Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD şi PNL n-au pornit Războiul. Doar se înarmează în vederea Războiului (Evenimentul Zilei)

Cine este Stelian Tănase, propus de PNL la şefia TVR: fost deputat, coleg de partid cu Crin Antonescu (Adevărul) - Bugetul Mântuirii Neamului (Gândul) - Cei trei anonimi care au pe mână 17 miliarde de euro pe an din bugetul ţării (Ziarul Financiar)

 

Cine este Stelian Tănase, propus de PNL la şefia TVR: fost deputat, coleg de partid cu Crin Antonescu (Adevărul)

Scriitor, politolog, regizor şi scenarist, Stelian Tănase este alegerea liberalilor pentru funcţia de director general interimar al televiziunii publice. Fost coleg de partid cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, Tănase a abordat problema numirilor politice la TVR chiar în urmă cu două zile, când a subliniat că oricine ar fi ales să conducă televiziunea publică va avea misiunea de a sprijini campaniile electorale ale USL.

Cum arată compromisul PSD-PNL în cazul TVR (România Liberă)

Numirea lui Stelian Tănase ar urma să fie votată în cadrul unei şedinţe a Parlamentului, convocată pentru astăzi la pânz.. Ce se va întâmpla mai departe? Nu există nicio garanţie că directorul interimar va deveni director general, totul depinde de evoluţia relaţiilor din USL. Dacă PSD se va baza pe o altă majoritate, alături de UNPR, PC şi UDMR, ar putea repune pe tapet ideea nominalizării lui Valentin Nicolau.
Deocamdată, PSD şi PNL au încă un subiect de negociere. Avocatul Poporului, Crişu Anastasiu, şi-a depus, ieri, demisia. În legătură cu motivele demisiei, au existat explicaţii contradictorii. Liderul PNL, Crin Antonescu a afirmat că Anastasiu a demisionat din motive personale, în timp ce premierul Victor Ponta a susţinut că nu ar mai fi rezistat presiunilor preşedintelui Traian Băsescu. Indiferent de motivele demisiei lui Anastasiu, succesorul său trebuie numit într-o şedinţă reunită a Parlamentului, care va fi programată, probabil, după vacanţa parlamentară. În ecuaţia puterii, postul este important pentru că Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanţele de urgenţă ale guvernului la Curtea Constituţională. Potrivit înţelegerilor din USL, postul revine PSD. Cum o înţelegere cu UDMR nu este încă perfectată, PSD are, încă nevoie de sprijinul PNL pentru noua nominalizare.

PSD şi PNL n-au pornit Războiul. Doar se înarmează în vederea Războiului (Evenimentul Zilei)

PSD şi PNL nu se despart, pentru că nici unul dintre partide nu consideră că are asupra celuilalt suficiente avantaje încît să-şi permită să rămînă singur, crede jurnalistul Ion Cristoiu.
PSD-ul îşi dă seama că are majoritate fragilă, vulnerabilă la o Opoziţie mult întărită de prezenţa PNL.
PNL-ul n-are încă suficienţi bani şi suficiente pîrghii cîştigate pentru a putea face faţă războiului fierbinte cu PSD.
USL, aşadar, nu se va rupe acum. Criza va trece.însă nu fără urmări în soliditatea edificiului. La primul cutremur, mult mai mic, se prăbuşeşte.

Bugetul Mântuirii Neamului (Gândul)

În încercarea de a obţine fonduri suplimentare pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhia a trimis o scrisoare Consiliilor Judeţene prin care le-a solicitat fiecăruia o finanţare de 300.000 de lei pentru lucrările la lăcaşul de cult. Scrisori au fost trimise şi către primari pentru că nu se mai strâng donaţii din cauza crizei.
"De unde Doamne, iartă-mă, să îi dăm?" vine răspunsul de la Braşov, în timp ce Iaşiul răspunde prompt solicitării Bisericii.
Până acum, s-au strâns 25 de milioane de euro pentru Catedrala Neamului, "jumătate de la stat, jumătate din colecta naţională", spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Cei trei anonimi care au pe mână 17 miliarde de euro pe an din bugetul ţării (Ziarul Financiar)

Ileana Ciutan (Casa de Pensii), Cristian Buşoi (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi Narcis Neaga (CNADNR) sunt „anoni­mii“ care conduc in­­stituţiile de stat cu cele mai mari bu­ge­te, iar în structurile în care lucrează au putere de decizie mai mare decât mi­niştrii. Cu toate acestea, cei mai „puternici“ bugetari – judecând prin pris­ma celor peste 17 mld. euro pe care le gestio­nează -  sunt simpli pioni în jocu­rile politice, în condiţiile în care func­ţiile lor sunt o răsplată a loialităţii faţă de partid. Sutele de instituţii, agenţii, structuri sau autorităţi create în subordinea, sub coordonarea sau sub autoritatea ministerelor înfiinţate în ultimii ani au generat ano­ma­lii în struc­tura împărţirii puterii.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu