus, are o relaţie de apropiată prietenie cu Aurel Vainer, preşedintele comunităţii evreieşti din România.

Adevărul despre Pungeşti. Americanii, gazele şi moldovenii (Adevărul)

De când americanii de la Chevron s-au hotărât să instaleze la Pungeşti prima sondă de explorare a gazelor de şist din România, comuna vasluiană a devenit purtătoarea unui însemnat zăcământ de controverse.
Echipa Adevărul a mers la Pungeşti la mijlocul săptămânii trecute. Comuna este împânzită de echipaje de jandarmi, iar la intrarea în localitate este postată o maşină de poliţie dotată cu doi agenţi care opresc şi pasărea din zbor. În faţa noastră, a fost trasă pe dreapta o căruţă în care se aflau trei săteni. Oamenii au prezentat buletinele şi au fost lăsaţi să meargă mai departe, dând din mână a lehamite: „Dom’le, parcă am trece graniţa, nu că ne-am duce la noi în sat”.

Efectul burselor pentru basarabeni (România Liberă)

Din 2007, când România a devenit stat donator pentru ţările în curs de dezvoltare, aceste burse sunt acordate cu scopul de a ajuta pe termen lung piaţa muncii din Republica Moldova, prin instruirea cetăţenilor ei. Strategia are însă efecte inverse: majoritatea studenţilor moldoveni nu se mai întorc în ţara lor, generând astfel fenomenul de exod al creierelor. Singurul ajutor constant pe care România l-a acordat de-a lungul anilor moldovenilor îl reprezintă bursele studenţeşti.