Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta şi-a sabotat candidatura la prezidenţiale. Cine îl înlocuieşte? (România Liberă)

Ponta şi Antonescu, împreună şi-n minciună (Adevărul) - Cât de aglomerate sunt, de fapt, penitenciarele româneşti (Gândul) - Revoluţia de la Timişoara (Jurnalul Naţional) - Să vă fie ruşine! V-aţi bătut joc de eroii Revoluţiei! (Evenimentul Zilei)

Ponta şi Antonescu, împreună şi-n minciună (Adevărul)

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa BPN al PSD, că liderul PNL Crin Antonescu „şi-a minţit colegii“ când le-a spus că nu a fost de acord cu votarea Legii amnistiei. Replica lui Antonescu a venit imediat: „Nu-i permit să mă facă mincinos. Nu am fost dovedit vreodată mincinos, spre deosebire de alţii“. Deocamdată, cei doi rămân împreună în USL.

Ponta şi-a sabotat candidatura la prezidenţiale. Cine îl înlocuieşte? (România Liberă)

Atacul PSD din 10 decembrie asupra Justiţiei reprezintă, de fapt, anunţul lui Victor Ponta că rupe pactul de colaborare cu toţi partenerii României care l-au considerat o alternativă mai predictibilă la Crin Antonescu, scrie în editorial jurnalistul Dan Cristian Turturică. Dacă tot ce s-a întâmplat în marţea neagră ar fi fost un accident, Victor Ponta ar fi denunţat cele două proiecte de legi, ar fi subliniat că este inacceptabil ca parlamentarii sau aleşii locali să beneficieze de superimunitate, şi-ar fi cerut scuze în numele partidului, i-ar fi demis din funcţii sau chiar exclus din partid pe cei vinovaţi. Nu doar că nu a făcut asta, ci a continuat să apere modificările aduse Codului Penal. Mai mult decât atât, Victor Ponta consideră că singura greşeală comisă aparţine Ambasadei SUA, deoarece a făcut referire la consecinţele pe care decizia Parlamentului le-ar putea avea asupra investiţiilor americane.
Ce posibil candidat la preşedinţie se comportă aşa, în condiţiile în care a mizat până mai ieri pe susţinerea puternică a americanilor şi măcar pe neutralitatea europenilor? Victor Ponta nu este nici prost şi nici inabil. De aceea, oricât ar părea de neverosimil, singura explicaţie care stă în picioare este că Ponta s-a decis să îşi saboteze singur candidatura la prezidenţiale. Cum? Alegând să o sacrifice de dragul întăririi poziţiei sale în partid.

LEGEA AMNISTIEI. Cât de aglomerate sunt, de fapt, penitenciarele româneşti. Analiză Gândul

Numărul mare de deţinuţi din penitenciare este folosit de politicienii USL drept argument pentru nevoia unei graţieri colective. România are un grad de ocupare a penitenciarelor de 113%, puţin peste media europeană de 96%. Totuşi, nu suntem nici pe departe cei mai "aglomeraţi". Franţa şi Portugalia au un indice de ocupare de 116%, Italia - 134%, şi Ungaria - 145%. Este adevărat, România a fost condamnată la CEDO pentru condiţiile de încarcerare, dar condamnările nu au fost date numai pentru suprapopularea celulelor. USL propunere aministie pentru pedepse de şapte ani şi graţiere pentru pedepse de şase ani. Aceste limite de pedepse sunt depăşite doar de graţierea pedepselor de 10 ani dată de Nicolae Ceauşescu în 1988.

Revoluţia de la Timişoara (Jurnalul Naţional)

Una dintre întrebările rămase fără un răspuns clar la douăzeci de ani de la Revoluţie este dacă la Timişoara, în zilele premergătoare revoltei începute la 16 decembrie, au fost sau nu aduşi civili şi soldaţi folosiţi pentru "calmarea" timişorenilor din alte localităţi sau din alte ţări. Jurnalul Naţional a intrat în posesia unui document autentic, ale cărui pagini dezvăluie fără loc de speculaţie câte trenuri "speciale" au intrat în Gara de Nord din Timişoara şi cine era în aceste trenuri.

Să vă fie ruşine! V-aţi bătut joc de eroii Revoluţiei! (Evenimentul Zilei)

Editorialul e semnat de Mălin Bot. Autorul se întreabă ce ar spune eroii Revoluţiei de la Timişoara, dacă s-ar ridica din mormintele îngheţate bocnă şi ar vedea ce monştrii s-au hrănit din sângele lor? Ce ar spune eroii când ar vedea milioanele unor securişti slinoşi? Ce sentimente le-ar provoca liota de infractori şi profitori adunată în Parlamentul României. Cât de mare ar fi scârba lor în faţa tuturor ofiţerilor criminali ai Revoluţiei, care şi-au acoperit cu stele de generali petele de sânge de pe uniforme?
Cred că ar simţi că România pentru care şi-au dat viaţa nu este România schimonosită de acum. Celor care au construit această ţară, atât de diferită de cea din speranţele eroilor Revoluţiei, le spun astăzi: Să vă fie ruşine! V-aţi bătut joc de eroii noştri! Sper să daţi socoteală într-o zi.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu