Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce a însemnat, de fapt, proiectul politic al USL (România Liberă)

USL, ultimul bal (Evenimentul Zilei) - Divorţul din poza USL (Gândul) - Jérôme Olive, la final de mandat la Dacia: Am plâns când am venit, acum plâng că plec (Ziarul Financiar) - Operaţiunea "Trandafirul", dispariţia morţilor Timişoarei (Jurnalul Naţional)

USL, ultimul bal (Evenimentul Zilei)

USL s-a rupt ieri, în Parlament, la votul pentru stabilirea interimatului la TVR. Doar faptul că nici PSD, nici PNL nu vor să dea vestea proastă electoratului mai face ca protocolul Uniunii să nu fie rupt.
Liberalii au avut parte de o surpriză de proporţii ieri, în plenul Parlamentului. Deşi sperau că i-au convins pe social-democraţi să îl voteze pe Rareş Bogdan pentru preluarea interimatului la TVR, liberalii au fost păcăliţi. După ce l-au avizat pozitiv pe Rareş Bogdan în Comisiile reunite de cultură, social-democraţii nu au fost prezenţi în sala de plen, astfel încât cvorumul necesar pentru numirea acestuia nu a fost întrunit. Mai exact, au fost înregistrate numai 176 de voturi, faţă de 291 câte ar fi necesare. Dintre acestea, 174 de voturi au fost pentru Rareş Bogdan.

Divorţul din poza USL (Gândul)

Respingerea nominalizării PNL pentru conducerea TVR a fost picătura care a umplut paharul în relaţia dintre liderii USL, Crin Antonescu nu-şi asumă ruperea Uniunii, însă anunţă că nu va mai ieşi în conferinţe de presă alături de Victor Ponta, pe care l-a catalogat drept „mincinos”. E nevoie de „un purtător de cuvânt al USL, care să comunice cu presa deciziile care se iau, deoarece eu nu fac parte din acea categorie a oamenilor politici ca Traian Băsescu sau Victor Ponta care după ce s-au scuipat în faţa unei ţări întregi să apară din nou de mână. Vom lucra atât cât se va putea lucra, iar deciziile vor fi comunicate de către  un purtător de cuvânt. În momentul în care am ajuns în situaţia să ne facem unul pe altul mincinos este indecent să mai pozăm ca un cuplu politic în faţa cetăţenilor”, a spus la Realitatea TV Crin Antonescu.

Ce a însemnat, de fapt, proiectul politic al USL (România Liberă)

Cu un an şi două luni în urmă, pe 17 octombrie, liderii USL îşi începeau, pe Arena Naţională,  marşul triumfător către puterea absolută în România. Îşi puteau imagina înflăcăraţii de pe Arena Naţională şi milioanele de votanţi de acasă că din “proiectul nostru comun pentru România”, atât de entuziasmat rostit atunci, se va ajunge la afirmaţii precum acestea: “preşedintele Antonescu şi-a minţit colegii asupra realităţii. Nu ar fi pentru prima dată când domnul Antonescu spune una colegilor săi, alta nouă şi alta presei” (Victor Ponta) sau “Nu-i permit domnului Ponta să mă facă mincinos. Spre deosebire de alţii, eu nu am fost dovedit mincinos” (Crin Antonescu)?
Ruptura definitivă din USL nu va avea, aşadar, nici o legătură cu temele aflate acum pe agenda publică, respectiv modificările Codului penal, legea amnistiei şi graţierii (şi care au generat schimbul de jigniri dintre cei doi lideri), nici cu creşterile de taxe sau cu viaţa oamenilor, ci exclusiv cu momentul în care acordul “Ponta, premier, Antonescu-preşedinte” va fi aruncat la gunoi.
Iar pentru cei care au aclamat pe stadion şi au votat USL în decembrie 2012 am o întrebare: “chiar aţi crezut că Ponta şi Antonescu îşi vor petrece următorii ani stând aplecaţi la birou, tâmplă lângă tâmplă, cu pixul în mână, lucrând pentru binele vostru? întreabă, ăn editorial, redactorul şef-adjunct, Gabriel Bejan.

Jérôme Olive, la final de mandat la Dacia: Am plâns când am venit, acum plâng că plec (Ziarul Financiar)

Jérôme Olive, cel care-i predă la finalul acestei luni „ştafeta“ Dacia unui alt executiv francez, Nicolas Maure, spune că pleacă trist de la conducerea companiei pe care a lăsat-o cu afaceri de 2,9 miliarde de euro şi pe prima poziţie în topul exportatorilor din România. În timpul mandatului său, Dacia a produs 1,3 milioane de maşini. Olive avertizează: România ajunge încet-încet groapa de gunoi a Europei în auto.

Operaţiunea "Trandafirul", dispariţia morţilor Timişoarei (Jurnalul Naţional)

A fost comandată de mai-marii statului de atunci. Scopul: ştergerea tuturor urmelor. 43 de cadavre au fost furate din morga Spitalului Judeţean Timişoara, duse la Bucureşti şi incinerate la Crematoriul din Capitală. Cenuşa a fost aruncată într-un canal din Popeşti-Leordeni. O comisie medicală formată din 11 medici a investigat circumstanţele dispariţiei celor 43 de cadavre. Nimeni însă nu a plătit.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu